Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej ForSea
Komórkowe hodowle mięsa zwierząt i ryb dopiero raczkują, a już wzbudzają emocje, ale co pewne, mają przed sobą przyszłość i wsparcie, nie tylko ze strony wymierających gatunków. Jeśli można nadal jeść mięso nie poświęcając zwierząt, to bardzo dobrze, a tak przy okazji - mięso komórkowe to świetny biznes.
Jak zjeść rybę i mieć rybę?
ForSea wykorzystuje naturalne metody tworzenia tkanek do produkcji zdrowego i smacznego mięsa z ryb i owoców morza (Photo credit: Jesper Brouwers)
Przedsiębiorcy z izraelskiej firmy ForSea planują produkcję hodowanych komórkowo węgorzy głównie z przeznaczeniem na rynek japoński, gdzie są bardzo poszukiwanym przysmakiem. Wskutek nadmiernego przełowienia ich populacja jest na skraju wyginięcia, a ceny węgorzy rosną w astronomicznym tempie, jak tuńczyka, co stwarza duże możliwości biznesowe. Na ten cel, firma założona w 2021 roku, uzyskała znaczne dofinansowanie od Israel Innovation Authority, niezależnej agencji finansowanej ze środków publicznych, aby zapewnić różnorodne narzędzia i platformy finansowania nowoczesnych, innowacyjnych firm technologicznych.
Na całym świecie istnieje ponad 200 różnych rodzajów węgorza morskiego zagrożonego wyginięciem (Photo credit: Natalia Gusakova)
Izrael jest dziś domem dla ponad 350 centrów badawczo-rozwojowych międzynarodowych korporacji, z których wiele znajduje się na liście Fortune 500, co ilustruje głęboki i nieproporcjonalny wpływ Izraela na rozwój globalnych innowacji. Każdy kraj myślący o rozwoju technologii, a nie jedynie jej zakupie, powinien czerpać inspirację z izraelskich doświadczeń.
Ryby i owoce morza hodowane komórkowo w technologii organoidów ForSea
Korzystając z zastrzeżonej platformy technologii organoidów - ForSea wykorzystuje naturalne metody tworzenia tkanek do produkcji zdrowego i smacznego mięsa z ryb z owoców morza i spodziewa się, że jej produkty pojawią się na rynku w 2025 roku. Dzięki czemu marka ma nadzieję wywrzeć dramatyczny wpływ na ekosystem owoców morza.
Zalety nowatorskiej technologii ForSea:
- Jedyny komercyjnie opłacalny proces uprawy owoców morza
- Naturalny skład
- Standardy gospodarki o obiegu zamkniętym
- Duży potencjał skalowalności
- Szybka zdolność wzrostu komórek
- Prostsza i tańsza produkcja
- Nieskończony potencjał gatunków ryb
Skumulowany efekt technologii ForSea przynosi korzyści nam wszystkim, w równej mierze zyskują:
- Konsumenci
- Handlarze ryb
- Nasze jedzenie
- Sektor usług
- Planeta
Technologia opracowana przez ForSea jest wynikiem współpracy z Uniwersytetem w Tel Awiwie oraz Uniwersytetem Hebrajskim w Jerozolimie i jest odpowiednia dla wszystkich rodzajów ryb i owoców morza. Firma ForSea brała wstępnie pod uwagę wszystkie rodzaje ryb, od łososia i tuńczyka po dorsza, a nawet kawior, ale to rosnąca cena węgorza przechyliła szalę na jego korzyść. W 2023 rusza zakład pilotażowy, co pozwoli firmie stworzyć wstępny projekt wielkoskalowego systemu produkcyjnego i wprowadzić na rynek pierwsze produkty, węgorze z hodowli komórkowej.
Węgorz europejski, gatunek zagrożony wyginięciem. Od 2007 roku objęty ochroną wynikającą z konwencji waszyngtońskiej (Photo credit: Wouter Naert)
Popyt na owoce morza nie wykazuje żadnych oznak spowolnienia i wszystko wskazuje, że do 2050 się podwoi, ale szybko zbliżamy się do punktu, w którym po prostu w morzach nie będzie wystarczającej ilości ryb, aby zaspokoić i nakarmić globalną społeczność. Nowa, innowacyjna platforma technologiczna firmy ForSea może pozytywnie zakłócić ten paradygmat, zapewniając czystą, pożywną, smaczną i opłacalną alternatywę dla dziko żyjących owoców morza, pozostawiając delikatny ekosystem oceaniczny całkowicie nietknięty.
Team ForSea
Zmieniamy świat od kuchniForSea