Żywność przyszłości z dwutlenku węgla Arkeon
Wiemy jak bardzo szkodliwy dla nas i środowiska jest dwutlenek węgla. Uzbierało się go o wiele za dużo, pomimo to każdego dnia dokładamy jeszcze więcej, co nie wróży nic dobrego. Są jednak firmy, które nie przejmują się jego złą reputacją i ogłaszają, że znalazły sposób na przetwarzanie CO2 w niezwykle cenne składniki białkowe.
Białka alternatywne pomogą zregenerować planetę
Wykorzystując jednoetapowy bioproces fermentacji Arkeon zaprzęga CO2 do pracy, by tworzyć w pełni konfigurowalne składniki białkowe, bez udziału inżynierii genetycznej. Photo Credit: Janusz Walczak
Założona w 2021 roku w Austrii firma Arkeon opanowała sztukę unicestwiania dwutlenku węgla z atmosfery celem przekształcenia go w żywność organiczną. Jest jedną z pierwszych firm na świecie, która wykorzystuje technologię fermentacji gazowej połączonej z mocą archeonów - starożytnego mikroorganizmu o unikatowych właściwościach, do produkcji żywności. Projekt Arkeon pomyślnie uzyskał dofinansowanie na rozwój nowatorskiej technologii, obiecując odblokowanie systemu żywnościowego bez ograniczeń zasobów i ograniczeń geograficznych, wolnego od cierpienia zwierząt.
Żywność przyszłości - alternatywne biała z dwutlenku węgla i mikroorganizmów. Photo Credit: Warren Umoh
Większość znanych gatunków archeonów żyje w środowiskach ekstremalnych, jak silnie zakwaszone wody, gejzery i w kominach termalnych na dnie oceanów. Photo Credit: Wikipedia
W atmosferze uzbierało się zdecydowanie za dużo gazu cieplarnianego, więc używanie go do produkcji składników żywnościowych pozwoli planecie oddychać nieco łatwiej z pożytkiem również dla nas. Znamy już wiele sposobów sekwestracji dwutlenku węgla jak Biowęgiel Made of Air lub Direct Air Capture, ale oferta firmy Arkeon otwiera przed nami całkiem nowy rozdział w walce o lepszy klimat i zrównoważony rozwój. Wykorzystując jednoetapowy bioproces fermentacji Arkeon zaprzęga CO2 do pracy, by tworzyć w pełni konfigurowalne składniki białkowe, bez udziału inżynierii genetycznej.
Wykorzystanie CO2 w naszym bioprocesie, to coś więcej niż tylko rewolucyjny sposób produkcji składników białkowych niezbędnych dla zdrowia człowieka. To ważny krok w kierunku regeneracyjnej przyszłości. Jestem podekscytowany wpływem, jaki nasze składniki mają na przyszłość żywności. Nie tylko odkryliśmy mądrzejszy sposób odżywiania się. Odkryliśmy coś pysznego.Dr. Günther Bochmann / Co-founder & CTO
Bioproces Arkeon wykorzystując fakt, że małe drobnoustroje zwane archeonami rozwinęły zdolność naturalnego tworzenia białek z dwutlenku węgla, przekształca CO2 w 20 aminokwasów proteinogennych, które wykorzystywane są do tworzenia alternatywnych składników białkowych. Trzeba przyznać, że to proces wyjątkowy, ponieważ jest nie tylko zrównoważony, ale także regeneracyjny, oferuje nam:
Żywność przyszłości, alternatywne białka z dwutlenku węgla Arkeon
Kompletne i wszechstronne białko
Kompletne białka zawierają niezbędne aminokwasy. Istnieje tylko kilka sposobów uzyskania tych białek, a wszystkie obejmują zwierzęta i rolnictwo. Tymczasem technologia Arkeon nie uznaje kompromisów, oferuje białka pozyskiwane etycznie, wolne od okrucieństwa i zawierające wszystkie 20 aminokwasów, których ludzie potrzebują do życia. Białka mogą być dodatkowo modyfikowane, aby poprawić i zoptymalizować profil odżywczy żywności, w której się znajdują. Dopasowanie białek do oczekiwań zamawiającego pozwala poprawiać smak żywności i tworzyć nowe właściwości. Idealne białko jest na wyciągnięcie ręki, naturalne choć bez rolnictwa i ziemi, bez cierpienia zwierząt i dużej ilości wody, za to z ujemnym bilansem CO2. Przed nami całkiem nowa perspektywa.
Arkeon Team i nagroda za najlepsze miejsce pracy w Austrii w kategorii XS 2023 (20-49 pracowników), która docenia kulturę firmy zorientowaną na pracowników