Steki roślinne jak prawdziwe Chunk Foods
Światowy rynek żywności alternatywnej pochodzenia roślinnego odnotowuje stały wzrost, przyciągając kolejnych inwestorów, a wciąż daleko mu do tradycyjnego rynku mięsnego. Uwagę konsumentów przyciągają nowatorskie firmy technologiczne oferujące produkty plant-based, najbardziej zbliżone teksturą i smakiem do mięsnych oryginałów.
Mięso plant-based coraz bliżej oryginału
Steki roślinne jak prawdziwe Chunk Foods
Nie ulega wątpliwości, że o powodzeniu żywności alternatywnej jeszcze długo będzie decydowała opinia konsumentów i nieustające porównywanie jej wyglądu, tekstury i smaku z mięsnymi pierwowzorami. Przełamanie utrwalanych przez lata kanonów kulinarnych, to najtrudniejszy etap rozwoju nowej dziedziny żywności alternatywnej, opartej na zupełnie odmiennych składnikach. Wszystko wskazuje na to, że wygląd i smak potraw plant-based będą miały decydujące znaczenie w rynkowym sukcesie produktów.
Stek Chunk Foods zawiera 25 gramów białka i jest wolny od konserwantów, dodatków, cholesterolu i GMO
Założona w 2020 roku izraelska firma Chunk Foods z powodzeniem opracowuje roślinne alternatywy białkowe, które bardzo przypominają teksturę i smak tradycyjnego mięsa, jak stek wołowy, wieprzowina, jagnięcina czy drób. Chunk Foods wykorzystuje technologię fermentacji i mikroorganizmy spożywcze do przekształcania soi i pszenicy w białka, planując jednocześnie tworzenie produktów bez tych składników dla konsumentów z alergiami. Produkt w postaci steku zawiera 25 gramów białka i jest wolny od konserwantów, dodatków, cholesterolu i GMO. Opracowana przez firmę technologia fermentacji umożliwiła naśladowanie tekstury, koloru, smaku, kierunku włókien i soczystości tradycyjnego mięsa, przy jednoczesnym zachowaniu krótszej i czystszej listy składników.
Technologia fermentacji umożliwiła naśladowanie tekstury, koloru, smaku, kierunku włókien i soczystości
Przy zachowaniu wysokich walorów organoleptycznych, autorska technologia Chunk Foods pozwoliła obniżyć koszty produkcji alternatywnego steka, do wartości porównywalnej z ceną tradycyjnej polędwicy wołowej, przy nieporównywalnie mniejszym wpływie na środowisko naturalne. Chociaż firma Chunk Foods jest wciąż na wczesnym etapie rozwoju, jej steki są już serwowane w znanych nowojorskich restauracjach, co nie umknęło uwadze inwestorów. Pozyskane fundusze zostaną wykorzystane na budowę obiektu w Izraelu, który ma być jedną z największych fabryk steków roślinnych na świecie.
Mięso plant-based Chunk Foods
Wiadomo, że ograniczenie spożycia mięsa na korzyść większej ilości żywności pochodzenia roślinnego ma bardzo długą listę zalet i korzyści. Wspomaga zdrowe serce, leczenie przewlekłych stanów zapalnych i ogólny dobrostan psychiczny. Dieta oparta na roślinach odpowiada naszym potrzebom żywieniowym i celom fitness, zapobiega alergiom, dba o zdrowie jelit i właściwe ciśnienie krwi, poziom cholesterolu czy cukru we krwi i nie tylko! Stwierdzono również, że diety roślinne zmniejszają ryzyko różnych chorób i przeciwnie, spożywanie nabiału i mięsa wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi, brakiem równowagi hormonalnej, rakiem piersi, prostaty i wieloma innymi dolegliwościami.
Dieta oparta na roślinach odpowiada naszym potrzebom żywieniowym i celom fitness, zapobiega alergiom
Pełna smaku, odżywcza dieta roślinna o czystej etykiecie sprawia, że wreszcie możemy poczuć się świetnie, pełni zdrowej energii i zapału do kolejnych zmian na lepsze z poczuciem realnej troski o planetę i ludzi na niej żyjących. Świadomość korzystania z ekologicznej technologii, która łączy w sobie osiągnięcia nowoczesności z tradycją, przy minimalnej ilości odpadów i wpływu na środowisko, pozwala płynnie i z czystym sumieniem odejść od nawyków diety mięsnej. Oferta Chunk Foods pojawia się w samą porę, bo zainteresowanie naszego społeczeństwa żywnością alternatywną i białkami plant-based rośnie w szybkim tempie.