Wegański filet z kurczaka Umiami
Chwilowy brak entuzjazmu dla roślinnych zamienników mięsa zwierzęcego należy potraktować jako czytelny sygnał konsumentów, rozpieszczonych kulinarnie przez wieloletnią dominację mięsnej opcji. Ta cisza przed burzą już zaczyna przynosić pierwsze efekty, zapowiadając przyspieszenie ewolucji mięsnych alternatyw na drodze do prawdziwej doskonałości.
Dieta planetarna zadba o Twoje zdrowie i planetę
Wegański filet z kurczaka Umiami
Nie do wszystkich docierają jeszcze prawdziwe dane, opisujące drastyczny koszt środowiskowy, powodowany przez uparte przywiązanie do hodowli zwierząt dla naszych kulinarnych przyjemności. Weganie potrafią uspokoić sumienia obywając się całkiem bez mięsa, gdy reszta z nas nie wyobraża sobie bez niego wartościowego posiłku, ignorując dotkliwe i długotrwałe szkody środowiskowe, jakie się z tym wiążą. Wylesianie lasów deszczowych czy emisja CO2 nie są dla pojedynczej osoby wystarczająco dokuczliwe, aby z tego powodu zmieniać żywieniowe dogmaty, raporty lekarzy i dietetyków przyjmujemy z życzliwą uwagą, a reakcje polityków raczej z rozbawieniem.
Filet mięsny z kurczaka. Photo Credit: Thomas Park
Na szczęście biznesowa intuicja nowoczesnych startupów z branży alternatyw mięsa pozwala wyobrazić sobie potencjalne zyski, jakie może przynieść choćby jeden udany produkt wprowadzony na rynek, co doskonale pobudza do działania innych. Rozumiejąc oczekiwania rynku i obawy konsumentów francuska firma Umiami opracowała unikatową technologię teksturowania, zwaną „umizacją”, która zrewolucjonizowała produkcję roślinnych alternatyw dla mięsa i ryb, oferując bardziej naturalne wrażenia organoleptyczne.
Dieta planetarna zadba o Twoje zdrowie i planetę
Technologia Umiami pozwala doskonale odtworzyć smak i konsystencję filetów o grubości powyżej 1,5 cm, zachowując przy tym te same walory odżywcze. W przeciwieństwie do wielu istniejących zamienników, innowacja Umiami jest pierwszą na świecie metodą, wykorzystującą mniej niż 10 składników, całkowicie pozbawioną środków teksturujących i kontrowersyjnych dodatków. To wystarczy, aby w dotychczasowych przepisach na potrawy zastąpić mięso lub ryby, bez szkody dla smaku i ogólnego wrażenia, mając pewność, że danie będą smaczne, przyjazne dla konsumentów, zwierząt i środowiska.
Wychodząc z założenia, że nikt nie powinien wybierać pomiędzy jedzeniem tego, co lubi, swoim zdrowiem i osobistymi przekonaniami, a ochroną planety i zwierząt, nie powinna pozbawiać nas wrażeń smakowych mięsa. Umiami oferuje alternatywy, które doskonale zwodzą nasze zmysły. Dobrze się składa, bo przejście z mięsa zwierzęcego na alternatywne produkty pochodzenia roślinnego może przynieść same korzyści, zyska nasze zdrowie, klimat i dobrostan zwierząt. Całkiem nieźle, jak na jeden produkt.
Jak na razie jedynym produktem wytwarzanym na skalę przemysłową przez Umiami jest filet z kurczaka, a dokładniej jego roślinny odpowiednik, wszechstronny produkt w każdej kuchni z nieskończonymi możliwościami przepisów i można mieć pewność, że będzie prawdziwym hitem. Jeszcze w tym roku Umiami planuje wprowadzić kolejne produkty, a wegańską pierś z kurczaka można wypróbować już teraz.
Technologia Umiami pozwala doskonale odtworzyć smak i konsystencję filetów o grubości powyżej 1,5 cm, zachowując przy tym te same walory odżywcze.