Ryby i owoce morza z bezpiecznej hodowli komórkowej BLUU SEAFOOD
Przełowione, mocno zanieczyszczone mikroplastikiem i chemią morza i oceany nie są już najlepszym dostawcą zdrowej żywności, a kolejne gatunki morskiej fauny lądują na liście zagrożeń dla naszego zdrowia. Żywieniowe perpetum mobile zaczyna się zacierać i na naszych oczach, a także i za naszą sprawą, szybko traci swoją magiczną moc. Na szczęście zdrową rybkę może nam już teraz zaoferować współczesna technologia.
Dla miłośników ryb z czystym sumieniem
Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej BLUU SEAFOOD
Niemiecki startup z Berlina BLUU SEAFOOD po zainwestowaniu kilku lat w badania może dziś pochwalić się przełomową technologią komórkowej hodowli ryb i owoców morza, poza ekosystemami morskimi. Zamiast łowić i zabijać, hoduje i zbiera owoce morza w dużych stalowych zbiornikach, w łatwo skalowalnym procesie, oferując bezkompromisową jakość i wydajność. Wszystko zaczyna się od pobrania wzorcowych komórek łososia lub pstrąga tęczowego z kontrolowanej hodowli, które poddaje się wzrostowi w bioreaktorach na podłożu 3D w obecności odpowiednich substancji odżywczych. W ten kontrolowany, etyczny, wydajny i bardzo bezpieczny sposób powstają produkty zdrowe bez antybiotyków, zanieczyszczeń, mikroplastiku i GMO, które nie tylko smakują jak oryginalne ryby, one nimi po prostu są.
Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej BLUU SEAFOOD to innowacyjna odpowiedź na problemy związane z przełowieniem, zanieczyszczeniem ryb metalami ciężkimi i mikroplastikiem oraz okrucieństwem wobec zwierząt
Ryby i owoce morza mają znaczenie w wielu różnych kulturach kulinarnych, lubimy, cenimy i powinniśmy mieć je na stałe w menu, kochamy też morza i oceany, dlatego musimy chronić ich piękno i obfitość. Musimy też myśleć nieszablonowo, by znaleźć dobry i skuteczny sposób na wytwarzanie owoców morza bez morza i szkody dla naszej planety. Powody już są:
- Rybołówstwo przemysłowe doprowadziło w ponad 90% naszych oceanów do przełowienia lub połowów powyżej zrównoważonego poziomu.
- Mikroplastik i metale ciężkie w produktach rybnych stały się normą, a nie wyjątkiem.
- Akwakultura przemysłowa – kolejna forma masowej hodowli w farmach wodnych – zanieczyszcza otoczenie i jest siedliskiem chorób.
Kawior z hodowli komórkowej BLUU SEAFOOD
Hodowla komórkowa ryb i owoców morza w technologii BLUU SEAFOOD jest w stanie za pomocą tylko jednej ryby zapewnić żywność dla szybko rosnącej populacji, w sposób znacznie szybszy, mniej pracochłonny i bardziej skalowalny, niż w przypadku konwencjonalnego rybołówstwa. BLUU SEAFOOD oferuję dostawę gotowych, bogatych w składniki odżywcze i Omega 3 produktów rybnych, jak paluszki, kulki czy nawet kawior, bez tworzenia odpadów i zanieczyszczeń.
Obecnym wyzwaniem firmy BLUU SEAFOOD jest zwiększenie skali produkcji. Firma przechodzi na 50-litrowy bioreaktor, w którym powstają niezbędne ogniwa, to dokładnie pięć razy więcej niż dotychczas. Europa musi uzbroić się w cierpliwość, zanim na talerzach pojawią się wyhodowane w laboratorium rybne granulaty
Produkty BLUU SEAFOOD uwalniają oceany od nadmiernej eksploatacji, pomagają je chronić i regenerować. Dzięki nim możemy zarówno zmniejszyć naszą zależność od rybołówstwa przemysłowego, zwiększając jednocześnie produkcję żywności, aby sprostać wymaganiom przyszłości. Owoce morza, które chronią morze, to żywność na którą wszyscy czekamy.
BLUU SEAFOOD Team: "Wierzymy, że kiedy doskonała nauka, talent kulinarny i zdrowie planety współpracują, zaczynają się dziać niezwykłe rzeczy"