Zero waste w praktyce HAILIA
Zero waste ma sens, szczególnie gdy dotyczy żywności, bo nikt przecież nie lubi jak się marnuje jedzenie, niezależnie od kraju i poziomu życia. Na ratowaniu odpadów przed zmarnowaniem można też dobrze zarobić, a im więcej odpadów, tym lepiej dla zero waste, dla nas i środowiska.
Fiński sposób na odpady w przetwórstwie ryb
Nowatorska technologia Hailia pozwala na wykorzystanie do 100% strumieni odpadów z przetwarzania ryb
Zero waste w branży spożywczej ma wyjątkowe znaczenie, bo odpady żywności nie mogą czekać na lepsze czasy i sensowne zagospodarowanie, a już w szczególności ryby. Fińska firma Hailia Nordic Oy, działająca w branży technologii spożywczych i przetwórstwa ryb, opracowała technologię umożliwiającą przekształcenie bocznych strumieni filetowania o niskiej wartości w wysokiej jakości produkty z owoców morza, takie jak kawałki, kęsy, paski i paszteciki. Nowatorska technologia Hailia pozwala na wykorzystanie do 100% strumieni odpadów z przetwarzania ryb, co w tej branży jest wyjątkiem.
Zrównoważone praktyki gospodarki o obiegu zamkniętym dla dobra sektora rybnego i planety. Zero waste w praktyce Hailia
Celem firmy Hailia jest zrewolucjonizowanie efektywnego wykorzystania zasobów w branży owoców morza, a w skrócie - zamiana odpadów w zysk. Obecnie duża część zasobów rybnych i produktów ubocznych z owoców morza jest marnowana lub wykorzystywana do celów o niskiej wartości, jak pasza dla zwierząt lub produkcja oleju rybnego. Specjaliści z Hailia doskonale rozumieją wartości odżywcze traconej biomasy i wykorzystując wiedzę specjalistyczną w przemyśle spożywczym oraz doświadczenie w technologii przetwarzania ryb, opracowali innowacyjną technologię i know-how, aby zwiększyć efektywność przemysłu owoców morza. Udostępniając technologię zainteresowanym przetwórniom Hailia ma nadzieję szybko osiągnąć prawdziwie globalny wpływ.
Szarpany pstrąg tęczowy produkowany przy użyciu innowacyjnej technologii Hailia
Misją Hailii jest umożliwienie światowemu przemysłowi owoców morza bardziej efektywnego wykorzystania obecnych zasobów i produkcji znacznie większych ilości owoców morza bez zwiększania wielkości połowów lub intensyfikacji akwakultury, przyczyniając się tym samym do gospodarki o obiegu zamkniętym. Skierowanie odpadów rybnych do celów spożywczych maksymalizuje efektywność wykorzystania zasobów, zwiększa rentowność przetwórców ryb, zmniejsza ilość odpadów i minimalizuje wpływ produkcji owoców morza na środowisko. Przekształcając niewykorzystane, bogate w składniki odżywcze i białko części ryb w produkty o wysokiej wartości, Hailia wspiera zrównoważony rozwój i zaspokaja rosnące zapotrzebowanie na owoce morza bez dodatkowego rybołówstwa i hodowli.
Fiński sposób na odpady w przetwórstwie ryb
Tekstura, jaką tworzy innowacyjny proces Hailia, sprawia że oferowane produkty są na prawdę wyjątkowe. Wyróżniają się łagodnym smakiem, jak gotowany filet rybny, są bogate w niezbędne składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe omega-3, białka i witaminy. Zapewniają takie same korzyści zdrowotne jak tradycyjne produkty z owoców morza, a nawet więcej, gdyż mają więcej korzystnych dla naszego zdrowia minerałów. Produkty Hailia dobrze zachowują swoją teksturę podczas dalszej obróbki, umożliwiając wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można je pakować zamrożone, w temperaturze otoczenia lub w puszkach, podobnie jak wszystkie ryby i owoce morza.
Najlepszym dowodem na to, że zero waste w przetwórstwie żywności ma sens, jest udana współpraca Hailia z dostawcą ryb Kalavapriikki oraz największą fińską siecią detaliczną S-Group. Szarpany pstrąg tęczowy, produkowany przy użyciu innowacyjnej technologii Hailia we własnym zakładzie w Karkkila, wytwarzany jest z bocznych strumieni rybnych dostarczanych przez firmę Kalavapriikki, która zajmuje się również dystrybucją. To najlepszy, namacalny dowód na to, że koncepcja gospodarki o obiegu zamkniętym świetnie sprawdza się w praktyce, a dzięki współpracy, nawet najbardziej przełomowe pomysły, mogą stać się rzeczywistością.
Produkt zero waste fińskiej firmy Hailia Nordic Oy.