Co można zrobić z fusów po kawie?

Jak się okazuje przyjemny zwyczaj picia kawy cieszy nie tylko kawoszy. Fusy po kawie od dawna inspirują twórcze umysły do sensownego wykorzystania, tak by dokuczliwy odpad zmienił się w ekonomicznie opłacalny surowiec lub całkiem nowy produkt. Ostatnio w tej sprawie sporo się dzieje. Wygląda na to, że prawdziwie wymierne korzyści z kawy zaczynają się dopiero po jej wypiciu.

EcoBean, czyli coffee waste po polsku

Co można zrobić z fusów po kawie

Co można zrobić z fusów po kawie? EcoBean zamienia odpady kawowe w zrównoważone chemikalia, czyli polskie coffee waste. Photo Credit: & Bloss

Wymyślanie nowej roli dla fusów z kawy (po kawie, fusów kawowych) ma już swoją historię, bo stopniowo zmienia się nasze podejście do gospodarowania odpadami, recyklingu i znaczenia obiegu zamkniętego dla gospodarki zrównoważonej. Wszystko dlatego, że klimat dość bezwzględnie upomina się o bardziej zdecydowaną reakcję z naszej strony. Można kwestionować zmiany klimatyczne, ale trudno przeoczyć skutki, jakie wywołują. Fusy z kawy to niewątpliwie kłopotliwy odpad, który wciąż czeka na sensowne zagospodarowanie, obroni się ekonomicznie i nie obciąży środowiska.

Co można zrobić z fusów po kawie

Laboratorium EcoBean w podwarszawskim Nadarzynie (Polska)

Popularne fusy, do niedawna wyrzucane, coraz częściej znajdują nowe zastosowanie, jako przydatny surowiec do produkcji biomasy, dodatki do betonu, posypka chodników zimą, a także gotowe produkty, biokompozyty AirX. Pewnym problemem w masowym wykorzystaniu fusów jest duże rozproszenie ich występowania. Poza fabrykami kawy rozpuszczalnej jedynym rozsądnym źródłem fusów pozostają kawiarnie, im częściej je odwiedzamy, tym więcej trafi do recyklingu i wróci do obiegu w nowej roli. Istotny wkład w rozwój nowej eko dziedziny ma także polski startup EcoBean, przetwarzający odpady kawowe w zrównoważone chemikalia.

Co można zrobić z fusów po kawie

Nowatorska technologia, opracowana przez EcoBean przy współpracy z naukowcami z Politechniki Warszawskiej, umożliwia odzyskiwanie z fusów kawowych substancji chemicznych, jako zrównoważonych alternatyw dla preparatów stosowanych w wielu gałęziach gospodarki. Zdjęcie poglądowe KATY TOMEI

Nowatorska technologia, opracowana przez EcoBean przy współpracy z naukowcami z Politechniki Warszawskiej, umożliwia odzyskiwanie z fusów kawowych substancji chemicznych, jako zrównoważonych alternatyw dla preparatów stosowanych w wielu gałęziach gospodarki. Oferta EcoBean obejmuje produkty chemiczne o niskim śladzie węglowym, stanowiące cenny surowiec w produkcji farmaceutyków, kosmetyków, żywności i wielu innych, nawet kawowych brykietów.

Co można zrobić z fusów po kawie

Lignina, drugi najpowszechniej występujący polimer, stanowi około 20-25% suchych odpadów kawowych pozyskiwany jest w sposób zrównoważony z odpadów kawowych. Photo credit: Odd Fellow

  • Olejek kawowy
    Bogaty w różnorodne związki, przede wszystkim kwasy tłuszczowe, ale także liczne przeciwutleniacze, takie jak kofeina i witamina E, sterole, tokoferole i diterpeny, dzięki czemu nadaje się do różnych gałęzi przemysłu jako doskonała alternatywa dla dotychczas stosowanych olejów. Dzięki bogatemu składowi olej kawowy ma szereg korzystnych właściwości, jak ochrona przed promieniowaniem UVB, działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
  • Przeciwutleniacze
    Kluczowe związki łagodzące stres oksydacyjny, oferują szereg korzyści, są znane ze zwalczania stanów zapalnych, ochrony przed promieniowaniem UV i potencjalnego zapobiegania chorobom, takim jak choroby serca, cukrzyca, rak, choroba Alzheimera i Parkinsona. Odpady kawy dostarczają silnych przeciwutleniaczy, takich jak kwas chlorogenowy i kofeina, co podkreśla szeroki potencjał wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu.
  • Polilaktyd (PLA)
    Ekologiczny, biodegradowalny polimer, odzwierciedla właściwości PET i PS. Powstałe w wyniku polimeryzacji kwasu mlekowego odmiany takie jak poli-L-laktyd (PLLA) wykazują wysoką wytrzymałość na rozciąganie i mogą być z powodzeniem stosowane w różnych gałęziach przemysłu. PLA z odpadów kawowych stanowi innowacyjne, odnawialne źródło do tych zastosowań.
  • Dodatki białkowe
    Beżowy proszek o mleczno-kawowym aromacie łączący gips i biomasę bakterii kwasu mlekowego (LAB). Gips służy jako źródło wapnia w diecie ludzi i zwierząt, w naturalny sposób poprawiając stan, strukturę i plony gleby. Bogata w białka i witaminy biomasa LAB wspomaga zdrowie człowieka i poprawia dobrostan zwierząt w rolnictwie. Hamując rozwój patogenów, LAB promuje lepszą jakość plonów i wydajność produkcji, zmniejszając zapotrzebowanie na pestycydy.
  • Lignina
    Drugi najpowszechniej występujący polimer, stanowi około 20-25% suchych odpadów kawowych. Ten rozgałęziony polimer pozyskiwany jest w sposób zrównoważony i oferuje wiele korzyści z dużym potencjałem zastosowania na różnych rynkach, jak na przykład Eko Słomki, innowacja na skalę światową. Są przeznaczone do recyklingu i można je zbierać razem z odpadami kawowymi. Słomki do kawy EcoBean wytrzymują nawet godzinę zanurzenia w zimnych płynach.

Co można zrobić z fusów po kawie

Istotny wkład w rozwój nowej eko dziedziny coffe waste ma polski startup EcoBean, przetwarzający odpady kawowe w zrównoważone chemikalia

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas