Solein® białko z powietrza i elektryczności zmienia świat
Solein białko nowej generacji produkowane z powietrza, wody i elektryczności zaczyna na dobre zmieniać świat! Do niedawna atrakcja z laboratorium, dzisiaj można zamawiać dania w restauracjach z białkiem Solein, by poczuć ekscytujący smak potraw niedalekiej przyszłości. Do akcji wkracza białko bez roślin i zwierząt.
Pierwsze lody z Solein® przechodzą do historii
Solein® białko nowej generacji z laboratorium
Gdy po raz pierwszy pisaliśmy o eksperymentalnym białku z laboratorium Solein fińskiej firmy Solar Foods nie spodziewaliśmy się tak szybkiej materializacji w potrawach. Białko Solein® powstaje bez udziału roślin i zwierząt w warunkach laboratoryjnych z powietrza, wody i elektryczności, oczywiście solarnej. Zamiarem twórców technologii produkcji białka Solein® było stworzenie realnych warunków do produkcji żywności bez obciążania planety. I ten zamiar realizuje się właśnie w praktyce.
Żywność nowej generacji na bazie białka Solein®
Naturalne i zrównoważone białko Solein® zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, nie ustępując białkom pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, a nawet przewyższa je możliwością optymalizacji składu i skalowalnością produkcji. Dostępne w formie proszku jest idealnym składnikiem każdego posiłku, oferując nieskończone możliwości dla przemysłu spożywczego, jako pełnowartościowa, smaczna i zrównoważona żywność jutra. Jest dobra dla wszystkich, przyjazna dla wegan, pożywna i pasuje do każdej diety. Nie ma znaczenia, czy jesteś buddystą, czy fleksitarianinem - Solein® w pełni zaspokoi twoje zapotrzebowanie na białko.
Debiut białka Solein® lody CHOCOLATE GELATO
Pierwszą zgodę regulacyjną dla białka Solein® firma Solar Foods otrzymała we wrześniu 2022 od Singapurskiej Agencji ds. Żywności (SFA) która zatwierdza import, produkcję i sprzedaż produktów spożywczych zawierających Solein w Singapurze. Oczywiście Firma Solar Foods złożyła wniosek o dokumentację dotyczącą nowej żywności dla Solein na innych kluczowych rynkach, takich jak UE i Wielka Brytania, i planuje ubiegać się o ocenę statusu GRAS (Generally Recognized As Safe) dla Solein® w USA. Skoro Singapur był w tym pierwszy, nic dziwnego że właśnie tu można spróbować organoleptycznie pierwszych potraw z białkiem Solein® i nie ma się co dziwić ekscytacji klientów. Kulinarna rewolucja Solein® jest napędzana nie tylko innowacyjnymi składnikami, ale także wizjonerskimi szefami kuchni, którzy wykorzystują potencjał zrównoważonej żywności. Możemy się o tym przekonać odwiedzając jedną z restauracji, serwujących potrawy i desery przyrządzane z białka Solein®.
Włoska restauracja Fico szefa kuchni Mirko Febbrile serwująca Solein®
Pierwszą na świecie restauracją serwującą Solein® w karcie dań jest Fico, w której nagrodzony gwiazdką Michelin włoski szef kuchni Mirko Febbrile odkrywa przed nami smak białka przyszłości, przechodząc tym samym do historii. Solein® zadebiutowało w roli CHOCOLATE GELATO, wyśmienitych lodów czekoladowych. Dlaczego lody wyjaśnia szef kuchni Mirko Febbrile:
Lody to kultowy i uwielbiany przez wszystkich smakołyk. Podobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Oferując lody Solein, możemy wywrzeć znaczący wpływ i wprowadzić ten innowacyjny składnik do świadomości i potraw szerokiego wachlarza klientów. Chodzi o to, aby zrównoważony rozwój i doskonałość kulinarna były dostępne dla wszystkich.Mirko Febbrile
Fascynacja białkiem Solein® zaczęła się, gdy Mirko Febbrile po raz pierwszy usłyszał o koncepcji jedzenia z powietrza, początkowo sceptyczny, szybko zrozumiał, że potencjał tego składnika dalece wykracza poza zwykłe hasła marketingowe. Po zbadaniu jego cech i możliwości był wręcz zachwycony wszechstronnością Solein® i potencjałem do zrewolucjonizowania branży. To wszechstronny składnik, który można włączyć zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw, makaronów, past i omletów. Przed nami przyszłość, w której Solein® dociera do szerszej publiczności na masową skalę, wywołując rewolucyjną zmianę w sposobie, w jaki postrzegamy i konsumujemy jedzenie. W rękach szefa kuchni Mirko Febbrile Solein® stał się katalizatorem bardziej zrównoważonej, powszechnie dostępnej i pysznej kuchni przyszłości.
Zrównoważona żywność jutra białko Solein® z laboratorium
Najlepszym celem dla Solein jest to, aby było dostępne w supermarketach i sieciach fast-food. Kiedy produkty zawierające Solein staną się dostępne dla wszystkich, wtedy naprawdę wygramy i razem zmienimy świat.