Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Dokuczliwe skutki kryzysu klimatycznego uświadamiają nam, że produkcję żywności czekają poważne zmiany w dobrze pojętym interesie całej ludzkości. Chętnych do wyżywienia przybywa szybciej niż możliwości produkcyjnych tradycyjnego rolnictwa. Bez nowoczesnej technologii nic samo nie zmieni się na lepsze.

Odpady rolnicze i energia odnawialna wyręczą krowy na pastwiskach

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Fińska firma Enifer produkuje mykoproteinę PEKILO® pochodzącą z grzybów hodowanych w zbiornikach fermentacyjnych. PEKILO® była pierwszą na świecie komercyjną mikoproteiną, wprowadzoną na rynek w Finlandii w latach 70. XX wieku i produkowaną na skalę komercyjną od ponad 15 lat jako pasza dla trzody chlewnej i kurcząt. Enifer posunął się o wiele dalej w tej wypróbowanej i przetestowanej technologii i jest gotowy nakarmić świat

Powszechna kontestacja założeń Zielonego Ładu dowodzi jedynie, jak wiele jest do zrobienia w zakresie edukacji i zrozumienia, i w jak paskudnym położeniu znaleźli się wszyscy mieszkańcy Ziemi, a dopłaty do rolnictwa jedynie doraźnie zafałszowują obraz i opóźniają zmiany na lepsze. W zestawieniu z dopłatami inwestycje w nowoczesną biotechnologię wydają się wręcz niewielkie. Fińska firma Enifer za 30 milionów euro dotacji UE rozbudowuje swój nowoczesny zakład doświadczalny do skali komercyjnej fabryki, dostarczającej składniki potrzebne do produkcji zastrzeżonej mykoproteiny - białka PEKILO®.

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

PEKILO® to idealny składnik typu drop-in dla producentów żywności poszukujących zrównoważonego źródła białka o neutralnym smaku i konsystencji. PEKILO® zawiera aż 55% białka, 35% błonnika i posiada optymalny skład aminokwasowy

Zakład ma mieć roczną zdolność produkcyjną na poziomie 3 milionów kilogramów, co w przybliżeniu odpowiada zawartości białka w 30 000 krów, ale uwalniać będzie co najmniej 20 razy mniej dwutlenku węgla, przy znacznie mniejszym zapotrzebowaniu na grunt i wodę. Historia białka PEKILO® sięga lat 70-tych, powstało z grzybów i przez wiele lat było bazą do produkcji pasz dla zwierząt. Dopiero w roku 2020 firma Enifer dostrzegła potencjał mykoproteiny w przemyśle spożywczym, poszukującym nowych kierunków rozwoju. Wysoka wartość odżywcza PEKILO® z uwagi na dużą zawartość białka i błonnika, pozwala wykorzystać go jako alternatywne źródło pożywienia w najbliższej przyszłości.

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Neutralne w zapachu białko PEKILO® umożliwia zastosowania ograniczone jedynie wyobraźnią, neutralny kolor i smak nadają się do szerokiego zakresu zastosowań

Proces produkcji PEKILO® jest wyjątkowy wśród mykoprotein, gdyż jako surowiec wykorzystuje szeroką gamę strumieni produktów ubocznych rolnictwa, czyli odpadów. Dodatkowo proces może opierać się na energii odnawialnej, dzięki czemu ogólny ślad CO2 jest bardzo niski. W przeciwieństwie do uprawy roślin, nie wymaga też zajmowania nowego terenu, a zużycie wody jest znikome. Przy swoich zaletach PEKILO® zapewnia wszystkim zrównoważone odżywianie i przyczynia się do globalnej walki ze zmianami klimatycznymi.

Jak PEKILO® przyczynia się do ograniczenia zmian klimatycznych:

  • Emisja gazów cieplarnianych
    Do 90% niższa emisja gazów cieplarnianych niż w przypadku importowanej soi. Emisje gazów cieplarnianych zależą głównie od surowca użytego do uprawy PEKILO® oraz źródła energii potrzebnej do funkcjonowania fabryki

  • Konsumpcja wody
    W fabryce PEKILO® zużywa się o 99,5% mniej wody niż potrzeba do uprawy soi na polach

  • Zagospodarowanie terenu
    Fabryki PEKILO® wymagają niewielkiej działki pod budowę. Każda z nich produkuje 50 000 razy więcej białka na m2 niż pola soi. Nie ma potrzeby wycinania lasów dziewiczych

  • Odporność
    Fabryki PEKILO® będą zlokalizowane w pobliżu surowców i użytkowników końcowych produkowanego białka. Tak rozproszona produkcja zwiększa odporność systemu żywnościowego, który jest obecnie narażony na katastrofy naturalne, zmiany klimatyczne i katastrofy spowodowane przez człowieka w odległych miejscach

  • Kompletne źródło białka
    Podobnie jak białka zwierzęce, PEKILO® jest pełnowartościowym białkiem o wysokiej strawności i jest szczególnie dobrym źródłem lizyny i metioniny. Może z powodzeniem zastępować białko zwierzęce, przyczyniając się do ograniczania hodowli.

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Podstawowe właściwości PEKILO®

  • Białko
    PEKILO® zawiera 55% białka o zbilansowanym profilu aminokwasowym. Stanowi doskonałe uzupełnienie roślinnych koncentratów białkowych w różnorodnych zastosowaniach spożywczych.

  • Błonnik
    35% dobrej jakości błonnika, w którego skład wchodzą głównie beta-glukany grzybowe. Dzięki PEKILO® osiągnięcie wartości odżywczych w postaci wysokiej zawartości białka i błonnika w produkcie końcowym jest łatwe do osiągnięcia przy użyciu jednego składnika.

  • Neutralność
    Bez nieprzyjemnych zapachów i wpływu na smak PEKILO® umożliwia zastosowania ograniczone jedynie wyobraźnią. Neutralny kolor i smak nadają się do szerokiego zakresu zastosowań w produkcji alternatywnej żywności dla ludzi i zwierząt.

Nowe, roślinne źródła białka cieszą się zainteresowaniem wśród konsumentów, a popyt na nie rośnie na całym świecie, nie tylko wśród wegan czy wegetarian. Jeśli chcemy ograniczyć wpływ człowieka na środowisko naturalne, to oprócz tradycyjnej produkcji żywności pilnie potrzebujemy nowych i zrównoważonych sposobów produkcji żywności alternatywnej i to na skalę przemysłową. Dzięki fińskiej firmie Enifer mamy kolejny pretekst do bardziej radykalnych zmian w systemie bezpieczeństwa żywnościowego na najbliższą przyszłość.

Żywność przyszłości na bazie mykoproteiny PEKILO®

Nowe roślinne źródła białka cieszą się zainteresowaniem wśród konsumentów, a popyt na nie rośnie na całym świecie. Oprócz tradycyjnej produkcji żywności potrzebujemy nowych i zrównoważonych sposobów produkcji żywności. Enifer - jedna z najnowocześniejszych firm badawczych, opracowała nowe sposoby wykorzystania strumieni ubocznych przemysłu spożywczego do produkcji białka PEKILO®

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas