Ekologiczny papier do pakowania żywności Micropap i Vegepap
Nasze podejście do uniwersalnej roli plastiku w naszym życiu ulega systematycznej ewolucji, już nie da się ukryć, że chwilowa fascynacja tworzywami przynosi nam w efekcie więcej szkód niż pożytku. Historia opakowań żywności właśnie zatacza koło, zaczynaliśmy od papieru i do papieru wracamy, bo tak jest lepiej dla nas i środowiska.
Zrównoważony rozwój w przemyśle opakowaniowym
Papiery Micropap® zabezpiecza wosk mineralny, papiery Végépap® wosk roślinny z olejów roślinnych
Papier od dawna stosowany był do pakowania żywności, choć nieustannie modyfikowany ustąpił w końcu miejsca plastikowej folii, odpornej na tlen, wilgoć i tłuszcze, z czym sam nie był w stanie sobie poradzić. Rozwój technologii przetwórstwa pulpy drzewnej i biotowrzyw otwiera przed nami nieograniczone możliwości zastąpienia plastiku odnawialnymi, cyrkularnymi materiałami, które przygotowała dla nas natura. Francuska firma MICROPAP, a dokładnie Groupement MICROPAP, lider w produkcji produktów z papieru woskowanego do pakowania mięsa i sera, od dawna dostarcza wysokiej jakości rozwiązania do pakowania żywności. Wieloletnie partnerstwo z fińską firmą Ahlstrom, specjalistą od produktów z włókien organicznych, zaowocowało opracowaniem wysokiej jakości innowacyjnych i ekologicznych materiałów do elastycznych opakowań żywności.
Pulpa drzewna do produkcji ekologicznego papieru do pakowania żywności
Wykorzystanie zaawansowanej technologii i innowacji pozwoliło sprostać wyzwaniom technicznym i dostarczać doskonałe produkty na miarę wyzwań naszych czasów i zrównoważonej gospodarki. Od powstania Grupa MICROPAP skupia się na papierze, naturalnym i nadającym się do recyklingu materiale, przetwarzanym lokalnie we Francji przez firmy o udowodnionym doświadczeniu. Dumą firmy jest gama papierów powlekanych woskami Micropap® i Végépap® z włókien celulozy pierwotnej, pozyskanej z certyfikowanego drewna, co gwarantuje zrównoważone zarządzanie zasobami.
Eko papiery Micropap®, Végépap® na bazie wosku mineralnego i olejów roślinnych
Wosk, jako materiał zabezpieczający powierzchnię papieru i produkty przed szkodliwymi wpływami, oczywiście dopuszczony do kontaktu z żywnością, może być pochodzenia mineralnego lub roślinnego. Papiery Micropap® zabezpiecza wosk mineralny, a papiery Végépap® wosk roślinny, otrzymywany z olejów roślinnych. Serie papierów Micropap® i Végépap® powszechnie zyskały reputację opakowań wysokiej jakości wśród profesjonalistów, producentów i rzemieślników, bo cała produkcja odbywa się w 100% pod lokalną, francuską kontrolą, co w przypadku kontaktu z żywnością ma znaczenie.
Zrównoważony rozwój w przemyśle opakowaniowym, papiery do pakowania żywności Micropap i Vegepap
Oba rodzaje papieru stosowane są do pakowania żywności, mięsa, ryb, wypieków, słodyczy, kanapek i różnych gatunków serów, które mają szczególne wymagania odnośnie warunków przechowywania, które aktywnie wspomagają proces dojrzewania. Opakowanie produktów spożywczych umożliwia ich bezpieczną sprzedaż, ale także gwarantuje właściwe warunki w transporcie i wspomaga przechowywanie w lodówce, przedłużając ich trwałość. Papier Végépap® dzięki powłoce z wosku roślinnego stał się punktem zwrotnym w dziedzinie papierów powlekanych do opakowań spożywczych, bo aktywnie odpowiada na rosnący popyt na produkty z surowców odnawialnych, nadających się do recyklingu i kompostowania.
Przy miliardach porcji sprzedawanych każdego dnia na świecie, zastępowanie folii plastikowej ekologicznym papierem, ma nie tylko sens, ale i konkretny wymiar mierzony w hałdach trudnych do opanowania i wykorzystanie odpadów. Odnawialny proces zaprogramowany przez naturę od powstania życia na Ziemi, może wreszcie nas przekona, że działanie wbrew naturze nam się po prostu nie opłaca.
Papier powlekany woskami Micropap® i Végépap® do bezpośredniego kontaktu z żywnością z włókien celulozy pierwotnej pozyskanej z certyfikowanego drewna.