Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Globalne przejście w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym to program na tyle pilny i oczywisty, że powinniśmy go jedynie przyspieszyć, bo poza zrównoważonym rozwojem nie ma żadnej rozsądnej alternatywy. Przez miliardy lat natura wytworzyła i dopracowała wystarczająco dużo rozwiązań, z których możemy do woli korzystać mając pewność, że nie szkodzimy ani sobie, ani środowisku.

Eko tworzywa z fermentacji cukrów dla przemysłu tekstylnego

Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Eko tworzywa z fermentacji cukrów dla przemysłu tekstylnego Brewed Protein™

Postęp na drodze zrównoważonego rozwoju należy do innowacyjnych firm, które wykorzystując nowatorskie technologie, pomagają przejść z tworzyw petrochemicznych na surowce o obiegu zamkniętym. Otoczeni włóknami syntetycznymi, żywicami, kauczukami i innymi materiałami powstałymi w wyniku połączenia ropy naftowej i chemii, tkwimy w pułapce z której wyjście podpowiada nam sama natura. Japońska firma Spiber, dzięki rozwojowi opartemu na ścisłej obserwacji świata przyrody, opracowała materiały Brewed Protein™, produkowane w procesie fermentacji, w którym wykorzystuje się cukry i drobnoustroje, a nie surowce petrochemiczne lub pochodzenia zwierzęcego.

Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Dzianiny wykonane z przędzy ciągłej lub odcinkowej Brewed Protein™

Przy użyciu zastrzeżonej platformy technologicznej Spiber, powstają, a właściwie warzone są w drodze fermentacji składników pochodzenia roślinnego, głównie kukurydzy i trzciny cukrowej, nowatorskie materiały białkowe, jak włókna czy folie. Mogą one stanowić alternatywne rozwiązania dla szerokiej gamy konwencjonalnych materiałów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i syntetycznego, do różnych celów, w tym do zastosowań tekstylnych dla przemysłu odzieżowego, od którego firma Spiber zaczęła swoją działalność rynkową. Brewed Protein™ obejmuje szeroki zakres produktów alternatywnych:

  • Włókna
    Przędza z włókien Brewed Protein wytwarzana jest poprzez wytłaczanie polimerów Brewed Protein przez dysze. Włókna te wykazują wspaniały, jedwabisty połysk i delikatność.
  • Włókno odcinkowe
    Warzone włókna białkowe Brewed Protein mogą być pocięte na krótkie, dyskretne odcinki. Tekstura końcowego materiału w dużym stopniu zależy od porowatości włókien i stopnia skręcenia lub splątania włókien ciętych.
  • Przędza
    Włókna odcinkowe, które zostały przędzone w przędzę. Zmieniając zawartość białka i średnicę włókna, można kontrolować w dotyku przędzę, co pozwala uzyskać luksusową gładkość lub bardziej nieporęczny, przypominający polar dotyk.
  • Dzianina
    Dzianiny wykonane z przędzy ciągłej lub odcinkowej. Można wytwarzać różnorodne dzianiny odpowiednie do różnych zastosowań i pór roku, w tym dżersej lub polar używane do T-shirtów, bluz z kapturem lub obszernych swetrów, zapewniając miękką i wygodną teksturę.
  • Tkaniny
    Tkaniny powstałe w wyniku tkania przędzy z włókien Brewed Protein. Łącząc wiele materiałów lub zmieniając strukturę splotu i metodę przetwarzania, można wytwarzać tkaniny odpowiednie do różnych zastosowań i pór roku, od cienkich, ciasno tkanych tekstyliów po grube, izolujące wełniane tkaniny.
  • Dżins
    Tkanina częściowo wykonana z włókien Brewed Protein i bawełny. Zastąpienie istniejących materiałów pozwala odkrywać nowe podejścia do recyklingu dżinsu.
  • Runo
    Dzianina częściowo wykonana z włókien Brewed Protein. Miękką, puszystą fakturę polaru uzyskuje się poprzez obróbkę powierzchni tkaniny. Nowe materiały stanowią potencjalną alternatywę dla włókien syntetycznych uwalniających mikroplastiki, co w ostatnich latach staje się coraz bardziej palącym zagadnieniem.
  • Futro
    Alternatywa dla futra. Materiał niepochodzący od zwierząt, wykonany z włókien ciętych Brewed Protein, o realistycznej, długowłosej fakturze do złudzenia przypominającej futro. Alternatywne futra z warzonego białka mogą naśladować futro naturalne bez cierpienia zwierząt.
  • Skóra
    Skórzana alternatywa. Warzony polimer białkowy, który został przetworzony w materiał skóropodobny. Modyfikując obróbkę powierzchni i strukturę wewnętrzną materiału, można odblokować nowy zakres wrażeń dotykowych – w przeciwieństwie do naturalnej skóry pochodzenia zwierzęcego lub syntetycznej skóry na bazie ropy naftowej.

Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Alternatywne futra z warzonego białka Brewed Protein™ mogą naśladować futro naturalne bez cierpienia zwierząt

Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Przędza z włókien Brewed Protein™ marki Spiber

W technologii Brewed Protein™ poza Japonią pracują już fabryki w Tajlandii i USA, wykorzystując lokalne tradycje rolnicze, jak produkcja trzciny cukrowej i kukurydzy. Aby jeszcze bardziej poprawić ekologiczny wymiar produkcji i uniezależnić się od dostaw surowca, firma Spiber planuje oprzeć technologię Brewed Protein™ na ogólnodostępnych odpadach z rolnictwa. Gospodarka cyrkularna bez kompromisów. Takie podejście zdecydowanie podoba się wielu znanym markom nie tylko ze świata mody. Pojawiły się już pierwsze kolekcje THE NORTH FACE, PANGAIA, czy kolekcja MAGMA japońskiego projektanta YUIMA NAKAZATO na Paris Haute Couture Week 2023/ 2024, ale również pierwszy model TOYOTA Land Cruiser Prado z wnętrzem z materiałów Brewed Protein™.

Zrównoważone materiały Brewed Protein™

Japońska firma Spiber planuje oprzeć technologię Brewed Protein™ na ogólnodostępnych odpadach z rolnictwa

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas