Wegańskie dania gotowe zero waste
Żywność przyszłości zapewnią nam rośliny i substytuty białek zwierzęcych, z korzyścią dla naszego zdrowia i kondycji planety. Kreatywność technologów kuchni wegańskiej przekonuje kompleksowym podejściem do wszechstronnej, zróżnicowanej diety i wszechobecnego problemu marnowania żywności.
ANINA, żywność przyszłości z odzysku
Wegańskie dania gotowe zero waste izraelskiej firmy ANINA
Izraelski start-up technologii żywności ANINA Culinary Art zamienia warzywa wycofane ze sprzedaży z uwagi na kształt lub wady powierzchni, w artystyczne i zdrowe dania wegańskie do samodzielnego przyrządzania.
Opatentowana technologia łącząca tradycję z nowoczesnością, pozwala na tworzenie elastycznych arkuszy laminatu cienko pokrojonych i wysuszonych owoców lub warzyw dających się dowolnie formować
Każdego roku marnuje się około 33 procent światowej żywności, blisko 1,3 miliarda ton. Znaczna część to wciąż pełnowartościowe owoce i warzywa, nieskierowane do sprzedaży detalicznej z uwagi na drobne wady kształtu, koloru lub powierzchni. Coraz więcej firm nurkuje w tej „brzydkiej” kategorii warzyw, zmniejszając marnotrawstwo żywności i tworząc dodatkowe strumienie dochodu dla rolników. Izraelska firma ANINA, specjalizująca się w technologii żywności, opracowała koncepcję produkcji posiłków w kapsułkach właśnie z takich warzywnych odpadów. To idealne rozwiązanie dla konsumentów poszukujących szybkiego, pożywnego i smacznego posiłku w pracy lub w domu.
Wegańskie posiłki z odpadów warzywnych ANINA do samodzielnego przygotowania
Oprócz technologów żywności zespół ANINA tworzą także projektanci wzornictwa przemysłowego, zainspirowani pięknem naturalnych surowców, więc produkty końcowe są zarówno zdrowe, jak i piękne, co ma wielkie znaczenie marketingowe, nazwa firmy ANINA Culinary Art, nie jest więc bezcelowa. Opatentowana technologia, łacząca tradycję z nowoczesnością, pozwala na tworzenie elastycznych arkuszy laminatu cienko pokrojonych i wysuszonych owoców lub warzyw, jak pomidory, ziemniaki i cukinia, dających się dowolnie formować w przestrzenne kształty. Warzywne formy 3D stanowią następnie opakowania posiłów w kapsułach, kryjąc we wnętrzu super pożywne i apetyczne nadzienie, zboża, makarony, rośliny strączkowe i dodatki. Wystarczy zalać kapsułkę wodą i podgrzać, aby móc cieszyć się roślinnym posiłkiem pełnym aromatów i smaków, bogatym w białko i błonnik, a wolnym od barwników i konserwantów. Trzeba przyznać, że dania same się proszą o zjedzenie.
Żywność vege w kapsułkach z odpadów warzywnych ANINA Culinary Art
Tak więc z ofertą ANINA sztuka kulinarna i warzywa pochodzące z upcyklingu wkraczają na rynek dań gotowych w inspirującym formacie posiłków w kapsułkach do szybkiego przyrządzenia, ratując sporo dobrych warzyw od smutnego losu na wysypisku lub kompoście. Firma ANINA narodziła się w 2020 i już zdążyła opanować rynek gotowych dań wege w Izraelu, a obecnie planuje ekspansję na obrzymi rynek Stanów Zjednoczonych. Krótka, ale pracowita i owocna droga firmy ANINA, od bezsensownego marnotrawstwa żywności do wspaniałej sztuki kulinarnej, niesie za sobą wiele korzyści. Ograniczając marnowanie żywności i przekształcając ją w innowacyjne produkty roślinne o ekscytującym wyglądzie i smaku, wywiera realny wpływ na całą branżę spożywczą i trendy zero waste na najbliższe lata.
Food Art - wegańska żywność z odzysku w kapsułkach ANINA