Zamienniki produktów mlecznych Cultivated Biosciences
Zamienniki produktów mlecznych zyskują na popularności, chociażby ze względu na korzyści zdrowotne i środowiskowe, jednak poza osobami uczulonymi na laktozę i weganami, wciąż trudno przekonać do nich szerokie rzesze społeczeństwa. Różnice w teksturze, ogólne wrażenia smakowe, a także cena, robią swoje i ten segment alternatywnych rozwiązań dla napojów mlecznych, prawdziwy sukces ma wciąż przed sobą.
Bezmleczna dieta z fermentacji drożdży
Zamienniki produktów mlecznych szwajcarskiej firmy Cultivated Biosciences z fermentacji drożdży. Photo Credit: The Design Lady
Wyciągając wnioski z przyczyn kryzysu klimatycznego powinniśmy budować świat, w którym żywność, w tym także nabiał, niepochodzące od zwierząt są najlepszym wyborem dla każdego z nas. Szwajcarski startup Cultivated Biosciences ma na swoim koncie technologię zdolną wypełnić lukę po produktach z mleka krowiego, serów, jogurtów, sosów czy wypieków. Opracowując unikatowy kremowy składnik tłuszczowy dla przemysłu spożywczego w drodze fermentacji drożdży Cultivated Biosciences pod każdym względem przybliża produkty bezmleczne do nabiału.
Produktem nowatorskiej technologii Cultivated Biosciences jest naturalna emulsja ekstrahowana z drożdży, nazywana przez producenta kremem drożdżowym
Po niedawnym dofinansowaniu startup z Zurychu jest gotów złożyć dokumentację do zatwierdzenia przez amerykańską FDA i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i planuje wprowadzić na rynek swój krem na bazie drożdży – zarówno dla gastronomii, jak i w handlu detalicznym. Wszystko wskazuje na to, że już przyszłym roku pojawi się najpierw w USA, gdyż europejskie otoczenie regulacyjne uważane jest za najsurowsze na świecie i niestety zbyt wolne, aby umożliwić firmom osiągnięcie celów w zakresie wzrostu i ekspansji w rozsądnym czasie, gdy tymczasem droga amerykańska jest znacznie wygodniejsza i wydajniejsza. Czy klimat to rozumie? Niebawem sami się przekonamy.
Kremowa emulsja bez mleka Cultivated Biosciences na bazie fermentacji drożdży ma wiele zalet - jest naturalnym emulgatorem i stabilizatorem, wolna od GMO, zawiera zdrowe tłuszcze, białko i błonnik w 100% pochodzące z drożdży
Chcemy, aby alternatywne produkty mleczne były atrakcyjne dla tradycyjnych konsumentów produktów mlecznych, nie tylko po to, aby zmniejszyć emisję CO2 z produkcji mleka, ale także wykorzystać wielomiliardowe możliwości rynkoweTomas Turner, dyrektor generalny Cultivated Biosciences
Produktem nowatorskiej technologii Cultivated Biosciences jest naturalna emulsja ekstrahowana z drożdży, nazywana przez producenta kremem drożdżowym. Ta kremowa i naturalne emulsja bez mleka ma wiele zalet:
- poprawia konsystencję i stabilność alternatywnego nabiału
- zawiera tłuszcze, białka i błonnik, w 100% pochodzące z drożdży
- konsystencją i kolorem przypomina śmietankę mleczną
- nie zawiera GMO, nie zawiera alergenów, nie zawiera laktozy, nie zawiera cholesterolu
- jest naturalnym emulgatorem i stabilizatorem
- zapewnia wyjątkową kremowość
- ma stabilność oksydacyjną
- wytrzymuje typowe procesy przetwarzania żywności, jest odporna na pH, ciśnienie i ciepło (UHT)
Najnowszy substytut mleka od Cultivated Biosciences ma wiele zastosowań, które całkowicie pokrywają się z typowym zastosowaniem mleka krowiego:
- Śmietanka i pianka do kawy
- Lody
- Alternatywne mleko
- Gastronomia
- Jogurty
- Sery topione
- Żywność medyczna
- Szejki białkowe
- Desery
- Wypieki
Dla wszystkich, którzy unikają kontaktu z mlekiem lub jego przetworami, nowatorski produkt Cultivated Biosciences rozwiązuje wiele problemów, ale jednocześnie daje szansę na szybkie i skuteczne odejście od przemysłowej produkcji mleka krowiego, bez straty dla asortymentu produktów spożywczych, za to z dużym zyskiem dla klimatu. To najlepszy biznes dla nas wszystkich.
Nowatorski produkt Cultivated Biosciences rozwiązuje wiele problemów, daje szansę na szybkie i skuteczne odejście od przemysłowej produkcji mleka krowiego, bez straty dla asortymentu produktów spożywczych.