Steki roślinne Juicy Marbles, jak prawdziwe mięso!

Słoweński startup Juicy Marbles znany ze steków wegańskich, przyznaje otwarcie, że ich najnowszy produkt, polędwica z roślinna w całości, jest „największym, najbardziej obraźliwym kawałkiem mięśnia roślinnego, jaki kiedykolwiek wymyślono”. Godna pozazdroszczenia pewność siebie ma zapewne swoje powody.

Żywność vege chroni zdrowie i planetę

Mięso roślinne Juicy Marbles

Mięso roślinne Juicy Marbles

Firma Juicy Marbles po raz pierwszy zadebiutowała ze swoim wegańskim stekiem w 2021 roku, twierdząc, że jako pierwsza wprowadziła na rynek filet "mignon" na bazie roślin o wyjątkowej marmurkowatości, charakterystycznej dla konwencjonalnych steków wołowych. Firma, która zebrała ponad 4,5 miliona dolarów z funduszu Seed, opatentowała autorską technologię, która nadaje stekowi smak i konsystencję pełnokrwistego fileta. Jak twierdzą specjaliści z firmy Juicy Marbles największym wyzwaniem było uzyskanie odpowiedniego ułożenia włókien i struktury tłuszczu, bo jak wiadomo najdroższe steki na świecie słyną z wydatnej marmurkowatości, ale cóż nazwa firmy zobowiązuje.

Wegańskie mięso Juicy Marbles z soi wolnej od GMO

Wegański filet mięsny "mignon" na bazie roślin o charakterystycznej marmurkowatości

Wegańskie mięso Juicy Marbles jest wytwarzane z soi wolnej od GMO, oleju słonecznikowego i proszku z buraków jako głównych składników. Firma twierdzi, że mięso pochodzenia roślinnego jest pożywne, osiągając ocenę Nutri-Score A.

Dzięki mięsu roślinnemu mamy kompleksową kontrolę procesu, z czasem możemy zwiększyć skalę produkcji steków i obniżyć cenę. W końcu sprawimy, że najwyższej jakości mięso będzie dostępne dla każdego.

Mięso roślinne Juicy Marbles

Steki roślinne Juicy Marbles, jak prawdziwe mięso!

Juicy Marbles będzie mogła wkrótce zaoferować kilka kolejnych opcji mięsa na bazie roślin o prawidłowej, naturalnej strukturze i zawartości tłuszczu, widocznego gołym okiem. Już teraz wiele firm pracuje nad opracowaniem tłuszczu na bazie komórek, mikroorganizmów i roślin, który będzie jeszcze lepiej naśladować smak, konsystencję i wrażenie w ustach smakoszy prawdziwego mięsa. Wygląd i struktura mięsa, a zwłaszcza domieszka tłuszczu jest najbardziej wrażliwym argumentem dla osób lubiących mięso, aby przekonać je do przejścia na żywność pochodzenia roślinnego.

Filet mignon na bazie roślin o wyjątkowej marmurkowatości

Wegańskie mięso Juicy Marbles z soi wolnej od GMO

W sektorze steków wegańskich są również inni wielcy gracze - izraelski Redefine Meat, indonezyjski Green Rebel i hiszpański Novameat i nie jest to bynajmniej mięso z "robaków", o którym ostatnio głośno, a prawdziwy substytut mięsa z roślin, co dzisiaj chyba nikogo nie powinno już dziwić.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas