Roślinne alternatywy sera Dreamfarm
Lepsza, smaczniejsza i bardziej zrównoważona przyszłość naszej codziennej diety będzie bardziej roślinna i o wiele mniej zależna od zwierząt. Weganie już dzisiaj wiedzą co jest lepsze dla naszego zdrowia i całej planety, bez poświęcania tego co ważne, bogactwa smaku i wyglądu potraw.
Zrównoważony rozwój w biznesie
Roślinne alternatywy sera Dreamfarm z migdałów. Photo Credit: Wikipedia
Pasjonaci jedzenia i miłośnicy zwierząt nie mają innego wyjścia, jak szukać pożywienia w bogatym świecie roślin, który stopniowo odkrywa przed nami swoje tajemnice. Dieta roślinna jest jedną z najbardziej zrównoważonych form produkcji żywności, znacznie zmniejszającą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z dietą zwierzęcą. Gdy wyprodukowanie 1kg sera żółtego emituje do atmosfery 23,88 kg CO2, to 1kg orzechów już tylko 0,46 kg CO2. Wnioski nasuwają się same. Pasja do tworzenia żywności pochodzenia roślinnego dała początek włoskiej firmie Dreamfarm, bo na roślinach wyrosły marzenia założycieli, aby stworzyć coś naprawdę zachwycającego.
Wegańska mozzarella Dreamfarm
Założona w 2021 roku firma Dreamfarm produkuje wegańskie kulki mozzarelli i sery do smarowania, i chociaż nie jest pierwszą włoską firmą, która to robi, natomiast jako pierwsza uzyskała dla swoich produktów ocenę A w skali Nutri-Score. Przepis na sukces jest bardzo prosty, zaczynamy od czystych, śródziemnomorskich, surowych migdałów i fermentujemy je stosując opatentowaną metodę, która poprawi ich smak, konsystencję i profil odżywczy. Uprawiane w sposób zrównoważony migdały pochodzą z Włoch i Hiszpanii, gdzie są częścią lokalnej historii, mają tam idealne warunki, aby zapewnić najwyższą jakość. Poza tym zaopatrując się w składniki lokalnie, Dreamfarm wpływa na zmniejszenie emisji CO2, co wynika ze zrównoważonej filozofii firmy.
Roślinna mozarella włoskiej firmy Dreamfarm
Sfermentowane w naturalny sposób migdały, bogate we wspaniałe składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, uzupełnione o dodatki, orzechy nerkowca, błonnik roślinny, sól, naturalny aromat, roślinne bakterie kwasu mlekowego i stabilizator agar-agar, zapewniają produktom końcowym kremowy smak i kultową konsystencję w stylu „klasyki”. W efekcie zarówno roślinna mozzarella, ricotta, stracciatella, jak i serki do smarowania wyglądają i smakują jak oryginalne, mają wyjątkowo niską zawartość tłuszczów nasyconych i fantastyczne wartości odżywcze.
Wegańska stracciatella Dreamfarm z migdałów
Te wszystkie roślinne przysmaki, powstające bez udziału mleka krowiego, już są częścią świata zrównoważonego rozwoju, co przyciąga fundusze inwestorów. Ostatnie dofinansowanie w kwocie 5 milionów euro Dreamfarm przeznacza na budowę nowego centrum rozwoju i produkcji w Parmie, które będzie działać w formule korporacji benefitowej, jak na firmę z pozytywnym wpływem społecznym przystało. Biznes odpowiedzialny społecznie idealnie pasuje do świata zrównoważonego rozwoju, a jak widać wegańskie sery Dreamfarm troszczą się o i ludzi i o środowisko.
Roślinna mozzarella, ricotta, stracciatella wyglądają i smakują jak prawdziwe, mają wyjątkowo niską zawartość tłuszczów nasyconych i fantastyczne wartości odżywcze.