Zero Waste
Minimum odpadów maksimum korzyści
Ograniczanie odpadów poprzez optymalne wykorzystanie surowców i zasobów to nie tylko podstawowe pojęcie w ekonomii biznesu, ale również nowy eko trend, ograniczający nasz destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. Zero Waste to dobry krok w kierunku gospodarki zrównoważonej, zróbmy go razem.

Zero waste w przetwórstwie owoców PeelPioneers
Zero waste w branży spożywczej to prawdziwy obieg zamknięty, co cieszy tym bardziej, że dotyczy produktów wrażliwych na szybkie zepsucie. Ubywa odpadów, a przybywa nowych, cennych rozwiązań dla różnych branż, bo technologia potrafi coraz więcej, a w gospodarce zrównoważonej nic nie ma prawa się zmarnować.
- food
- nowości

Zero waste w praktyce HAILIA
Zero waste ma sens, szczególnie gdy dotyczy żywności, bo nikt przecież nie lubi jak się marnuje jedzenie, niezależnie od kraju i poziomu życia. Na ratowaniu odpadów przed zmarnowaniem można też dobrze zarobić, a im więcej odpadów, tym lepiej dla zero waste, dla nas i środowiska.
- food
- nowości

Białko roślinne z odpadów rolniczych Rubisco
Kiedy odpady stają się surowcem najpierw wygrywa środowisko naturalne, zaraz potem my wszyscy. Jeśli ponad 40% produkcji rolnej stanowią odpady, surowca do przetwarzania na coś pożytecznego z pewnością nie zabraknie. Potrzebna jest jedynie technologia, która potrafi zrobić coś z niczego i właśnie to dzieje się na naszych oczach.
- food
- nowości

Ekologiczne produkty zero waste z odpadów przemysłu drzewnego Boreal Bioproducts
O zero-waste ławo się pisze i dobrze czyta, o wiele trudniej zrobić coś sensownego w tym zakresie, czyli sprawić, by powstało coś z niczego. Tworzenie produktów wysokiej wartości z surowców o niskiej wartości to coraz lepszy biznes, zwłaszcza że przy okazji zyskuje środowisko naturalne, a więc my wszyscy. W gospodarce zrównoważonej warto przyglądać się odpadom, bo za chwilę mogą stać się cennym surowcem i łatwym łupem dla lepszych od nas.
- nowości

Zero waste w produkcji żywności
Im więcej zero waste w praktyce, tym mniej odpadów na wysypiskach i spalarniach. To z pozoru proste spostrzeżenie sprowadza się do prawdziwej sztuki projektowania produkcji, aby już na tarcie odpady miały szansę na drugie życie. W branży spożywczej sporo się dzieje ciekawego, choć nie dowiemy się o tym z pierwszych stron gazet i serwisów internetowych.
- food
- nowości

Zero waste w przemyśle spożywczym Kern Tec
Sektor żywności z upcyklingu nieustannie się powiększa, coraz lepiej wykorzystujemy to, co daje natura, całkiem inaczej postrzegamy odpady, odkrywając ukryte w nich bogactwa, wciąż niefrasobliwie marnowane. Do idei zero waste w praktyce dokłada się też nowoczesna technologia. Tym razem wybór padł na pestki owoców miękkich, których tylko w samej Europie marnuje się aż pół miliona ton rocznie.
- food
- nowości

Cyrkulacja odpadów i zamknięty obieg surowców The Upcycl
Dla jednych odpady, dla innych przydatny surowiec, to spełnienie podstaw upcyklingu i założeń zero-waste, pozornie oczywiste, ale wciąż nie tak popularne. Cyrkulacja odpadów, zwłaszcza przemysłowych, to dobry biznes, o którym wciąż warto przypominać. Zamknięty obieg surowców jest przecież tym, do czego zmierzamy.
- nowości

Zero waste w modzie. Marka MUD Jeans leasinguje dżinsy
Zero waste w praktyce zmierza zawsze do jednego celu, ograniczenie lub całkowita eliminacja odpadów i trzeba przyznać, moda na zero-waste dopada nas w samą porę. Tym razem nieco przewrotnie poruszamy zjawisko zero waste w modzie, dotychczas dość odpornej na oszczędzanie i odnotowujemy pierwsze oznaki rewolucyjnych przemian w branży odzieżowej, zakupy w leasingu.
- nowości

Zero waste w produkcji kakao owocuje nowymi biotworzywami
Czekolada to jeden z najbardziej popularnych i lubianych wynalazków w historii, a kakao było kiedyś na tyle cenne, że zastępowało nawet walutę. Niestety w dość prostym procesie wytwarzania, nadal opartym na liniowym łańcuchu produkcyjnym, jedynie 50% zebranych owoców kakaowca jest wykorzystywanych do produkcji czekolady, reszta jako nieproduktywne odpady ląduje na kompoście. Nie daje to spokoju ekologicznie nastawionym naukowcom, owocując zaskakująco ciekawymi rezultatami.
- food
- nowości

Za dobre by wyrzucić, nie marnujmy jedzenia
Ponad 1/3 wyprodukowanej żywności nie trafia na stół konsumenta i niestety tracimy na tym wszyscy, my i planeta. Utylizacja odpadów żywności odpowiada za prawie 10% emisji gazów cieplarnianych i każda zmiana na lepsze jest warta uwagi.
- food
- nowości