Wegańskie owoce morza i ryby Revo Foods
Powszechne przekonanie, że produkty pochodzenia zwierzęcego są zdrowsze niż produkty wegańskie, czyli roślinne alternatywy białek, niestety coraz bardziej mija się z prawdą. Badania laboratoryjne dowodzą niezbicie, że konwencjonalny łosoś zawiera szkodliwe ilości toksyn, jak rtęć czy dioksyny, które kumulują się w organizmie człowieka, zagrażając naszemu zdrowiu. Z pomocą przychodzą rośliny.
Roślinny łosoś i ośmiornica prosto z Wiednia
Łosoś i ośmiornica plant-based Revo Foods
Owoce morza z Austrii? Brzmi trochę dziwnie, jak na kraj bez dostępu do morza, ale gdy chodzi o owoce morza w 100% pochodzenia roślinnego, sprawa staje się jasna. Austriacka firma Revo Foods z Wiednia specjalizuje się w roślinnych alternatywach ryb i owoców morza i jak twierdzi, ratuje ryby i nasze zdrowie jednocześnie. Revo Foods oferuje produkty premium o wysokiej jakości i dużej wartości odżywczej, pomaga tym samym ograniczyć przełowienie, zmniejszając presję na ekosystem morski.
Wegańskie owoce morza i ryby Revo Foods drukowane metodą 3D
Pierwszy produkt Revo Foods - Revo Salmon, czyli łosoś roślinny, został wypuszczony na rynek w listopadzie 2021 roku i od tego czasu produkty marki dostępne są w ponad 1400 lokalizacjach w ponad 14 krajach, choć jak na razie Polski brak na firmowej mapie ekspansji. Dla potwierdzenia tezy o prozdrowotnych właściwościach żywności alternatywnej, Revo Salmon został przetestowany pod kątem rtęci, dioksyn, polichlorowanych bifenyli i innych związków niebezpiecznych dla zdrowia, a wyniki porównano z wynikami dla łososia wędzonego, dostępnego w austriackich supermarketach. Wyniki potwierdziły, że plastry wegańskiego łososia wędzonego zawierają niewielkie lub trudno wykrywalne ilości toksyn, mniej więcej na poziomie jabłek, czego nie można powiedzieć o produktach konwencjonalnych. W konkurencji - zdrowie, zdecydowanie wygrywa żywność roślinna.
Revo Foods pozyskuje 1,5 mln euro w ramach pierwszej zbiórki pieniędzy na wsparcie wprowadzenia na rynek produktów roślinnych z owocami morza drukowanymi metodą 3D
Patrząc kompleksowo, problem nie ogranicza się jedynie do walorów zdrowotnych roślinnych alternatyw ryb i owoców morza. Walka z przełowieniem, ograniczenie emisji CO2 i ograniczenie zużycia słodkiej wody, to czynniki nie mniej istotne dla naszej populacji, środowiska i klimatu całej planety. Nie trzeba mieć dostępu do morza, aby zrobić coś dobrego dla morskiego środowiska. Roślinne owoce morza mają same zalety:
- Pożywne
- Pyszne
- Zdrowe
- Zrównoważone
- Przyjazne dla wegan
Łosoś roślinny na bazie grzybów z soją w 100% wegański, z wysoką zawartość białka i Omega-3, niezbędnymi aminokwasami, bez cukru, glutenu i cholesterolu, bogaty w witaminy B2, B3, B6, B12 i D2
Aby to wszystko mogło stać się faktem załoga Revo Foods wykorzystała moc mykoprotein, próbując na nowo zdefiniować świat roslinnych alternatyw. Dzięki innowacyjnej technologii strukturyzacji 3D udało się uwolnić potencjał białek na bazie grzybów, aby stworzyć autentyczne i zrównoważone alternatywy dla tradycyjnych owoców morza. Są pożywne, bogate w białko, kwasy Omega-3 i błonnik. Zapowiada się całkiem ciekawie i smacznie, już wkrótce mykoproteina zajmie centralne miejsce w Revo Foods, a alternatywy dla owoców morza osiągną nowy poziom smaku i zrównoważonego rozwoju. Kto nie wierzy, powinien spróbować filetu z roślinnego łososia czy ośmiornicy
W świecie innowacji żywieniowych przełomowy składnik właśnie trafił na nasze talerze – mykoproteina!