Roślinne zamienniki mięsa i mleka na nowo Equinom

Roślinne zamienniki białek pochodzenia zwierzęcego obecne od dawna w naszej kulinarnej świadomości, wciąż nie stanowią realnej alternatywy dla mięsa i mleka, jakie znamy. Rynek produktów plant-based czeka fundamentalna metamorfoza, w której główne role zagrają pieniądze, kapryśne podniebienia konsumentów i nowoczesna technologia, a jak się okazuje rozwiązania tego problemu rosną na polu.

Technologia MANNA™ rewolucja na rynku białek plant-based

Roślinne zamienniki mięsa i mleka Equinom

Technologia MANNA™ rewolucja na rynku białek plant-based rośnie na polu

Niezwykle ciekawą alternatywę rozwoju branży żywności plant-based zaproponowała firma Equinom, izraelski start-up specjalizujący się w technologii żywności pochodzenia roślinnego. Narastające problemy z płynnością finansową długoletnich bohaterów branży żywności alternatywnej, jak Beyond Meat czy Oatly, to istotny sygnał z rynku. Spada hojność inwestorów, a rosną oczekiwania konsumentów, z drugiej strony pojawia się niepowtarzalna szansa dla nowatorskich pomysłów i rozwiązań.

Roślinne zamienniki mięsa i mleka Equinom

Roślinne zamienniki mięsa i mleka Equinom

Equinom to w pełni zintegrowana firma zajmująca się technologią żywności, łącząca wiedzę rolniczą, wiedzę kulinarną i zaawansowaną technologię w celu opracowywania od podstaw pysznych, pożywnych, niedrogich i zrównoważonych składników pochodzenia roślinnego, niezawierających GMO. Analiza dość złożonej sytuacji na rynku roślinnej żywności alternatywnej doprowadziła Equinom do prostych i logicznych wniosków, pozwalających z dużym optymizmem spoglądać na przyszłość branży, bo rozwiązania problemu właśnie rosną na polach.

Technologia MANNA™ rewolucja na rynku białek plant-based

Dzięki platformie technologicznej Manna™ i ogromnemu magazynowi nasion firma Equinom jest w stanie przywrócić bioróżnorodność upraw

Istnieje wiele tysięcy odmian roślin spożywczych znanych ludzkości, ale przez dziesięciolecia skoncentrowany na mięsie system żywnościowy zagospodarował zaledwie niewielką liczbę podstawowych produktów, takich jak kukurydza, soja czy sorgo i optymalizował je w celu wydajnego karmienia zwierząt gospodarskich, oczywiście z wysokimi plonami i wysoką zawartością węglowodanów. Słuszna skądinąd koncepcja przechodzenia na alternatywne źródła białka opierała swoje założenia na tych samych roślinach, co przeznaczone do karmienia krów, świń i kurczaków, oczywiście tak tanio, jak to możliwe. Wiązało się to z koniecznością skomplikowanego przetwarzania składników roślinnych i dużymi kosztami, tak by konsumenci byli skłonni zaakceptować produkt końcowy, jako alternatywę mięsa czy mleka.

Roślinne zamienniki mięsa i mleka Equinom

Technologia Equinom wykorzystuje sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe do identyfikowania i precyzyjnego rozmnażania upraw zoptymalizowanych pod kątem cech agronomicznych

Dzięki platformie technologicznej Manna™ i ogromnemu magazynowi nasion firma Equinom jest w stanie przywrócić bioróżnorodność upraw, poprzez rozwój niemodyfikowanych genetycznie, najwyższej jakości roślinnych składników białkowych, hodowanych specjalnie do zastosowań spożywczych. Uprawy o jakości spożywczej wymagają jedynie minimalnego przetwarzania do wykorzystania w żywności alternatywnej, co pozwala zlikwidować wąskie gardła w dostawach i znacznie obniżyć koszty produkcji składników białkowych nawet kilkukrotnie.

Technologia Equinom wykorzystuje sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe do identyfikowania i precyzyjnego rozmnażania upraw zoptymalizowanych pod kątem cech agronomicznych, takich jak plony i odporność na choroby oraz pod kątem idealnej funkcjonalności żywności, jak smak, konsystencja, wygląd i wartość odżywcza. Dzięki doskonałym uprawom roślin, już na samym początku poszczególne składniki tworzą wspólną wartość w całym łańcuchu dostaw i umożliwiają firmom spożywczym planowe wytwarzanie żywności pochodzenia roślinnego smaczniejszej, bardziej pożywnej, zrównoważonej i dostępnej dla wszystkich.

W skrócie, wysokiej jakości składniki roślinne dostępne dzięki Equinom, jak ciecierzyca, fasola fava, fasola mung czy groszek krowi, są w stanie dać zaplanowany wcześniej efekt końcowy odnośnie konsystencji, smaku, zapachu czy wyglądu, bez konieczności skomplikowanego przetwarzania i modyfikowania przez producenta żywności, jak to miało miejsce dotychczas. Pozwala to znacznie obniżyć koszty i skrócić łańcuch dostaw, podnosząc produkcję żywności alternatywnej na wyższy poziom pod każdym względem.

Technologia MANNA™ rewolucja na rynku białek plant-based

Equinom eliminuje potrzebę kosztownego przetwarzania żywności, opartego na rozpuszczalnikach, poprzez naturalną uprawę roślin, bez edycji lub modyfikacji genów, hodowanych specjalnie w celu zapewnienia idealnych funkcjonalności

Equinom eliminuje potrzebę kosztownego przetwarzania żywności, opartego na rozpuszczalnikach, poprzez naturalną uprawę roślin, bez edycji lub modyfikacji genów, hodowanych specjalnie w celu zapewnienia idealnych funkcjonalności, jak wysoka zawartość białka i odpowiedni smak. Składniki odżywcze można wyekstrahować przy minimalnym wysiłku i niedrogo w lokalnych młynach. Rezultatem są bardziej dostępne, przystępne cenowo, mniej wymagające i niemodyfikowane genetycznie składniki do żywności pochodzenia roślinnego, która jest smaczna, pożywna i zrównoważona.

Warto zauważyć, że nowatorska technologia Equinom powstała również dzięki pionierskiemu wysiłkowi i osiągnięciom firm produkujących żywność roślinną, w tym Beyond Meat i Oatly, które zasługują na ogromny szacunek i pochwałę za dostarczanie smacznych alternatyw, które zapoczątkowały masowy ruch fleksitarianizmu.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas