Warzywa i owoce w roślinnej powłoce Saveggy®
Plastikowa folia na owocach i warzywach ma wreszcie szansę zniknąć bez szkody dla ich trwałości, za to z dużym pożytkiem dla środowiska. Walka z plastikiem nie musi odbywać się kosztem jakości warzyw i owoców, bo mamy już odpowiednią technologię. Ekologia jest dobra dla ludzi, planety i biznesu, czyli dla wszystkich.
W pełni jadalna, szwedzka folia bez plastiku i glutenu
Warzywa i owoce w roślinnej powłoce Saveggy®
Szwedzka firma Saveggy® rewolucjonizuje sposób ochrony żywności, zachowując harmonijną synergię pomiędzy naturą i technologią, oferuje rozwiązania przedłużające świeżość owoców i warzyw. Podpatrując mechanizmy ochronne roślin występujące w naturze Saveggy® opracowała roślinną technologię ochrony, która stanowi zrównoważoną alternatywę dla opakowań z tworzyw sztucznych. Saveggy® tworzy cienką, niewidoczną warstwę na powierzchni owoców i warzyw, która pełni rolę tarczy ochronnej, zapobiegając utracie wilgoci i spowalniając utlenianie.
Technologia Saveggy® jest w stanie przedłużyć trwałość owoców i warzyw 3-4 razy
Saveggy® pomaga zachować naturalną wilgotność, jędrność i atrakcyjność produktu, zapewniając dłuższy okres przydatności do spożycia, co dotychczas oferowały naskórki z cienkiej plastikowej folii. Technologia Saveggy® jest w stanie przedłużyć trwałość owoców i warzyw 3-4 razy. Jest w 100% roślinna, wolna od szkodliwych dodatków i można ją łatwo zastosować poprzez zanurzanie lub opryskiwanie po zbiorach. Powłoka Saveggy® na warzywach i owocach jest w pełni bezpieczna dla nas i środowiska:
- W 100% roślinna
- Jadalna
- Wolna od GMO
- Nie zawiera dodatków
- Bezglutenowa
- Ulega biodegradacji
- Zgodna z EFSA/FDA
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że przeszło 45% owoców i warzyw na całym świecie ulega zmarnowaniu, to warto zrobić wszystko, aby świat marnował ich jak najmniej, a powłoka Saveggy® bardzo w tym pomaga. Dodatkową i nie mniej ważną korzyścią jest zmniejszenie ogromnej ilości odpadów plastiku jednorazowego użytku, trudnego do utylizacji czy odzysku. Pierwszym dedykowanym produktem firmy Saveggy® jest SaveCucumber®, dostosowany do ochrony ogórków, który eliminuje potrzebę stosowania opakowań plastikowych. Ogórki są zbierane, myte i suszone, a następnie delikatnie zabezpieczane cienką, niewidoczną warstwą roztworu z nasion rzepaku i owsa. SaveCucumber® zapewnia jakość i świeżość ogórków na każdym etapie od zbioru do spożycia.
Warzywa w tradycyjnej powłoce z plastiku
- Utrzymuje wilgoć
Ogórki składają się w 95% z wody, dlatego zatrzymywanie wilgoci ma kluczowe znaczenie dla utrzymania ich świeżości - Zachowuje chrupkość
Chrupkość odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu satysfakcjonujących doznań podczas gryzienia ogórka - Zachowuje wygląd
Atrakcyjny wygląd ogórka jest często wyznacznikiem jego smaku i ogólnej jakości
Dla Saveggy® ogórki to dopiero początek z ochroną roślinnej żywności. Modułowa technologia może być dostosowana do specyficznych wymagań różnych owoców i warzyw, a portfolio produktów stale się powiększa. Co jest dobre dla ludzi, jest również dobre planety i biznesu, a bezpieczeństwo żywnościowe i nasze zdrowie nigdy nie powinny być zagrożone.
Pomagamy światu marnować mniej. Jesteśmy wizjonerską firmą zajmującą się technologią spożywczą, która łączy najnowocześniejsze technologie z pasją do natury i odpowiedzialnością za środowisko. Kieruje nami chęć ograniczenia ilości odpadów spożywczych i tworzyw sztucznych oraz stworzenia bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Zmieniając sposób obchodzenia się z owocami i warzywami, mamy misję wprowadzenia trwałych zmian dla przyszłych pokoleń. Wierzymy w przyszłość w zgodzie z naturą
Szwedzka technologia Saveggy® ma już silną konkurencję, w USA organiczny naskórek Apeel z powodzeniem chroni owoce awokado i cytrusy. W tym interesie wygrywamy wszyscy, konsumenci mają dłużej świeże owoce i warzywa, rolnicy i przedsiębiorcy nie ponoszą strat, a klimat zyskuje. Dobrze wykorzystana technologia pomaga minimalizować globalne problemy związane z odpadami, umożliwiając przedłużenie okresu przydatności do spożycia. Biotechnologia wykorzystując źródła odnawialne, tworzy nowatorskie jadalne materiały biodegradowalne, realnie wspierając prawdziwy system o obiegu zamkniętym.
Technologia Saveggy® jest w stanie przedłużyć trwałość owoców i warzyw 3-4 razy