Roślinny zamiennik masła do wypieków FaTRIX
Roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych coraz cześciej dorównują oryginałom, bez całego balastu szkodliwych konsekwencji i cierpienia zwierząt. Szybki rozwój roślinnych substytutów daje nie tylko możliwość wyboru, ale i szansę na stopniowe przechodzenie na gospodarkę zrównoważoną. Pełna cyrkulacja to najlepsza recepta na powrót do równowagi naszej planety.
Izraelska technologia do wypieku wegańskich bułeczek
FaTRIX technologia do wypieku wegańskich bułeczek (Photo credit: Element5 Digital)
W czerwcu 2023 izraelska firma Gavan Technologies, start-up zajmujący się technologią żywności plant-based, zaprezentowała swoje najnowsze osiągnięcie - FaTRIX, roślinną alternatywę tłuszczu do wykorzystania w piekarnictwie. Według producenta FaTRIX to idealny zamiennik masła i tłuszczy powszechnie stosowanych w piekarnictwie, którego zastosowanie nie wpływa na recepturę, właściwości i smak produktów, a jest zdecydowanie zdrowszy i łatwiejszy w pozyskaniu.
Izraelski start-upu Gavan Technologies i roślinna alternatywa tłuszczu FaTRIX do wykorzystania w piekarnictwie
Opatentowana, oparta na roślinach matryca tłuszczowo-białkowa FaTRIX została zaprojektowana w celu pełnego odtworzenia funkcjonalności tłuszczu zwierzęcego. Ta zrównoważona alternatywa zmniejsza zawartość tłuszczów nasyconych nawet o 80%, promując potencjał FaTRIX jako idealnego zamiennika masła dla przemysłu piekarniczego.
Producenci żywności pochodzenia roślinnego coraz częściej poszukują alternatyw dla składników pochodzenia zwierzęcego, które zaspokoją wymagania żywieniowe i sensoryczne dzisiejszych konsumentów, mając świadomość ogromnego wpływu tłuszczu na doznania kulinarne. Dotychczas tradycyjne wypieki opierały się na tłuszczach zwierzęcych, zwłaszcza maśle, a wszelkie zastępstwa uchodziły za niezdrowe, lub po prostu niekorzystnie wpływające na właściwości, smak i jakość wypieków.
Opatentowana, oparta na roślinach matryca tłuszczowo-białkowa FaTRIX została zaprojektowana w celu pełnego odtworzenia funkcjonalności tłuszczu zwierzęcego
Firma Gavan stworzyła wielozadaniowy tłuszcz, który może mieć wiele zastosowań w produkcji żywności, zważywszy że tłuszcz jest podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych. Głównym celem było stworzenie zrównoważonego, lepszego dla naszego zdrowia i smaku składnika bez tłuszczów trans, znoszącego wysokie temperatury, który pełni również rolę nośnika aromatów, witamin i dobroczynnych kwasów omega 3.
FaTRIX z powodzeniem zastępuje masło w miękkiej i przewiewnej "brioszce"
FaTRIX składa się z trzech naturalnych składników, wyekstrahowane białko działa jak baza, w której wiąże się olej roślinny i woda, tworząc wzbogacony teksturowany tłuszcz. Tradycyjne oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy, mają niską zdolność retencji i są podatne na uwalnianie podczas procesu pieczenia, co prowadzi do utraty kruchości wypieków. Twarde oleje tropikalne, takie jak olej palmowy i kokosowy, mają wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, mogą wpływać na smak, są uznawane za szkodliwe i podlegają niestabilnym łańcuchom dostaw. Te czynniki były silną motywacją do poszukiwań alternatywnych rozwiązań, które będą w stanie zapewnić właściwości użytkowe podobne do tłuszczów zwierzęcych. FaTRIX rozwiązuje wiele krytycznych problemów, zapewniając pożądane właściwości sensoryczne i trwałość, których często brakuje w wypiekach roślinnych.
Rozwiązanie FaTRIX zostało opracowane na podstawie opatentowanej przez Gavan bezodpadowej technologii ekstrakcji białek, zaprojektowanej w celu wydobycia pełnej wartości rośliny, nie pozostawiając żadnego z jej składników jako odpadu, przy pełnym zachowaniu integralności struktury peptydowej białka.
Technologia firmy Gavan nie używa niebezpiecznych materiałów i nie tworzy odpadów
W jednej z prób FaTRIX z powodzeniem zastąpił masło w miękkiej i przewiewnej brioszce, francuskiej bułeczce maślanej, uzyskując pięciokrotną redukcję tłuszczów nasyconych. Jak na początek to świetna rekomendacja dla wegan oraz smakoszy dbających o smak potraw i własne zdrowie.
Dobór składników olejowych i białkowych stosowanych w preparacie FaTRIX oraz ich proporcje można dostosować do potrzeb konkretnej technologii produktu. FaTRIX współpracuje ze wszystkimi olejami roślinnymi, od oliwek i słonecznika po olej rzepakowy, co otwiera drzwi do świata nowych możliwości dla piekarni i producentów żywności w wielu krajach.