Zero waste w produkcji żywności
Im więcej zero waste w praktyce, tym mniej odpadów na wysypiskach i spalarniach. To z pozoru proste spostrzeżenie sprowadza się do prawdziwej sztuki projektowania produkcji, aby już na tarcie odpady miały szansę na drugie życie. W branży spożywczej sporo się dzieje ciekawego, choć nie dowiemy się o tym z pierwszych stron gazet i serwisów internetowych.
Odpady organiczne w nowych produktach REDUCED
"Więcej smaku, mniej odpadów" firma REDUCED z siedzibą w Kopenhadze wykorzystuje technologię fermentacji odpadów organicznych
Produkcja żywności na skalę przemysłową pozostawia po sobie ogromne ilości odpadów, które na szczęście coraz częściej okazują się źródłem sukcesu dla kolejnych firm ze świata innowacyjnej gospodarki zrównoważonej, zmniejszając tym samym ślad klimatyczny. Ten relatywnie nowy trend doskonale oddaje mentalność nowatorskich startupów, ratujących, dzięki biotechnologii, co tylko się da przed kosztownym dla środowiska procesem utylizacji, dobrze przy tym zarabiając. Recyklingowi strumieni ubocznych z przemysłu spożywczego i rolnictwa zawdzięczamy już biotworzywa czy alternatywną skórę, a dzięki technologii duńskiej firmy REDUCED otrzymujemy całkiem nowe produkty smakowe i składniki żywności o czystej etykiecie.
Im więcej zero waste w praktyce, tym mniej odpadów na wysypiskach i spalarniach
Działając pod hasłem "więcej smaku, mniej odpadów" firma REDUCED z siedzibą w Kopenhadze wykorzystuje technologię fermentacji odpadów organicznych, jak łamany ryż, soczewica, skórki jabłek, emerytowane kury nioski i warzywa drugiej klasy, przekształcając je w gotowe rozwiązania smakowe dla klientów z branży gastronomicznej i przemysłowej. Skupiając się na smaku, jakości i zrównoważonym rozwoju, REDUCED chce zachować przejrzystość w zakresie ekwiwalentów CO2 i dla pewności własnej oraz swoich klientów zleca szwedzkiej firmie CarbonCloud stały monitoring całkowitego śladu klimatycznego, włączając w to surowce, transport, pakowanie i produkcję.
Odpady organiczne w nowych produktach duńskiej marki REDUCED
Produkcja REDUCED obejmuje obecnie portfolio czterech produktów dla przemysłu i gastronomii w płynie lub proszku:
- Buliony
- Koncentraty
- Zupy
- Sosy
Produkty REDUCED są:
- Wytworzone z odpadów spożywczych
- Naturalne i z czystą etykietą
- Ekologiczne
Firma REDUCED oferuje także aktywną współpracę z klientami przemysłowymi w zakresie komponowania i tworzenia naturalnych, zrównoważonych rozwiązań smakowych na zamówienie, w ramach optymalizacji oferty rynkowej. Pomaga też opracować rozwiązania smakowe Umami oferując odpowiedni dobór składników smakowych, może też przeprowadzić optymalizację strumieni bocznych, tworząc całkiem nowy produkt smakowy. REDUCED jest certyfikowanym producentem żywności ekologicznej i w trakcie uzyskiwania certyfikatu IFS Global Marks Food.
Produkcja REDUCED obejmuje obecnie portfolio czterech produktów dla przemysłu i gastronomii w płynie lub proszku
Buszowanie w cudzych odpadach może być nową drogą do sukcesu rynkowego i jak widać staje się coraz bardziej popularnym trendem w rozwoju nowatorskich technologii i firm. Czego jak czego, ale odpadów z pewnością nigdy nie zabraknie.
Produkty REDUCED są wytworzone z odpadów spożywczych, naturalne i z czystą etykietą, w pełni ekologiczne