Zamiennik mleka krowiego TurtleTree
Rynek alternatywnej żywności, zarówno komórkowej jak i plant-based, oferuje nam w pełni wartościowe zamienniki białka zwierzęcego, mięsa, ryb a nawet jajek. Precyzyjna fermentacja daje z kolei szansę na bezzwierzęcą alternatywę mleka. Czyżby zmierzch przemysłowej hodowli zwierząt, jako archaicznej i ze wszech miar szkodliwej metody pozyskiwania żywności, stawał się faktem?
Pierwsza na świecie bezzwierzęca laktoferyna LF+
Zamiennik mleka krowiego bezzwierzęca laktoferyna LF+ (Photo Credit: Jason Murphy)
Coraz częściej docierają do nas informacje o kolejnym sukcesie hodowli mięsa komórkowego, czy roślinnym zamienniku mięsa zwierząt lub ryb. Od kiedy globalne ocieplenie stało się dokuczliwym faktem, przemysłowa hodowla zwierząt jest stale na celowniku naukowców. Nowoczesne technologie produkcji żywności alternatywnej mają same zalety, nie wykazując wad hodowli przemysłowej, z których poza problemem etycznym na pierwsze miejsce wysuwa się jej szkodliwość środowiskowa. Wraz z ograniczaniem hodowli zwierząt, co jest celem do osiągnięcia, musimy zapewnić sobie odpowiednie ilości zamienników żywnościowych o właściwych walorach odżywczych i smakowych.
Coraz lepiej radzimy sobie z alternatywami mięsa, zarówno plant-based dla wegetarian, jak i hodowanego komórkowo. Możemy też obejść się bez jaj od kur, bo mamy roślinne alternatywy, jak Plant B. W ogólnym bilansie zamienników produktów zwierzęcych zaczyna brakować jedynie mleka, z którego dobrodziejstw jak na razie trudno nam zrezygnować.
Bezzwierzęca laktoferyna LF+ zamiennik mleka krowiego od TurtleTree
Przecierając szlaki w zakresie najcenniejszego składnika mleka firma TurtleTree z Singapuru planuje w tym roku wprowadzić na rynek LF+, pierwszą na świecie bezzwierzęcą laktoferynę wyprodukowaną w sposób zrównoważony, wytwarzaną przy użyciu najnowocześniejszej technologii precyzyjnej fermentacji. Laktoferyna to bioaktywne białko mleka wiążące żelazo, występujące naturalnie w mleku ludzkim i zwierzęcym, które wzbogaca odżywczo nie tylko żywność pochodzenia roślinnego, ale każdy produkt spożywczy. Wraz z uzyskaniem laktoferyny LF+ firma TurtleTree zaczyna realizować ambitny plan wprowadzenia na światowe rynki pełnowartościowego zamiennika mleka krowiego.
Zamiennik mleka krowiego Laktoferyna LF+ z laboratorium TurtleTree (Photo Credit: Jaye Haych)
TurtleTree jest firmą biotechnologiczną, zajmującą się produkcją odżywek nowej generacji – lepszych dla planety, zwierząt i ludzi na całym świecie. Wykorzystując najnowocześniejszą technologię precyzyjnej fermentacji i własne innowacje oparte na komórkach, firma tworzy coraz lepsze składniki żywności w sposób zrównoważony i niedrogi, z korzyściami daleko wykraczającymi poza naszą jadalnię.
Mleko zwierzęce, podobnie jak mleko krowie, zawiera laktoferynę tylko w bardzo niskich stężeniach, najwięcej laktoferyny zawiera mleko kobiece (około 5 razy więcej), zwłaszcza bezpośrednio po urodzeniu dziecka. Z uwagi na niepowtarzalne właściwości laktoferyna z mleka matki odpowiedzialna jest za ogólny wzrost odporności organizmu, zwalczanie złych bakterii w jelitach i infekcji wirusowych, w tym również Covid-19. Dotychczas stosowana była w preparatach do mleka dla niemowląt, a także w żywieniu wyczynowym i zastosowaniach medycznych. Wiadomo również, że laktoferyna odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i reakcjach zapalnych, zyskuje na popularności w zastosowaniach związanych ze zdrowiem osób starszych, takich jak leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C czy regulacja funkcji przetwarzania żelaza.
Laktoferyna LF+ oparta na komórkach TurtleTree odtwarza zoptymalizowane pod kątem człowieka białko, wykorzystując wzór ludzkiego mleka (Photo Credit: Kelly Sikkema)
Komercyjne wprowadzenie na rynek laktoferyny produkowanej laboratoryjnie z komórek bez udziału zwierząt niesie ze sobą obietnicę wielkich zmian w produkcji żywności, preparatów medycznych i co najważniejsze, w produkcji substytutu mleka o właściwościach mleka prawdziwego. Laktoferyna LF+ oparta na komórkach TurtleTree odtwarza zoptymalizowane pod kątem człowieka białko, wykorzystując wzór ludzkiego mleka z piersi, dzięki czemu ten cenny pod względem odżywczym i zdrowotnym związek będzie bardziej dostępny dla każdego mieszkańca Ziemi, jednocześnie eliminując z łańcucha dostaw niezrównoważoną hodowlę zwierząt i związane z tym okrucieństwo. Produkowany w USA preparat LF+ będzie dostępny w postaci proszku po cenie porównywalnej z jego konwencjonalnymi odpowiednikami na bazie produktów mlecznych.
Laktoferyna LF+ zyskuje na popularności w zastosowaniach związanych ze zdrowiem osób starszych, jak leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C, czy regulacja funkcji przetwarzania żelaza