Roślinny zamiennik jajka w proszku FABUMIN
Każdego dnia na całym świecie jaja kurze karmią ludzi i raczej trudno wyobrazić sobie bez nich nasze menu. Jajecznice, omlety, jaja w proszku do wypieków, to wszystko zawdzięczamy kurom, choć jednocześnie coraz gorzej znosimy koszty środowiskowe i cierpienie zwierząt. Roślinne zamienniki jaja kurzego wydają się być w tej sytuacji całkiem dobrą alternatywą.
Co kryje w sobie Aquafaba
Roślinny zamiennik jajka w proszku FABUMIN z ciecierzycy
Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy i innych roślin strączkowych, chwalona przez technologów żywności za wszechstronność, dobry skład, unikatowe właściwości i walory smakowe, powszechnie uchodzi za doskonały substytut jajka kurzego do wypieków i deserów. Dzięki właściwościom emulgującym, pieniącym i wiążącym Aquafaba, w zasadzie traktowana jako odpad, mogła by znaleźć szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym, to jednak jej płynna postać stwarza liczne problemy. Koszty transportu i składowania, ograniczenia logistyczne wynikające z konieczności chłodzenia, czyni aquafabę niepraktyczną do zastosowań przemysłowych na dużą skalę.
Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy i innych roślin strączkowych, chwalona przez technologów żywności
Biorąc pod uwagę olbrzymie marnotrawstwo cennego surowca, który w dużej mierze trafiał do ścieków, izraelska firma Fabumin, zajmująca się technologią spożywczą, opracowała i opatentowała proces suszenia aquafaby, aby ułatwić transport i znacznie obniżyć koszty przechowywania. Tam, gdzie płynna aquafaba wymaga chłodzenia i jest ciężka do transportu na duże odległości, proszek Fabumin jest lekki i trwały.
W technologii przetwarzania aquafaby na proszek Fabumin posuwa się o krok dalej, ulepszając jednocześnie i optymalizując jej właściwości dla szerokich zastosowań przemysłowych. O 30% zwiększa się zdolność emulgowania w porównaniu do tradycyjnego jajka kurzego, przez co idealne nadaje się do produkcji deserów, musów i delikatnych, puszystych wypieków, jak na przykład brioszki czy chałki. W przeciwieństwie do wahań cen jaj, Fabumin zapewnia stabilność cen i dostaw produktu wolnego od alergenów oraz obaw o salmonellę czy ptasią grypę. Dzięki tym zaletom i konkurencyjnym cenom Fabumin jest opłacalną, zrównoważoną, wysokiej jakości alternatywą dla jaj oferowanych przez kurze fermy.
Innowacyjna, niskoenergetyczna technologia suszenia firmy Fabumin przekształca wodę do gotowania roślin strączkowych (aquafaba) w proszek Fabumin, funkcjonalną alternatywę dla jaj do zastosowań przemysłowych
Duże znaczenie ma również ograniczenie wpływu na środowisko. Jedno jajo wymaga zużycia 30 litrów świeżej wody i emituje około 230 gramów gazów cieplarnianych równoważnych CO2. Przy rocznej produkcji światowej na poziomie ponad 80 milionów ton jaj, skutki ich przemysłowej produkcji są dla środowiska dramatycznie niekorzystne. Dzięki technologii Fabumin, wytwarzanie roślinnej alternatywy proszku jajecznego można porównać do „zamiany odpadów w złoto”. Firma Fabumin podaje, że jeden kilogram proszku z aquafaby odpowiada 130 jajom i podobnie jak jajka, pieni się, emulguje i wiąże, zapewniając idealny składnik do roślinnego gotowania i pieczenia. Zyskujemy wszyscy, odetchnie środowisko, odpoczną kury, a docenią weganie. Jak na jeden produkt, to całkiem nieźle.
Dzięki technologii Fabumin, wytwarzanie roślinnej alternatywy proszku jajecznego można porównać do „zamiany odpadów w złoto”