Białko roślinne z odpadów rolniczych Rubisco
Kiedy odpady stają się surowcem najpierw wygrywa środowisko naturalne, zaraz potem my wszyscy. Jeśli ponad 40% produkcji rolnej stanowią odpady, surowca do przetwarzania na coś pożytecznego z pewnością nie zabraknie. Potrzebna jest jedynie technologia, która potrafi zrobić coś z niczego i właśnie to dzieje się na naszych oczach.
Zero waste, proteiny dla przemysłu spożywczego
Biomasa, liście owoców i warzyw pożądane przez przemysł spożywczy
Odpady rolnicze przyciągają uwagę ludzi przedsiębiorczych, którzy nie chcą walczyć o dostęp do surowców, ale za to chętnie włączą się do walki o zrównoważoną przyszłość, bo staje się to coraz bardziej opłacalne. Izraelski startup Day 8 przetwarza wyrzucone liście warzyw i owoców ekstrahując z nich białko Rubisco, bardzo pożądane przez przemysł spożywczy. Nazwa „Dzień 8” wywodzi się z wiary, że świat został stworzony w siedem dni, a ósmego dnia naszym obowiązkiem jest go chronić i pielęgnować. W tym symbolicznym ósmym dniu firma odnajduje swój cel – chronić planetę i jej zasoby poprzez rewolucjonizację sposobu, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność.
Białko roślinne z odpadów rolniczych Rubisco
Kierując się zasadą - Twoje odpady są naszym surowcem - Day 8 współpracuje z hodowcami, wykorzystując odrzucone liście z istniejących upraw, jako surowiec do produkcji białka. Na współpracy zyskują rolnicy, generując dodatkowe przychody z waloryzacji zielonych odpadów, zyskuje też zrównoważony rozwój, poprzez poprawę efektywności wykorzystania gruntów, wody i energii. Więcej białka z odpadów roślinnych na rynku, to również mniejsze potrzeby hodowli zwierząt i dodatkowe korzyści dla klimatu. Wyekstrahowany produkt jest w 100% naturalny, w przeciwieństwie do niektórych alternatywnych białek, które wymagają modyfikacji genetycznej rośliny żywicielskiej. Przejście na liście bananowca, jako nowe źródło białka w proszku sprawia, że opłacalna metoda Day 8 może stać się najlepszym roślinnym zamiennikiem mięsa. RuBisCO (skrót od karboksylazy/oksygenazy rybulozo-5-bisfosforanu) jest magazynowany we wszystkich zielonych liściach i jest uważany za najobficiej występujący enzym na Ziemi.
Białko roślinne z odpadów rolniczych Rubisco jest neutralne w smaku i kolorze, rozpuszczalne, emulgujące, wolne od alergenów
Białko Rubisco to jedno z najpowszechniejszych białek roślinnych na świecie, które strawnością i funkcjonalnością rywalizuje z białkami zwierzęcymi, a występuje w zielonych liściach od rzęsy po lucernę, banany, szpinak czy pomidory. Dotychczas pomimo swojej wszechobecności nie stało się ono białkiem roślinnym z wyboru w przemyśle spożywczym, gdyż występuje w liściach w zbyt małych ilościach (1-5%), aby jego pozyskanie było uzasadnione ekonomicznie. Dopiero technologia opracowana przez Day 8 i przejście na liście bananowca stwarza nadzieję na pozyskiwanie białka roślinnego Rubisco na masową skalę w sposób zdecydowanie bardziej opłacalny. W przeciwieństwie do wielu innych alternatywnych białek roślinnych, Rubisco jest kompletne, bogate w niezbędne aminokwasy, witaminy, składniki odżywcze, minerały i przeciwutleniacze, wykazuję przy tym wiele cennych zalet:
- Neutralny smak i kolor - Bez konieczności maskowania (w przeciwieństwie do soi) i złamanej bieli.
- Brak alergenów - Nie powoduje alergii, w przeciwieństwie do soi, mleka, pszenicy, jaj i ryb
- Wysoka strawność - Wyjątkowa strawność w organizmie człowieka. PDCAAS blisko 1,0
- Stabilna piana - Stabilna objętość piany po dwóch godzinach, przy neutralnym PH, znacznie przewyższająca soję i serwatkę
- Żeluje w stężeniu 2% - Zaczyna żelować w stężeniu mniejszym niż 2%, przy neutralnym PH, osiągając lepsze wyniki niż soja i serwatka
- Znakomita rozpuszczalność i emulgacja - Znakomita rozpuszczalność produktów spożywczych w szerokim zakresie pH, podwajająca się jako wyjątkowy emulgator do zastosowań spożywczych.
Zatem rolniku, jeśli masz liście ze swoich upraw, masz potencjał do wykorzystania - znikną odpady, pojawią się zyski, skorzysta środowisko naturalne. Idea Zero Waste nabiera realnych kształtów, napędzając zrównoważony rozwój. Technologia odzyskiwania białka Rubisco z liści czy wytwarzanie koncentratów smakowych Reduced z odpadów żywności dowodzą, jak wiele dobra dotychczas przeoczyliśmy i jak wiele jest jeszcze do odkrycia.
Technologia opracowana przez Day 8 stwarza nadzieję na pozyskiwanie białka roślinnego Rubisco na masową skalę.