Wegańskie zamienniki nabiału Formo
Ekstremalne zjawiska wywołane przez postępujące w najlepsze ocieplenie klimatu, to zaledwie pierwszy dzwonek ostrzegawczy i przedsmak tego, co jeszcze przed nami. Instynkt samozachowawczy podpowiada nam, że coś należy zrobić i faktycznie, rozkręca się koło ekologicznych rozwiązań, czerpiących inspirację ze świata roślin i bogactwa natury.
Alternatywne białka z grzybów koji
Wegańskie zamienniki serów Formo
Nie ulega wątpliwości, że nasz dotychczasowy styl życia we wszystkich jego aspektach przyczynił się i nadal przyczynia do postępującej degradacji środowiska naturalnego i zmian klimatycznych, czego skutki właśnie odczuwamy. Wygląda na to, że nie obejdzie się bez radykalnej korekty naszych przyzwyczajeń i ustępstw na rzecz rozwiązań ekologicznych, zwłaszcza gdy są korzystne dla naszego zdrowia. Dużo łatwiej przyjdzie nam ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych niż przejść z paliw kopalnych na energię odnawialną. Dieta bogata w rośliny, dostępna od ręki jest znacznie lepsza dla naszego zdrowia i pozwala jednocześnie zmniejszyć presję na masową hodowlę zwierząt, niezwykle szkodliwą dla środowiska i klimatu.
Wegańskie zamienniki nabiału Formo na bazie grzybów koji
Zmianom nawyków żywieniowych w naszym regionie sprzyja ostatnio polityka Unii Europejskiej i wsparcie instytucji finansowych, które w ekologii upatrują mechanizmów napędzających rozwój gospodarczy w najbliższej przyszłości. Niemiecka firma Formo zajmująca się technologią spożywczą, która specjalizuje się w procesach fermentacji do produkcji zamienników sera na bazie roślin, swój szybki rozwój zawdzięcza wsparciu Europejskiego Banku Inwestycyjnego (EBI).
Alternatywy nabiału Formo na bazie mikrofermentacji
Przy opracowywaniu produktów wolnych od zwierząt Formo wykorzystuje dwie dobrze znane technologie – mikrofermentację i precyzyjną fermentację oraz mikroorganizmy, takie jak grzyby koji. Formo wytwarza bioidentyczne białka mleka, jak kazeina o doskonałych właściwościach topienia. Łącząc tradycyjną fermentację z biotechnologiami syntetycznymi, firma jest w stanie produkować kazeinę w sposób zrównoważony i to na skalę przemysłową. Misją firmy jest zmienić nasze złe nawyki żywieniowe, oferując zdrowe zamienniki roślinne w miejsce tych które szkodzą nam i środowisku, w sposób niezauważalny dla naszego podniebienia.
Wegańskie sery Formo zastępują produkty odzwierzęce
Doskonałe alternatywy nabiału Formo swoje niepowtarzalne właściwości smakowe i odżywcze zawdzięczają znanym od wieków grzybom koji, które poddane nowatorskim procesom fermentacji uwalniają swoją moc i pozwalają realnie zastąpić białka zwierzęce. Formo już dostarcza na rynek kremowe serki homogenizowane, a w opracowaniu są inne gatunki serów, jak feta czy sery pleśniowe. Autorska metoda fermentacji Formo pozwala także na produkcję roślinnych zamienników jajek, doskonałych na wegańską jajecznicę lub do wypieków.
Wszystkie produkty Formo są wolne od laktozy, antybiotyków, hormonów, glutenu czy soji, a co najważniejsze są wolne od zwierząt. Bardziej zrównoważony system żywnościowy oparty o rośliny to koło ratunkowe, z którego możemy skorzystać lub nie, a wybór rzecz jasna zależy od nas. Apetycznie wyglądające serki Formo same się proszą o spróbowanie.
Wszystkie produkty Formo są wolne od laktozy, antybiotyków, hormonów, glutenu czy soji