Zdrowe soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

Pełne aromatu soki owocowe, bogate w błonnik i witaminy, mogłyby być synonimem zdrowia, gdyby nie ukryte w nich naturalne cukry, psujące przyjemność szczególnie diabetykom. Najnowsze osiągnięcia biotechnologii pozytywnie zaskakują walczących z cukrem na co dzień, niezależnie od stanu zdrowia i motywacji.

Eko trendy w walce z cukrem

Zdrowe soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

O tym, że cukier nie jest zbyt dobry dla zdrowia wiedzą raczej wszyscy, ale jego nadmiar jest już poważnym zagrożeniem i przyczyną wielu groźnych chorób. Zaburzenia flory jelitowej, miażdżyca i choroby krążenia, nadwaga i otyłość, insulinooporność oraz cukrzyca, a także próchnica zębów, to schorzenia których na pewno chcemy uniknąć. Walka ze skutkami przesłodzenia nie tylko obciąża budżet służby zdrowia, ale też mocno daje się we znaki wszystkim zainteresowanym. Najprostsza recepta, to słodzić jak najmniej.

Zdrowe soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

Najprostsza recepta, to słodzić jak najmniej. Photo Credit: Alex Lvrs

Założona w 2018 roku izraelska firma Better Juice, specjalizująca się w biochemii i mikrobiologii, produkuje zastrzeżony enzym niezawierający GMO, który przekształca fruktozę, glukozę i sacharozę, obecne w sokach owocowych w prebiotyczne włókna i niestrawne cukry. Ta biotechnologia, jak twierdzi firma, może zmniejszyć bezodpadowo zawartość cukru nawet o 80%, zachowując przy tym pełnię smaku, witaminy i wartości odżywcze. Zmniejszenie zawartości cukru odbywa się w sposób. naturalny, bez zmiany składu i zanieczyszczenia soku obcymi substancjami. Obecnie często stosowany chwyt marketingowy - "bez dodatku cukru" - jest bardzo mylący, gdyż soki owocowe zawierają cukry naturalne i dopiero technologia Better Juice pozwala drastycznie zredukować ich zawartość.

Soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

Better Juice zmniejsza zawartość cukrów owocowych, przekształcając je w pożywny błonnik pokarmowy i niestrawne cukry. Węglowodany niestrawne to duże, złożone cząsteczki glukozy, które są zbyt duże, aby mogły zostać strawione. Mimo że nie dostarczają organizmowi „paliwa”, pełnią ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, m.in. warunkują prawidłową perystaltykę jelit

Trudno przecenić skalę korzyści, jakie dla całej populacji niesie nowatorska technologia obniżania zawartości cukru Better Juice. Soki owocowe, koncentraty, dżemy, musy owocowe są również częstym dodatkiem deserów, lodów i jogurtów, więc i one staną się zdrowsze dla wszystkich oraz bardziej dostępne dla diabetyków. Niedawno firma Better Juice nawiązała współpracę z niemieckim producentem maszyn GEA Group AG celem wspólnego opracowania specjalistycznego sprzętu, bioreaktorów do wdrażania technologii obniżania zawartości cukru na skalę przemysłową. Instalacja w USA potwierdziła olbrzymie zainteresowanie technologią redukcji cukru Better Juice, najwyższa pora na Europę.

Zdrowe soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

Często stosowany chwyt marketingowy "bez dodatku cukru" jest mylący, ponieważ soki owocowe zawierają cukry naturalne i dopiero technologia Better Juice pozwala drastycznie zredukować ich zawartość. Photo Credit: Francesca Hotchin

Przełomową technologię redukcji cukru w soku owocowym zawdzięczamy wieloletnim badaniom dr Roni Shapiro, specjalistki mikrobiologii żywności na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie (Izrael) a dwójka współzałożycieli firmy Better Juice - dr Eran Blachinsky i dr Gali Yarom, doprowadziła przedsięwzięcie naukowe do biznesowej komercjalizacji. Pozostaje mieć nadzieję, że technologia Better Juice pomoże także i naszym rodzimym sokom owocowym pozbyć się nadmiaru cukru.

Zdrowe soki owocowe z obniżoną zawartością cukru Better Juice

Mniej cukru w cukrze, czyli zdrowe soki z obniżoną zawartością cukru w technologii Better Juice

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas