Zero waste w przemyśle spożywczym Kern Tec
Sektor żywności z upcyklingu nieustannie się powiększa, coraz lepiej wykorzystujemy to, co daje natura, całkiem inaczej postrzegamy odpady, odkrywając ukryte w nich bogactwa, wciąż niefrasobliwie marnowane. Do idei zero waste w praktyce dokłada się też nowoczesna technologia. Tym razem wybór padł na pestki owoców miękkich, których tylko w samej Europie marnuje się aż pół miliona ton rocznie.
Reused - wykorzystaj ponownie cenne surowce
Zero waste w przemyśle spożywczym Kern Tec
Założyciele austriackiej firmy Kern Tec, zainspirowani rolnictwem i gospodarką o obiegu zamkniętym, odkryli ze zdziwieniem, że w przemyśle przetwórczym i sokowniczym pestki owoców są produktem odpadowym, nieprzydatnym i kłopotliwym. W swojej wizji firmy skupili się na upcyklingu tych ubocznych strumieni i tworzeniu z nich wartościowych, funkcjonalnych produktów dla przemysłu spożywczego. Po dokładniejszym zapoznaniu się z artykułami, rozmowami z rolnikami i instytutami badawczymi okazało się, że pestki owoców oferują wysoką wartość odżywczą oraz zawierają wiele zdrowych tłuszczów i białek. Nie zapomniano też o samych łupinach i nagle pestki z odpadu stały się wartościowym surowcem, co szybko dostrzegli inwestorzy.
Pestki owoców oferują wysoką wartość odżywczą, zawierają wiele zdrowych tłuszczów i białek
W Kern Tec pestki są delikatnie myte, suszone, a następnie rozdzielane na nasiona i łupiny, aby wykorzystać ich maksymalny potencjał i utrzymać filozofię zero waste. Dzięki opatentowanemu procesowi, który bezpiecznie usuwa naturalnie występujący w niektórych pestkach cyjanek, produkty Kern Tec są zdrowe i korzystne nie tylko dla środowiska, ale przede wszystkim dla klientów, którzy mogą polegać na wysokiej jakości innowacyjnych produktów.
Nasiona pestek oferują wspaniały smak, mają bardzo bogaty profil odżywczy
Nasiona pestek oferują wspaniały smak, mają bardzo interesujący profil odżywczy i wymagają mniej wody niż jakakolwiek inna alternatywa, a ich profil żywieniowy składa się z 25% białek i 50% tłuszczów nienasyconych. Zawarte w nich białka i oleje znajdują różne zastosowania w przemyśle spożywczym, jak wysokiej jakości oleje, proszki białkowe i zamienniki produktów mlecznych, natomiast łupiny wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym jako alternatywę dla mikroplastików, do produkcji peelingów, przydają się także w ogrodnictwie. Lista zastosowań jest w tym przypadku zaskakująco długa.
Pestki owoców - surowiec z recyklingu dla lepszej planety
Marka Kern Tec opracowała własne urządzenia technologiczne do procesów mechanicznych i biochemicznych, jednak na niektórych etapach przetwarzania można również wykorzystywać istniejące technologie dostępne w przetwórstwie spożywczym. Największym wyzwaniem, przed jakim stanęła firma Kern Tec podczas procesu przekształcania pestek owoców w surowce funkcjonalne, była obróbka cyjanków w nasionach. Po setkach eksperymentów w laboratoriach niewiele brakowało do rezygnacji z tego tematu, w ostateczności powstała, obecnie opatentowana technologia, pozwalająca przetwarzać wszystkie zanieczyszczone cyjankiem surowce, takie jak gorzkie migdały, białka nasion lnu i wiele innych. Teraz wszystkie uzyskane przez Kern Tec produkty można całkiem bezpiecznie zjeść.
Z myślą o kliencie końcowym firma Kern Tec opracowała właściwości funkcjonalne surowca, w tym smak, konsystencję, aromat i profil odżywczy. Owoce pestkowe należą do tej samej rodziny botanicznej co migdały i doskonale sprawdziły się w segmencie alternatywnych produktów mlecznych. Duży popyt zaobserwowano także w branży piekarniczej i cukierniczej. Oleje spożywcze Kern Tec są mocno orzechowe w smaku i mają aromat amaretto. Kern Tec zapowiada, że osiągnął już parytet cenowy ze zwykłymi orzechami, ale w dłuższej perspektywie będzie w stanie produkować po kosztach niższych niż porównywalne produkty. Wkraczamy w nowy etap, ekologiczne rozwiązania zaczną wygrywać bo są naprawdę tańsze i opłacają się wszystkim.
Kern Tec Team - oleje spożywcze Kern Tec są mocno orzechowe w smaku z delikatnym aromatem amaretto