Wegańskie jajka roślinne coraz bardziej jajeczne
Rosnąca dostępność roślinnych, wegańskich zamienników jajka kurzego nasuwa proste pytanie - po co w ogóle zastępować jaja kurze? W tym przypadku warto posłuchać naukowców. Choć jaja kurze są najbardziej powszechnym produktem żywieniowym na świecie, to suma korzyści z ich wegańskich alternatyw dla naszego zdrowia i środowiska są po prostu nieocenione. Najwyższa pora na zmiany kulinarnych nawyków.
Dobre dla zdrowia i planety, nie wspominając o kurach
100% wegański płynny produkt jajeczny jeszcze bardziej zrównoważony w porównaniu do konwencjonalnych jaj, nie zawiera cholesterolu, antybiotyków i jest wolny od okrucieństwa wobec zwierząt. Photo Credit: Evo Foods
Cała branża produkcji jaj kurzych ma nie tylko negatywny wpływ na nasze środowisko i zmiany klimatyczne, wiąże się także z okrucieństwem wobec zwierząt i coraz częściej przyczynia do poważnych schorzeń konsumentów. Hormony, barwniki, a także antybiotyki zastawiają swój ślad w naszym organizmie, zagrożenie salmonellą, zawartość tłuszczu i cholesterolu też robią wrażenie, osobnym problemem są również częste alergie na białko jaja. Jakby tego było mało cały łańcuch dostaw i przechowywania jaj wymaga utrzymania odpowiednich rygorów, co jest dodatkowym czynnikiem ryzyka dla naszego zdrowia.
Smaczne i zdrowe roślinne jajka w płynie amerykańskiej marki JUST Egg
To wszystko uzasadnia rosnące zainteresowanie wegańskimi zamiennikami jajek, a większość konsumentów wykazuje, choćby z ciekawości, chęć wypróbowania roślinnych alternatyw dla porównanie z oryginałem. Dodatkowym i niezwykle istotnym argumentem za, jest skalowalność produkcji, dużo większej swobody w dostawach, transporcie i przechowywaniu, przy mniejszym śladzie węglowym, mniejszym zużyciu wody i energii. Dzięki zamiennikom jajka kurzego na bazie roślin jesteśmy w stanie zaspokajać rosnący popyt zarówno ze strony konsumentów, jak i całego przemysłu spożywczego w nieograniczony wręcz sposób, nie szkodząc przy tym zwierzętom, klimatowi i co ważne także naszemu zdrowiu.
Sprzedaż jaj wegańskich w USA rośnie o 168 procent rok do roku, nic więc dziwnego, że zarówno firmy z USA, jak i każdy liczący się producent na świecie stara się ulokować na tym rynku swoje produkty, jeśli biznes traktuje poważnie. Nie wszystkie produkty są równie szybko dostępne w Europie, a więc i u nas, na szczęście popyt, prędzej czy później, zrobi swoje. Smaczne i zdrowe roślinne jajka w płynie JUST Egg zdążyły już rozpalić naszą wyobraźnię kulinarną i dzięki unijnej akceptacji powinny wreszcie trafić i na nasz rynek. Czekając na rodzime zamienniki jajek kurzych poznajmy kolejne ciekawe rozwiązania, które w naśladowaniu natury idą jeszcze dalej, z uzasadnioną nadzieją zweganizowania naszego menu:
W 100% wegańskie jajko na twardo WunderEgg firmy Crafty Counter z USA
Roślinne jaja na twardo WunderEggs firmy Crafty Counter z USA. Uznane przez założyciela za pierwsze w 100% wegańskie jajka na twardo, WunderEggs firmy Crafty Counter mają potencjał, aby poważnie zawojować świat sałatek i szybkich dań jajecznych. W przeciwieństwie do większości jaj roślinnych na bazie roślin strączkowych, WunderEggs są wytwarzane z orzechów nerkowca i mleka kokosowego. Najlepsze zastosowanie - kanapki, sałatka jajeczna, jajka faszerowane – wszystkie dotychczasowe pomysły z jajami na twardo działają także z WunderEggs!
OnlyEg Pierwszy w Azji roślinny substytut całego jajka firmy Float Foods
OnlyEg Pierwszy w Azji roślinny substytut całego jajka firmy Float Foods, dumy Singapuru. Opracowany w oparciu o zastrzeżoną technologię stworzoną przez zespół badawczo-rozwojowy, OnlyEg przedstawia niezrównaną propozycję, oferującą zamienniki żółtka i białka na bazie roślin strączkowych w formie dwóch odrębnych składników, co pozwala na wszechstronne zastosowania komponowaniu w pełni wegańskich potraw jajecznych. OnlyEg jest jednym z pierwszych tego typu produktów, które osiągnęło wysoki poziom podobieństwa do prawdziwego jaja kurzego. Najbliższą alternatywą na rynku są, jak na razie, płynne mieszanki zamienników jaj, które ograniczają się do jajecznicy lub omletów.
Pierwsze wegańskie jajko w skorupce francuskiej marki Le Papondu
Francuska firma zajmująca się technologią żywności Le Papondu zatriumfowała, wprowadzając wegańskie jajko w skorupce i obiecuje, że ich produkt jest niezwykle łatwy w użyciu. Na razie składniki i technologia są ściśle strzeżoną tajemnicą, a startup obsługuje obecnie tylko restauracje, ale już w najbliższej przyszłości przewidywana jest premiera konsumencka. Producent twierdzi, że ich jajka można stosować do każdej konwencjonalnej potrawy jajecznej, bez ubytku dla jakości, wyglądu i smaku.