Zdrowy cukier z błonnika Supplant™

Potrzeby żywnościowe mieszkańców ziemi stale rosną, a możliwości ich zaspokojenia są już teraz na wyczerpaniu, co fatalnie odbija się na stanie środowiska naturalnego. Nie pozostaje nam nic innego, jak bardziej intensywne wykorzystanie zasobów i rozwój nowych technologii, a to akurat idzie nam coraz lepiej.

Więcej zdrowia mniej odpadów

Zdrowy cukier z błonnika Supplant™

Amerykańska marka The Supplant Company wprowadza na rynek nowy cukier z błonnika roślinnego – Commercial Baking

To, że potrzebujemy bardziej zrównoważonego i wydajnego systemu żywnościowego wiemy od dawna, obecny odpowiada za ponad 1/3 globalnej emisji gazów cieplarnianych i goni resztkami sił. Jakby tego było mało marnotrawstwo żywności wyzwala 4 razy więcej gazów cieplarnianych, niż światowy przemysł lotniczy, a to działa na wyobraźnię. Produkcja żywności, a zwłaszcza przemysł cukrowniczy, jest największą przyczyną utraty różnorodności biologicznej na świecie. Jak donoszą naukowcy spożywamy za dużo rafinowanego cukru, w USA 2 razy więcej niż zalecana, a zdecydowanie za mało błonnika, 95% konsumentów w USA ma z tym problem.

Zdrowy cukier z błonnika Supplant™

Zdrowy cukier z błonnika Supplant™

Negatywny wpływ na zdrowie jest najbardziej oczywistym skutkiem problemów współczesnego przemysłu spożywczego, gdyż na ogół spożywamy za dużo tego, co złe, a za mało tego, co dobre. Nietrudno zauważyć, że nasz system żywieniowy ma obecnie poważne problemy, co na szczęście inspiruje naukowców do jeszcze bardziej intensywnego działania. Angielska firma technologiczna The Supplant Company powstała z zamiarem poprawy niekorzystnego bilansu. Mając świadomość, że średnio 2/3 tego, co rośnie na polach nie trafia na nasze talerze, naukowcy z Supplant przyjrzeli się bliżej tej niechcianej części zbiorów, doszukując się sporego marnotrawstwa cennych składników.

Zdrowy cukier i mąka z błonnika Supplant™

Użycie mąki zbożowej i łodygowej Supplant™ zamiast zwykłej mąki pszennej daje szansę, aby gotowe produkty były zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi

Odżywianie, zrównoważony rozwój i bezpieczeństwo żywnościowe nie są odosobnionymi problemami, które można rozwiązać samodzielnie – wszystkie są ze sobą powiązane. Oznacza to, że musimy je całkowicie rozwiązać, i właśnie to robimy w The Supplant Company.Tom Simmons / Founder and CEO

Pierwszym istotnym odkryciem są cukry z błonnika Supplant™ Sugars from Fiber, produkowane z odpadów pochodzenia rolniczego, takich jak słoma, łodygi i kolby kukurydzy, pszenicy i ryżu, a także łusek pozostałych po produkcji mleka owsianego. Nowatorska technologia wykorzystuje bogate we włókna strukturalne części roślin uprawnych, które w przeciwnym razie nie dostałyby się do systemu żywnościowego i najczęściej są wyrzucane, a to zapewnia dostęp do relatywnie taniego i obfitego źródła surowców. Cukry Supplant™ z błonnika mają niższą kaloryczność, znacznie niższą reakcję glikemiczną w porównaniu z glukozą i dodatkowo są prebiotykami. Błonnik roślinny zawarty w odpadach rolniczych urasta do rangi najbogatszego źródło cukrów w świecie przyrody, a jego pozyskanie jest o wiele bardziej korzystne ekonomicznie i środowiskowo.

Zdrowy cukier i mąka z błonnika Supplant™

Zdrowy cukier i mąka z błonnika Supplant™

Cukry z błonnika w technologii firmy Supplant zachowują się podobnie, jak cukry powszechnie znane i stosowane w kuchni, karmelizują, pieczą i gotują jak tradycyjny cukier, pomagają wypiekom i deserom zachować tę samą strukturę i konsystencję. Aby to zademonstrować, zaangażowano do współpracy amerykańskiego szefa kuchni, nagrodzonego siedmioma gwiazdkami Michelin - Thomasa Kellera,  debiutując w słynnych restauracjach The French Laundry i Per Se w 2021 r.


Po cukrze przyszła pora na nowy rodzaj mąki Supplant™ Grain & Stalk Flour, według tej samej koncepcji recyklingu gotowych do zmarnowania odpadów rolniczych, która zadowoli również nasze kubki smakowe. Mąka zbożowa i łodygowa jest dokładnie taka sama, jak mąka wytwarzana z ziarna tyle, że z dodatkiem wyrzucanej łodygi pszenicy. Ta niewykorzystana część rośliny jest zwykle pozostawiana do rozkładu na polu lub spalana, co powoduje intensywną emisję gazów cieplarnianych. Wykorzystanie łodygi oznacza także więcej pożywienia z powierzchni uprawnej i mniejsze zużycie pestycydów oraz innych substancji zanieczyszczających. Oprócz korzyści związanych z marnowaniem żywności i psuciem klimatu, łodyga pszenicy ma także zalety zdrowotne. Wyprodukowana głównie z błonnika, alternatywna mąka zbożowa i łodygowa Supplant Grain & Stalk Flour ma, podobnie jak cukry z błonnika – mniej kalorii i sześciokrotnie więcej błonnika pokarmowego niż konwencjonalne odmiany mąki.

Zdrowy cukier i mąka z błonnika Supplant™

Cukry Supplant™ z błonnika mają niższą kaloryczność, znacznie niższą reakcję glikemiczną w porównaniu z glukozą i dodatkowo są prebiotykami

Dostępna dla partnerów biznesowych i detalicznych w całych Stanach Zjednoczonych Supplant Grain & Stalk Flour zadebiutowała w menu jednej z najlepszych restauracji na świecie Per Se, we współpracy ze znanym szefem kuchni Thomasem Kellerem. Użycie mąki zbożowej i łodygowej Supplant zamiast zwykłej mąki pszennej daje szansę, aby gotowe produkty wyróżniały się i były zgodne z niektórymi z najnowszych trendów w żywieniowych, jak: "wysoka zawartość błonnika”, „upcykling” i „dobre dla zdrowia jelit”. Nowatorskie podejście firmy Supplant sprawia, że​ system żywnościowy jest jeszcze bardziej pożywny, zrównoważony i wydajny zarazem.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas