Mykoproteiny, alternatywne białka przyszłości wyżywią świat
Żywność przyszłości stroni od białka zwierzęcego, tego oczekuje od nas coraz bardziej zatłoczona planeta, niezdolna do spełniania szybko rosnących oczekiwań, ucieszą się dietetycy, zyska definicja człowieczeństwa. Bieg po zdrowie w dziedzinie białek roślinnych, jako nowej żywności i substytutów mięsa zwierzęcego ma już swoich pierwszych faworytów, w tej konkurencji wygrywają wszyscy.
Promyc® żywność nowej generacji z laboratorium Mycorena
Mykoproteiny Promyc® alternatywne białka przyszłości szwedzkiej marki Mycorena
Od momentu powstania w 2017 roku szwedzka firma Mycorena jest jedną z najszybciej rozwijających się firm w branży spożywczej i uznawana za jeden z wiodących start-upów Foodtech w Europie. Z misją zmiany całego przemysłu spożywczego Mycorena opracowuje innowacyjną technologię grzybów, aby produkować i dostarczać składniki żywności nowej generacji. Jej rewolucyjny produkt Promyc® to zastrzeżony składnik mykoprotein o wyjątkowych właściwościach. Doskonałe walory smakowe i konsystencja czynią go w porównaniu z innymi białkami pochodzenia roślinnego, poważnym konkurentem w segmencie białek alternatywnych.
Znalezienie składników żywności nowej generacji, które są zdrowe, przyjazne dla klimatu i zasobooszczędne, jest niezbędne do osiągnięcia trwałych pozytywnych zmian w naszym systemie żywnościowym. Naszą wizją jest przekształcenie Mycoreny w światowego lidera stojącego na czele tych zmian. Ram Nair, założyciel Mycorena.
Promyc® to wegański mykoproteinowy składnik żywności wytwarzany w unikatowym procesie fermentacji grzybni, znacznie wydajniejszym niż tradycyjne rolnictwo pod względem czasu, kosztów i zapotrzebowaniu na surowce i energię. Innowacyjne rozwiązanie umożliwia również decentralizację procesu produkcyjnego, czyli produkcję w dowolnym miejscu na świecie przy znacznie mniejszym wpływie na środowisko, niż większość innych białek.
Alternatywne białka mykoproteiny Promyc®
Białko Promyc® jest neutralne w kolorze, smaku i zapachu, ma jednak inne wyjątkowe właściwości, które dają ogromne możliwości opracowywania pożywnych, pełnowartościowych i smacznych produktów spożywczych - jest bogate w błonnik, witaminy i minerały, jak cynk, witaminę B i D.
Mykoproteiny Promyc® alternatywne białka przyszłości by Mycorena
Wyjątkowe wartości odżywcze Promyc®:
Niskotłuszczowe - Mniej niż 3%
Źródło błonnika - Więcej niż 3%
Źródło białka - Wszystkie niezbędne aminokwasy
Bez cukru - Mniej niż 0,5%
Zalety Promyc®:
Uniwersalność - produkcja wysokiej jakości białka w dowolnym miejscu i czasie
Skalowalność produkcji - cykl produkcyjny 24h
Lokalność - pełna konfiguracja produkcji w dowolnym miejscu na świecie
Wydajność - produkcja oszczędna pod względem kosztów, zasobów i czasu
Wegańskie - całkowicie naturalne, wegańskie i bezglutenowe białko
Upcycling - unikatowa technologia umożliwia maksymalne wykorzystanie zasobów
Zrównoważenie - znacznie mniejsze zużycie ziemi i wody w porównaniu z większością innych źródeł białka.
Promyc® by Mycorena wegański mykoproteinowy składnik żywności wytwarzany w unikatowym procesie fermentacji grzybni
Promyc® to bezpieczne, naturalne, całkowicie wegańskie źródło wysokiej jakości białka dietetycznego. Ma doskonały profil odżywczy, przyjemną konsystencję i smak oraz jest produkowany w sposób wysoce zrównoważony i przyjazny dla klimatu. Grzyby nitkowate użyte do produkcji Promyc® to całkowicie naturalny mikroorganizm, który nie został zmodyfikowany genetycznie ani też zmodyfikowany w stosunku do występujacego w naturze. Jest bezglutenowy i wolny od GMO.
Neutralny smak, zapach i kolor sprawiają, że jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem. Można go dostosowywać i przygotowywać na niezliczone sposoby, a jego neutralne właściwości pozwalają twórcom produktu przekształcać Promyc® w dowolny ekscytujący kształt i smak. Ponadto włóknista konsystencja zapewnia przyjemne doznania przy każdym kęsie, niezależnie od produktu.
Promyc® to bezpieczne, naturalne, całkowicie wegańskie źródło wysokiej jakości białka dietetycznego
Promyc® to kompletne białko, które może być stosowane jako podstawowe białko w każdym produkcie spożywczym do przygotowywania wegańskich, bezglutenowych, pożywnych posiłków. Można go również mieszać z innymi źródłami białka jak - soja, groch lub mięso, wykorzystując zalety różnych składników.
CO2
W porównaniu z produkcją wołowiny, wieprzowiny i drobiu, produkcja Promyc® emituje odpowiednio o 96%, 88% i 78% mniej CO2. Zastąpienie jednej tony wołowiny jedną toną białka Promyc® pozwoliłoby zaoszczędzić 24 000 ton emisji CO2 rocznie.
Woda
Do wytworzenia 1 kilograma Promyc® potrzeba 240 litrów wody. Odpowiednie wartości dla soi, drobiu, soczewicy i wołowiny to 2500l, 3200l, 6000l i 15000l. Ponadto proces produkcyjny nie wymaga czystej wody, można wykorzystywać wodę odzyskaną z produkcji innej żywności, co jeszcze bardziej zwiększa zrównoważony rozwój.
Powierzchnia
Promyc® jest produkowany w strukturach pionowych, co daje możliwość wyprodukowania 10 000 ton rocznie na zaledwie 0,0025 km2. Z drugiej strony, aby wyprodukować taką samą ilość soi, drobiu lub wołowiny, potrzeba odpowiednio 30 km2, 50 km2 i 300 km2.