Mięso roślinne nie tylko dla wegan Plenti®
Zwierzęta hodowlane spożywają w swoim życiu dużo białek pochodzenia roślinnego, w tym soi i innych roślin strączkowych. Gdybyśmy spożywali te same białka roślinne bezpośrednio, zamiast karmić nimi zwierzęta, potrzebowalibyśmy znacznie mniej ziemi, energii i wody pod hodowlę zwierząt i produkcję paszy. Jak ograniczać emisję CO2 i jednocześnie wyżywić rosnącą światową populację?
Ojah, prosty przepis na sukces z Holandii
Mięso roślinne nie tylko dla wegan Plenti®
Jak wyżywić? Poszukiwanie odpowiedzi na to ważne dla nas pytanie już od dawna zaprząta głowy naukowców, ale również rozpala nadzieje przedsiębiorców, bo bez jedzenia nie ma dla nas przyszłości. Rosnąca popularność substytutów mięsa - mięso roślinne, ustępuje jeszcze pod wieloma względami oryginałowi, ale cieszy nie tylko wegetarian. Daje szansę na szybki wzrost produkcji, bez szkodliwych dla środowiska kosztów ubocznych, pozwala też zarobić przedsiębiorcom, przenosząc stopniowo ciężar produkcji żywności z rolnictwa do biofabryk.
Mięso z soi bez GMO i wody Plenti®
Na naszych oczach dokonuje się przełom w produkcji żywności i choć wciąż jesteśmy na początku drogi do zrównoważonej gospodarki to kierunek nowego trendu jest jak najbardziej słuszny i dość ekscytujący. Z ciekawą ofertą roślinnego substytutu mięsa wyszła holenderska firma Ojah, lider proteinowych innowacji, której założyciele potrafili marzenia o rewolucji opartej na roślinach zamienić w produkcję zrównoważonych, roślinnych produktów białkowych, roślinnego mięsa o nazwie Plenti®.
Mięso roślinne dla wegan Plenti®
Plenti® produkowane jest tylko z dwóch składników - ziaren soi bez GMO i wody, jest dobre dla nas i naszego środowiska, nadaje się do prawie każdej diety, nie zawiera glutenu, ale wysokiej jakości białko i dużo błonnika pokarmowego. Ale przede wszystkim Plenti® jest pyszne i łatwe do zastosowania w dowolnej ulubionej potrawie, dzięki czemu każdy może cieszyć się zrównoważonym, smacznym i zdrowym posiłkiem.
Plenti® produkowane jest tylko z dwóch składników - ziaren soi bez GMO i wody
Zaletą Plenti® jest wszechstronność zastosowania, jest podstawowym składnikiem wielu mięsnych potraw i zależnie od dodatków, może być kurczakiem, tuńczykiem lub wieprzowiną, gdyż jest neutralne w smaku i zapachu. Stąd ogromna popularność mięsa Plenti® na rynku europejskim i światowym, wykorzystywane przez producentów dań mięsnych, bary i restauracje, cieszy podniebienia nie tylko wegan.
Mięso roślinne nie tylko dla wegan Plenti®
Plenti® jest produkowane w sposób zrównoważony w holenderskiej fabryce Ojah z soi pochodzącej z upraw na terenie Europy. W procesie produkcji wykorzystywana jest technika ekstruzji, podobnie jak przy chipsach, makaronach czy lodach. W procesie ekstruzji mieszanina wody i mąki sojowej poddana ciśnieniu i temperaturze tworzy po schłodzeniu jędrną, soczystą i włóknistą konsystencję, podobną do mięsa drobiowego. Profil aminokwasowy białek sojowych jest bardzo zbliżony do mięsa, nic więc dziwnego, że soja jest wykorzystywana w wielu produktach spożywczych, ważne by była pozyskiwana w sposób zrównoważony i nie zawierała GMO. Przy okazji soja obniża poziom cholesterolu LDL i korzystnie wpływa na utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych, co przy prawdziwie mięsnej diecie nie jest łatwe do osiągnięcia, warto spytać lekarza.
