Roślinne zamienniki mięsa More Foods
Przeszło jedna piąta ludzi na całym świecie stara się ograniczyć spożycie mięsa i choć zapewne różnią ich motywacje, to łączy wspólny cel, co spotyka się z błyskawiczną odpowiedzią sklepów i restauracji. Gdy rozstanie z mięsem jest zbyt dużym wyzwaniem, można do woli przebierać w jego roślinnych zamiennikach, które coraz lepiej zwodzą nasze zmysły, dobrze służą zdrowiu i pozytywnie wpływają na klimat.
Wegańska żywność zdrowa dla wszystkich
Roślinne zamienniki mięsa More Foods
Wiodąca izraelska firma zajmująca się technologią żywności na bazie roślin More Foods z Tel Awiwu, zdobywa szybko rosnącą bazę klientów w izraelskim i brytyjskim sektorze restauracyjnym, oferując przypominające poszarpane paski i kawałki mięsa oraz drobne steki, przygotowywane z nasion dyni i słonecznika, odpadów po tłoczeniu oleju roślinnego. Firma pozyskuje nasiona tych roślin od europejskich producentów oleju, którzy jak dotąd sprzedawali resztki wytłoków nasion firmom produkującym proszki białkowe, nawozy lub paszę dla zwierząt.
Izraelska marka produktów plant-based More Foods
Rosnący rynek alternatywnych produktów mięsnych jest odpowiedzią na ekologiczne trendy i rosnącą świadomość konsumentów, coraz bardziej zdeterminowanych by jakoś pożegnać się z mięsem dla własnego zdrowia, z myślą o losie zwierząt i stanie środowiska. Każdy, kto choć raz próbował roślinnych zamienników mięsa ma o nich własne zdanie, ale i tak substytuty nie miały ostatnio najlepszej passy, co skłania producentów do jeszcze bardziej wzmożonych wysiłków. Założyciel i dyrektor generalny More Foods Leonardo Marcovitz był właśnie jednym z takich przypadków, on sam od sześciu lat nie je mięsa, dzięki czemu doskonale rozumie potrzeby i smakowe preferencje miłośników mięsnych dań.
Alternatywne produkty mięsne More Foods bogate w błonnik i białko
Mięsa More Foods są bogate w błonnik i białko, mają krótką listę składników, a do tego wolne od wszystkich głównych alergenów. Wykorzystując odpady powstałe w wyniku produkcji żywności, startup stawia na zrównoważone metody produkcji i poprawę zdrowia ludzkiego. Po rezygnacji z białka zwierzęcego Leonardo Marcovitz postanowił stworzyć realną alternatywę dla mięsa o możliwie prostym składzie i w oparciu o powszechnie dostępne, rozpoznawalne, bezpieczne i niedrogie składniki roślinne. More Foods koncentruje się na wysokiej jakości składnikach głównych posiłków dla barów i restauracji, które smakiem i wyglądem mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi białkami pochodzenia zwierzęcego.
Poszarpane kawałki mięsa oraz drobne steki z nasion dyni, słonecznika i odpadów po tłoczeniu oleju roślinnego More Foods
Dążąc do stworzenia czegoś zdecydowanie innego niż większość wegańskich zamienników mięsa na rynku, wytwarzanych z soi czy białka grochu, firma More Foods w nowatorski i niespotykany dotychczas sposób, jako bazę białkową wykorzystała odpady po produkcji oleju, co wpływa zarówno na cenę, jak i smak produktu. Dzięki zastrzeżonej technologii i dodaniu kilku prostych składników, strumień odpadów zostaje przekształcony w pożywną alternatywę dla mięsa, która zawiera ponad 26 % białka i 6 % błonnika, przy niskiej zawartości tłuszczu.
Nowe doświadczenia na talerzu przyciągają szybko rosnącą rzeszę restauracji, otwartych na zrównoważone i zdrowe wybory żywieniowe, stawiających na odważne, zróżnicowane dania wegańskie, które nie zrażają do siebie wielbicieli smaku mięsa. Ostatnio firma More Foods ogłosiła strategiczne partnerstwo z oddziałem grupy Osem-Nestlé, co zdecydowanie poszerza dostęp do rynku światowego i obiecuje całą gamę nowych, innowacyjnych produktów, które odzwyczają nas od mięsa na dobre.
Dzięki zastrzeżonej technologii i dodaniu kilku prostych składników, strumień odpadów zostaje przekształcony w pożywną alternatywę dla mięsa, która zawiera ponad 26 % białka i 6 % błonnika, przy niskiej zawartości tłuszczu