Roślinny burger 3d z automatu SavorEat przyszłość fast food
Jak nie polubić roślinnych burgerów, nie dość że przypominają prawdziwe, to są dużo zdrowsze, a na dodatek smaczne. Jakby tego było mało, właśnie pojawiły się automaty do serwowania burgerów plant-based, sterowane ze smartfona. Aż chce się spróbować.
Robot sterowany smartfonem czeka na zamówienie
Roślinny burger z automatu SavorEat. Robot sterowany smartfonem czeka na twoje zamówienie
Izraelska firma SavorEat, we współpracy z firmą cateringową Yarzin-Sella umieszcza swojego robota-szefa kuchni w korporacyjnych stołówkach sektora zaawansowanych technologii. Pracownicy firm, to jednocześnie świetni klienci najnowszych rozwiązań, bo sami wdrażają nowe technologie i często identyfikują się jako fleksitarianie, stosujący głównie dietę roślinną. Dzięki automatom serwującym burgery po raz pierwszy mogą spróbować spersonalizowanych dań na bazie roślin, produkowanych na zamówienie i to w kilka minut.
Robot kulinarny SavorEat ma niepowtarzalną zdolność do wytwarzania i gotowania produktów imitujących niepowtarzalny smak i konsystencję mięsa
Produkt firmy SavorEat - to innowacyjna koncepcja umożliwiająca automatyczne i autonomiczne tworzenie alternatyw mięsnych w formie burgerów bez kompromisów w zakresie smaku i jakości w kilku podstawowych wariantach do wyboru: typowego burgera, kurczaka, indyka czy owoców morza, w tym również w wersji wegańskiej i bezglutenowej.
SavorEat opracował unikatową technologię tworzenia alternatyw dla mięsa, a później także ryb i innych produktów. Technologia obejmuje wykorzystanie składników roślinnych w innowacyjnej formule różnych mieszanek burgerowych wraz z robotem integrującym druk 3D i rewolucyjne metody podgrzewania czy grillowania. Robot kulinarny SavorEat ma niepowtarzalną zdolność do wytwarzania i gotowania produktów imitujących niepowtarzalny smak i konsystencję mięsa, w tym tłuszczu, mięśni i tkanek, z perspektywą produkcji w przyszłości również innej żywności. Unikatowe, chronione patentem surowce pochodzą ze źródła wegetatywnego i nie wymagają chłodzenia, co umożliwia usprawnienie łańcucha dostaw.
Robot-szef kuchni SavorEat łączy w sobie automatyczne i autonomiczne metody produkcji z unikatową metodą druku 3D
Każde danie przygotowywane jest w „robocie-szefie kuchni”, który łączy w sobie automatyczne i autonomiczne metody produkcji z unikatową metodą druku 3D i podgrzewania, dzięki czemu dania są w pełni gotowe do konsumpcji w czasie do 4 minut. Robot umożliwia personalizację tacek odbiorczych poprzez aplikację na smartfonie, co zwalnia firmy cateringowe z obowiązku wcześniejszego magazynowania półproduktów i kłopotliwej logistyki.
Technologia 3d z automatu firmy SavorEat pozwala na eliminowanie przyziemnych zadań wykonywanych przez personel
Nie ulega wątpliwości, że tak właśnie będzie wyglądać przyszłość fast foodów a wraz z ofertą robotów SavorEat już z nami jest. Spersonalizowane zamówienia za pomocą smartfona i grillowane bezmięsne burgery na bazie roślin, które smakują jak mięso, w niecałe cztery minuty, to może się podobać i już przyciąga nowych klientów. Roboty-szefowie kuchni SavorEat są testowane w punktach cateringowych w Izraelu, niebawem zostaną wdrożone też na amerykańskich uniwersytetach w ramach umowy z Sodexo, firmą zajmującą się usługami gastronomicznymi i zarządzaniem obiektami.
Na swojej drodze do tworzenia wysokiej jakości alternatyw mięsnych przemysł spożywczy musi stawić czoła szeregowi głównych wyzwań, w tym: stworzeniu tekstury przypominającej mięso, zapewniającej prawdziwe wrażenia konsumenta mięsa, wydłużeniu okresu przydatności do spożycia produktów bez dodawania syntetycznych składników i konserwantów oraz bez alergenów, takich jak gluten i inne. Nowa technologia SavorEat z powodzeniem stawia czoła wyzwaniom przemysłu spożywczego, a w szczególności przemysłu mięsnego. Innowacje firmy umożliwią stworzenie szeregu tekstur wiernie odwzorowujących charakterystyczną konsystencję mięsa czy ryb, umożliwią dostosowanie składu potrawy do osobistych preferencji klienta, będą miały dłuższy okres przydatności do spożycia oraz wygenerują produkty, które nie zawierają glutenu, GMO ani konserwantów. I jak tu nie spróbować?
Roślinny burger 3d z automatu izraelskiej firmy technologicznej SavorEat