Roślinny tuńczyk Finless Foods

Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie, nic więc dziwnego że w ciągu ostatnich 50 lat jego populacja spadła aż o 60%, co nie wróży najlepiej smakoszom. Ograniczone praktyki połowowe jeszcze bardziej podnoszą cenę, co doskonale stymuluje rozwój oferty komórkowych i roślinnych alternatyw mięsa tuńczyka, stwarzając szansę na odbudowę populacji w oceanach.

Ryby i owoce morza plant based

Roślinny tuńczyk Finless Foods

Jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie tuńczyk błękitnopłetwy zagrożony wyginięciem. Photo Credit: kate estes

Alternatywne owoce morza, coraz częściej dostępne i popularne w menu, zmieniają stopniowo nasz sposób jedzenia i wspierają ponowny rozkwit oceanów, zmęczonych przełowieniem i zanieczyszczeniem środowiska. Kalifornijska firma Finless Foods postawiła na prosty, ambitny cel - stworzyć przyszłość dla owoców morza tam, gdzie ich miejsce, oferując pyszne, alternatywne produkty, mogące zaspokoić nasze apetyty bez przysłowiowej wędki i haczyka. 

Pierwszym wyborem w misji Finless Foods jest tuńczyk, bo według danych ONZ jest on najczęściej spożywaną i drugą najczęściej łowioną rybą na świecie. Presja światowych rynków stanowi poważne wyzwanie dla stabilności populacji tuńczyka, więc znalezienie pysznej alternatywy w jego miejsce, to dobry biznes i sposób na duże zmiany w branży. Długoterminowym celem Finless Foods jest wprowadzanie na rynek owoców morza pochodzących z własnej, przełomowej technologii hodowli komórkowej, co będzie dobre zarówno dla konsumentów, jak i oceanów. W tym celu firma zgromadziła najlepsze komórki błękitnopłetwego pochodzące z różnych lokalizacji do eksperymentalnej hodowli filetów rybnych w najbliższej przyszłości.

Roślinny tuńczyk Finless Foods

Roślinny tuńczyk Finless Foods

W międzyczasie firma Finless Foods, jeden z pierwszych graczy na rynku upraw owoców morza w USA, debiutuje swoim roślinnym odpowiednikiem tuńczyka. Jej produkt w stylu pokè, który według firmy jest minimalnie przetworzony, ma niską zawartość sodu i tłuszczu, za to zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, jak tuńczyk prawdziwy. Przyjazny dla wegan tuńczyk składa się z dziewięciu składników roślinnych i został opracowany we współpracy z szefami kuchni, aby skutecznie odwzorowywać wygląd, dotyk, smak i konsystencję tuńczyka z dzikiego połowu, przeznaczonego na sushi i dania pokè-style.

Roślinny tuńczyk Finless Foods

Ryby i owoce morza plant based. Photo Credit: Jonathan Forage

Roślinny tuńczyk Finless Foods

Głównym składnikiem superfood jest tykwa jesionowa, znana jako melon zimowy

Głównym składnikiem jest superfood o nazwie tykwa jesionowa – znana też jako melon zimowy. Melony zimowe składają się w 96% z wody i mają bardzo niską zawartość tłuszczu, białka, węglowodanów i kalorii. Wybrano melona zimowego, ponieważ proces jego suszenia i duszenia pozwala doskonale odwzorować wrażenia smakowe i organoleptyczne prawdziwego ustrukturyzowanego kawałka tuńczyka. Tuńczyk na stole bez połowów staje się po mału faktem, dla tych co lubią jego smak, dbają o własne zdrowie i oceany.

Roślinny tuńczyk Finless Foods

Roślinny odpowiednik tuńczyka w stylu pokè według Finless Foods jest minimalnie przetworzony, ma niską zawartość sodu i tłuszczu, za to zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, zupełnie jak prawdziwy

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas