Roślinny zamiennik białka jaja kurzego Onego Bio

Mało jest produktów spożywczych tak uniwersalnych, pożywnych i funkcjonalnych jak białko jaja, wyhodowane jakieś 300 milionów lat temu przez samą Matkę Naturę. Wszechstronność jego wykorzystania często przekracza naszą wiedzę, ale dobrze wiemy skąd się bierze. Trudno pogodzić wzrost zapotrzebowania na białko jaj, z ograniczaniem przemysłowej hodowli kur. Na szczęście dla nauki, nie ma rzeczy niemożliwych.

Ekologiczne bicie piany bez jaj

Substytut białka jaja kurzego Onego Bio

Na bazie fermentacji precyzyjnej, technologii istniejącej od pół wieku, stworzono białko identyczne z naturalnym Onego Bio bez udziału kur

Jak oddzielić nieustannie rosnący popyt na produkty odzwierzęce od wyjątkowo szkodliwego systemu hodowli zwierząt? Stawką są znaczne korzyści z punktu widzenia ochrony środowiska, naszego zdrowia, etyki i bezpieczeństwa. Gotowe rozwiązania mamy stale przed oczami, ale ich dostrzeżenie i interpretacja wymagają czasu i odpowiedniej wiedzy, a to już domena naukowców. Zespół firmy Onego Bio z Helsinek, łącząc wiedzę naukową z dobrze znaną fermentacją precyzyjną, opracował metodę produkcji roślinnego białka jaja bez kurcząt.

Zamiennik białka jaja kurzego Onego Bio

Dzięki nowatorskiej i wydajnej technologii firma Onego Bio jest w stanie zaspokoić potrzeby przemysłu spożywczego i konsumentów, poszukujących rozwiązań wolnych od zwierząt.

Dzięki nowatorskiej i wydajnej technologii firma Onego Bio jest w stanie zaspokoić potrzeby przemysłu spożywczego i konsumentów, poszukujących rozwiązań wolnych od zwierząt. Produkcja białek jaj bez udziału zwierząt opiera się na bezpiecznej, ekonomicznej i przyjaznej dla środowiska technologii zwanej fermentacją precyzyjną.

Białko jaja kurzego bez kury Onego Bio

Białko Onego Bio to doskonały zamiennik białka jaja kurzego we wszystkich dotychczasowych recepturach kulinarnych

Fermentacja precyzyjna to bezpieczna, istniejąca od pół wieku technologia, która umożliwia organizmom komórkowym wytwarzanie złożonych cząsteczek, takich jak białka identyczne z naturalnymi. Technologia ta, podobnie jak warzenie piwa, jest stosowana od kilkudziesięciu lat do produkcji dodatków do żywności, takich jak różne enzymy i podpuszczka, a także do wyrobów medycznych. Ostatnio jest wykorzystywana między innymi do wytwarzania roślinnych substytutów mięsa. Teraz nadszedł czas, aby zastosować tę samą technikę i proces do produkcji albuminy jajka kurzego, co normalnie jest zadaniem kur.

W procesie produkcji wykorzystywana jest mikroflora grzyba zwana Trichoderma reesei, znana od czasów II wojny światowej. Do jej komórek wprowadzany wzór genetyczny albuminy jaja kurzego, dzięki czemu zamiast własnych białek zaczyna wytwarzać białko jaja. Do tego procesu nie są potrzebne żadne żywe kurczaki, gdyż informacje genetyczne uzyskiwane są z naukowych genetycznych baz danych, które działają jak biblioteka życia. Grzyb Trichoderma reesei został nazwany na cześć naukowca dr Elwyna T. Reese, który wraz z kolegami wyizolował go i ponad 70 lat później przygotował grunt pod badania, które ostatecznie zrewolucjonizują dzisiejszy system żywnościowy.

Białko jajka to jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura, użyte jako składnik funkcjonalny może ulepszyć także inne produkty spożywcze. Wyodrębniono ponad 20 właściwości funkcjonalnych i unikatowych atrybutów. Stosowanie białek jaj w potrawach wpływa na lepkość ciasta, puszystość, kolor, smak, konsystencję, aromat, a także ogólny wygląd i wrażenie produktu spożywczego. Białko jajka jest szeroko stosowanym, wszechstronnym składnikiem, który służy przemysłowi spożywczemu na wiele sposobów.

Roślinny substytut białka jaja kurzego Onego Bio

Białko jaja to jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura, użyte jako składnik funkcjonalny może ulepszyć także inne produkty spożywcze

Białko Onego Bio można stosować zamiennie zamiast kurzego we wszystkich dotychczasowych recepturach kulinarnych:

Pianka z białek - to jeden z naturalnych cudów nauki o żywności. Białko może podczas ubijania na pianę zwiększyć swoją objętość od sześciu do ośmiu razy. Taką piankę z białka można wykorzystać do różnorodnych potraw, jak bezy, makaroniki, ciasta, suflety, sosy, musy i koktajle.

Białko jako spoiwo - w wielu zastosowaniach białko służy jako klej lub spoiwo składników. Po podgrzaniu lub wystawieniu na działanie kwasu koaguluje, powodując zmianę produktu z płynnego w półstały. Jako spoiwa białko służy do takich zastosowań, jak quiche, produkty formowane lub panierowanie.

Środek spulchniający - w ciastach lub jako środek nawilżający w naleśnikach. W deserach i lodach białko może nadać przyjemną kremową, lekką konsystencję, zapobiega krystalizacji lodu i tworzy gładką konsystencję. Spieniane białko dodaje lepkości i nadaje koktajlom imponujący wygląd i odczucie w ustach. W sosach lub dressingach białko można stosować jako emulgator. W przypadku nugatu białko daje cudowną, staromodną lepkość. Lista zastosowań jest długa.

Zamiennik białka jaja kurzego Onego Bio

Szczęśliwe kury od kiedy mamy Onego Bio

Białko może być również doskonałym wyborem także z odżywczego punktu widzenia, zwłaszcza dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Jest znane z wysokiej wartości odżywczej, doskonałej strawności i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne w odżywianiu i rozwoju człowieka. Białko Onego Bio to bezpieczna, zdrowa i pożywna alternatywa żywności pochodzącej od zwierząt, która wymaga minimalnego nakładu ziemi, wody i energii. Ponadto wszystkie produkty uboczne w technologii Onego Bio mogą być cennym surowcem dla innych gałęzi przemysłu.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas