Zamienniki mięsa nowej generacji Paleo

Pozycja mięsa w profilu żywieniowym człowieka ma długą historię, polowania na zwierzęta zastąpiły hodowle przemysłowe, które obecnie z różnym skutkiem próbujemy zastąpić produkcją zróżnicowanych alternatyw mięsa. Co prawda, żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej zrównoważona i zdrowsza, to jednak jej walory smakowe najwyraźniej nie przypadły konsumentom do gustu. Najnowsze propozycje mięsnych alternatyw mają szansę odwrócić ten niekorzystny trend.

Alternatywne białka plant-based na życzenie

Zamienniki mięsa nowej generacji Paleo

Na dobrze przygotowany grunt alternatyw mięsa wkracza belgijska firma Paleo z autorskim rozwiązaniem opartym na fermentacji, oferując przełomowe białka alternatywne

Od wieków ludzie cieszyli się smakiem mięsa nie zważając, że masowa hodowla zwierząt wywiera ogromną presję na naszą planetę, jej zasoby naturalne i same zwierzęta. Z drugiej strony żywność pochodzenia roślinnego, o wiele bardziej zrównoważona i zdrowa, jakoś nie przekonuje argumentami do porzucenia hodowli i przejścia na rozwiązania alternatywne. Konsekwentnie i z uporem, nie zważając na koszty próbujemy naśladować mięso, zamiast zjeść po prostu zdrowy, roślinny posiłek, bez magicznej otoczki nauki i technologii. Najwidoczniej ukształtowana przez stulecia porcja mięsa, mocno tkwi w naszej kulinarnej świadomości i potrzebujemy czasu na zmiany, o ile katastrofa klimatyczna sama nie zmusi nas do działania.

Zamienniki mięsa nowej generacji Paleo

Alternatywne białka plant-based na życzenie

Na dobrze przygotowany grunt alternatyw mięsa wkracza belgijska firma Paleo z autorskim rozwiązaniem opartym na fermentacji, oferując przełomowe białka alternatywne, bioidentyczne ze znajdującymi się w mięsie zwierzęcym. To mioglobina, zmieniający zasady gry składnik żywności, który sprawia, że​ zamienniki mięsa i ryb smakują, pachną i wyglądają całkiem jak prawdziwe, tyle że powstają bez udziału zwierząt, za to z wykorzystaniem drożdży. Biorąc pod uwagę wszelkie podobieństwa do prawdziwego mięsa lub ryb, śmiało można powiedzieć, że Paleo na nowo pisze historię w branży mięsnych alternatyw. Na każdym kilogramie alternatywnych białek Paleo oszczędzamy:

  • życie 3 zwierząt, trzy kurczaki mogą cieszyć się życiem dalej
  • 56 metrów sześciennych wody, to więcej niż człowiek zużywa rocznie
  • 296 kilogramów ekwiwalentu CO2, tyle co lot z Londynu do Madrytu
  • 854 m² zapotrzebowania na grunty, jakieś trzy korty tenisowe


Produkcja żywności w obecnej formie generuje przeszło 35% całkowitej emisji gazów cieplarnianych, zużywa olbrzymie ilości gruntów, energii i wody, sami też się dokładamy marnując żywność, którą wyrzucamy. Aby wyprodukować białka Paleo, nie musimy hodować, transportować ani ubijać zwierząt gospodarskich, zwalniamy grunty zajęte produkcją pasz, uwalniamy pomoc weterynaryjną ze wsparciem farmakologicznym, odbieramy siłę epidemiom, zwracamy lasom, to co zabraliśmy i wreszcie oddychamy wraz z całą planetą. Sukces jest na wyciągnięcie ręki, wystarczy jedynie małe ustępstwo kulinarne z naszej strony i rezygnacja z tego, co i tak nam szkodzi, czyli mięsa zwierząt.

W Paleo produkcja zamiennika białka zwierzęcego odbywa się poprzez precyzyjną fermentację  z wykorzystaniem drożdży, które w procesie zwanym wydzielaniem zewnątrzkomórkowym, wytwarzają składnik żywności niezawierające żadnego materiału modyfikowanego genetycznie, spełniając zapotrzebowanie organów regulacyjnych i konsumentów na żywność wolną od GMO. To przełomowe rozwiązanie pozwala w bezpieczny dla nas sposób produkować alternatywne białka o takim samym smaku, wyglądzie i wartości odżywczej, jak w mięsie zwierzęcym, bez paskudnych konsekwencji dla nas i planety.

Zamienniki mięsa nowej generacji Paleo

Mioglobina - składnik żywności firmy Paleo, który sprawia, że​ zamienniki mięsa i ryb smakują, pachną i wyglądają całkiem jak prawdziwe, tyle że powstają bez udziału zwierząt

Mioglobiny wytwarzane według nowatorskiej technologii Paleo, są czyste i całkowicie wolne od GMO, w 100% bioidentyczne z rzeczywistymi białkami zwierzęcymi, jak wołowina, kurczak, wieprzowina, jagnięcina i tuńczyk. To wszystko z myślą o naszych potrzebach kulinarnych, choć oddzielna grupa białek powstała specjalnie w trosce o właściwy skład karmy dla zwierząt domowych, jak królik czy mysz. Aby udowodnić, że historia zrównoważonego rozwoju może być naprawdę inna, a współczesna technologia potrafi znacznie więcej, Paleo odtworzyło mioglobinę mamutów, gatunku dawno wymarłego. Może więc kotleck z mamuta? Korzystając z białek Paleo, już teraz możemy wytwarzać mięsa nowej generacji dla nas i kolejnych pokoleń ludzkości, a zwłaszcza mięsożerców.

Zamienniki mięsa nowej generacji Paleo

Mioglobiny wytwarzane według nowatorskiej technologii Paleo, są czyste i całkowicie wolne od GMO, w 100% bioidentyczne z rzeczywistymi białkami zwierzęcymi, jak wołowina, kurczak, wieprzowina, jagnięcina czy tuńczyk.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas