Żywność przyszłości. Naturalne białko z laboratorium

Superfood niczym slogan marketingowy jest w obiegu od dawna, ulubieniec mediów i dietetyków, opisuje to co dobrze znamy, jest pożywne, zdrowe i naturalne. Tymczasem naukowcy w biolaboratoriach robią wszystko, żeby nasze dotychczasowe wyobrażenie o żywności i jej pochodzeniu odesłać do lamusa. Już nie uprawy i hodowle, a laboratoria i biofabryki będą dostarczać nam żywność w nieodległej przyszłości, co powoli staje się faktem.

Lecisz w kosmos, nie zapomnij o Solein®

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Solar Foods, fińska firma zajmująca się biotechnologią ma w swoich planach zrewolucjonizowanie światowej produkcji żywności. Sposób, w jaki obecnie żywi się ludzkość rujnuje klimat, glebę i różnorodność biologiczną planety, naraża miliardy ludzi na niebezpieczeństwo i niepewną przyszłość. Solar Foods wykonał kolejny krok w ewolucji naszego systemu żywnościowego, technologia produkcji białka bez tradycyjnego rolnictwa Solein® może zmienić nasze codzienne posiłki, nakarmić niedożywionych tu na ziemi, ale także pomóc ludziom przetrwać w kosmosie. Wreszcie nauka dała nam wiedzę, jak wykorzystać bioprocesy, które mogą zrewolucjonizować produkcję żywności w sposób całkowicie zrównoważony.

Białko Solein® żywność przyszłości, laboratorium Solar Foods

Białko Solein® żywność przyszłości, laboratorium Solar Foods

Zaprojektowane przez naturę

W procesie produkcji białka Solein® bierze się pojedynczy mikrob, jeden z miliardów różnych występujących w przyrodzie i hoduje go poprzez fermentację, nazywaną bioprocesem. Karmimy drobnoustroje tak, jak karmimy roślinę, ale zamiast podlewania i nawożenia używamy zwykłego powietrza i elektryczności. Obecnie proces ten jest 20 razy wydajniejszy niż fotosynteza i 200 razy wydajniejszy niż produkcja mięsa w hodowli.

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Właściwości proszku białkowego Solein®

Solein łatwo znika smakowo w potrawie, słodkiej i pikantnej, co czyni go idealnym składnikiem lub dodatkiem do praktycznie każdego jedzenia, jakie można sobie wyobrazić. Jest bardzo pożywny, wegański i pasuje do każdej diety. Skład makroskładników komórek jest bardzo podobny do suszu sojowego czy alg, ale jest bardziej uniwersalny, ponieważ ma przyjemną nutę smakową i łagodny aromat.

Skład Solein®

Białko 65-70%
Tłuszcz 5-8 %
Błonnik dietetyczny 10-15 %
Dodatki mineralne 3-5 %

Co warto wiedzieć o Solein®

Materiał wyjściowy

Pojedynczy mikrob, nie jest rośliną ani zwierzęciem, to niezmodyfikowany mikrob, jeden z miliarda różnych występujących w przyrodzie. Całkowicie naturalny, choć nie pochodzi z tradycyjnej uprawy.

Powietrze
Mikroorganizm rośnie jak roślina, ale zamiast wody i gleby zasilamy go energią elektryczną i głównymi składnikami wychwytywanymi z powietrza - węglem, wodorem, tlenem i azotem.

Energia odnawialna
Wykorzystujemy energię elektryczną do rozdzielania wody z powietrza na wodór i tlen. Dzięki energii odnawialnej wydajność z energii elektrycznej do kalorii wynosi około 20%. Oznacza to, że Solein jest 100 razy bardziej wydajny w przetwarzaniu energii na kalorie niż hodowla zwierząt.

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Białko Solein® żywność przyszłości z biofabryki

Składniki odżywcze i minerały
Kilka procent produktu końcowego składa się z nieorganicznych składników odżywczych, takich jak fosfor i wapń, których nie można pobrać z powietrza.

Naturalny bioproces
Ludzie używali fermentacji od tysięcy lat, warząc piwo i robiąc wino z drożdży. Używamy tego samego procesu, ale zamiast cukru i drożdży używamy wody i powietrza, aby mikroorganizmy mogły w nich żyć. Następnie karmimy je małymi pęcherzykami CO2 i składnikami odżywczymi, jak azot, wapń, fosfor i potas – te same składniki odżywcze rośliny pobierają z gleby przez korzenie. Mikroorganizmy rosną i rozmnażają się w procesie, który jest 20 razy wydajniejszy niż fotosynteza.

Zbiory Solein®
Ponieważ mikroorganizmy namnażają się w wodzie, a ciecz gęstnieje, część zawiesiny jest stale usuwana i suszona. Powstały suchy proszek to Solein, składa się z całych komórek, które zawierają do 70% białka.

Białko Solein® żywność przyszłości - chleb

Żywność przyszłości, chleb z białka Solein®

Nieskończone możliwości

Ponieważ bioproces nie wymaga ziemi pod uprawę, można wyprodukować nieskończone zasoby żywności dla całego świata. W procesie produkcyjnym nie ma uboju zwierząt, wycinania lasów, pestycydów ani nawozów spływających z pól do rzek. Solein® to produkt nieskończenie zrównoważony, smaczny i pożywny.

Przyszłość rolnictwa

Wkrótce rozpocznie się nowa era w produkcji żywności. Nowy zakład produkcyjny Solar Foods, o nazwie Factory 01, rozpoczął budowę w 2021 roku i będzie gotowy do rozpoczęcia produkcji w 2024 roku. Posłuży jako platforma Solar Foods do skalowania produkcji, oferując przemysłowi spożywczemu i społeczeństwu zupełnie nowe perspektywy na przyszłość.

Kosmos i nie tylko

Wyobraźmy sobie astronautę w przestrzeni kosmicznej podczas misji na Marsa, pracownika pomocy humanitarnej ratującego życie w strefie klęski żywiołowej lub naukowca mieszkającego dziesięć miesięcy w roku na zimnych równinach Antarktydy. Jak rozwiązują najbardziej podstawowy problem z żywnością? Już dziś wiemy, że do produkcji żywności nie będziemy potrzebować tradycyjnego rolnictwa i hodowli zwierząt, tylko biofabryk i nowoczesnych technologii, takich jak Solein®.

Solein® to produkt całkiem nowego typu, nic podobnego nie było wcześniej dostępne do użytku komercyjnego. Uprawa i zbieranie pojedynczych komórek i przetwarzanie ich na żywność nie było możliwe w przeszłości ani współcześnie, aż do dzisiaj. Solar Foods jako pierwszy umożliwił ludzkości cieszenie się nowym rodzajem zbiorów bezpiecznej i zrównoważonej żywności.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas