Steki roślinne Juicy Marbles, jak prawdziwe mięso!
Słoweński startup Juicy Marbles znany ze steków wegańskich, przyznaje otwarcie, że ich najnowszy produkt, polędwica z roślinna w całości, jest „największym, najbardziej obraźliwym kawałkiem mięśnia roślinnego, jaki kiedykolwiek wymyślono”. Godna pozazdroszczenia pewność siebie ma zapewne swoje powody.
Żywność vege chroni zdrowie i planetę
Mięso roślinne Juicy Marbles
Firma Juicy Marbles po raz pierwszy zadebiutowała ze swoim wegańskim stekiem w 2021 roku, twierdząc, że jako pierwsza wprowadziła na rynek filet "mignon" na bazie roślin o wyjątkowej marmurkowatości, charakterystycznej dla konwencjonalnych steków wołowych. Firma, która zebrała ponad 4,5 miliona dolarów z funduszu Seed, opatentowała autorską technologię, która nadaje stekowi smak i konsystencję pełnokrwistego fileta. Jak twierdzą specjaliści z firmy Juicy Marbles największym wyzwaniem było uzyskanie odpowiedniego ułożenia włókien i struktury tłuszczu, bo jak wiadomo najdroższe steki na świecie słyną z wydatnej marmurkowatości, ale cóż nazwa firmy zobowiązuje.
Wegański filet mięsny "mignon" na bazie roślin o charakterystycznej marmurkowatości
Wegańskie mięso Juicy Marbles jest wytwarzane z soi wolnej od GMO, oleju słonecznikowego i proszku z buraków jako głównych składników. Firma twierdzi, że mięso pochodzenia roślinnego jest pożywne, osiągając ocenę Nutri-Score A.
Dzięki mięsu roślinnemu mamy kompleksową kontrolę procesu, z czasem możemy zwiększyć skalę produkcji steków i obniżyć cenę. W końcu sprawimy, że najwyższej jakości mięso będzie dostępne dla każdego.
Steki roślinne Juicy Marbles, jak prawdziwe mięso!
Juicy Marbles będzie mogła wkrótce zaoferować kilka kolejnych opcji mięsa na bazie roślin o prawidłowej, naturalnej strukturze i zawartości tłuszczu, widocznego gołym okiem. Już teraz wiele firm pracuje nad opracowaniem tłuszczu na bazie komórek, mikroorganizmów i roślin, który będzie jeszcze lepiej naśladować smak, konsystencję i wrażenie w ustach smakoszy prawdziwego mięsa. Wygląd i struktura mięsa, a zwłaszcza domieszka tłuszczu jest najbardziej wrażliwym argumentem dla osób lubiących mięso, aby przekonać je do przejścia na żywność pochodzenia roślinnego.
Wegańskie mięso Juicy Marbles z soi wolnej od GMO
W sektorze steków wegańskich są również inni wielcy gracze - izraelski Redefine Meat, indonezyjski Green Rebel i hiszpański Novameat i nie jest to bynajmniej mięso z "robaków", o którym ostatnio głośno, a prawdziwy substytut mięsa z roślin, co dzisiaj chyba nikogo nie powinno już dziwić.