Biopochodne tworzywa nowej generacji Brewed Protein™
Na początku XX wieku ludzkość rozpoczęła nową erę rozwoju materiałów polimerowych wraz z wynalezieniem tworzyw petrochemicznych. Od tamtej pory ludzie syntetyzują polimery i wciąż opracowują nowe, a nas wciąż otaczają niekompostowalne, ropopochodne włókna i żywice syntetyczne. Najwyższy czas na zmiany!
Tkaniny z biodegradowalnych białek firmy Spiber
Na długo przed tym, zanim ludzie zdali sobie sprawę z ogromnych możliwości polimerów, życie na Ziemi walcząc o przetrwanie przez miliardy lat nieustannie eksperymentowało metodą prób i błędów. Wybrało białka na strukturalne elementy budulcowe, takie jak skóra, paznokcie czy włosy wszystkich istoty żywych. W ciągu 3,8 miliarda lat życie na Ziemi włożyło ogromną ilość energii w wygranie bitwy o przetrwanie gatunków przez poprawę funkcjonowania polimerów białkowych. Warto wyciągnąć z tego wnioski.
Biotworzywo nowej generacji Brewed Protein™ z laboratorium firmy Spiber wytwarzane jest w procesie fermentacji, w którym najważniejsze są cukry i drobnoustroje, a nie jak do tej pory surowce petrochemiczne. Ta nowa klasa materiałów powstaje przy użyciu zastrzeżonej platformy technologicznej, która umożliwia indywidualne projektowanie i inżynierię molekularną polimerów białkowych, inspirowanych naturą. Materiały Brewed Protein™ mogą przybierać różnorodne formy, na przykład włókien do przędzenia lub folii.
Tkaniny z biodegradowalnych białek Brewed Protein™ firmy Spiber
W procesie produkcji materiałów Brewed Protein™ firma Spiber wykorzystuje cukry pozyskiwane z produktów rolnych, jak trzcina cukrowa i kukurydza. Firma stosuje łańcuchy dostaw ze zrównoważonych praktyk, w związku z tym oprócz pozyskiwania surowca od certyfikowanych dostawców, wdraża również dodatkowe praktyki zrównoważonego rolnictwa w oparciu o regionalne, lokalne tradycje czy priorytety.
Badania wykazały, że włókna Brewed Protein™ ulegają biodegradacji w środowisku morskim, a tkaniny Brewed Protein™ całkowicie rozpadają się w glebie. Oznacza to, że włókna Brewed Protein™ uwalniane do środowiska podczas prania lub używania, rozkładają się na składniki odżywcze i wracają do biosfery.
Materiały z włókien Brewed Protein™ mogą oferować alternatywne rozwiązania dla szerokiej gamy konwencjonalnych materiałów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i syntetycznego do różnych celów, w tym do zastosowań tekstylnych w przemyśle odzieżowym wdrożonych już przez marki - PANGAIA, Goldwin i The North Face. Włókna Brewed Protein™ wykazują wspaniały, jedwabisty połysk i finezję faktur.
Odzież marki PANGAIA Lab, limitowana edycja bluzy z włóknami Brewed Protein™ i bawełną organiczną
Tkaniny z biodegradowalnych białek firmy Spiber
Polar z włókna Brewed Protein™ marki The North Face we współpracy z Goldwin
Pierwszy zakład fermentacji na skalę komercyjną w Tajlandii rozpoczął produkcję w 2022 roku, a kolejny w USA w najbliższej przyszłości. Zarówno w Tajlandii, jak i w USA zakłady produkcji polimerów Brewed Protein™ są zlokalizowane strategicznie w pobliżu pól uprawnych trzciny cukrowej w Tajlandii i kukurydzy w USA, w nadchodzących latach zamierzają zwiększyć skalę produkcji.
MOON PARKA by The North Face z włókien Brewed Protein™