Roślinne jajka JUST Egg
Od wieków jajka są najbardziej popularnym i niezwykle wartościowym produktem żywieniowym na świecie, mocno zakorzenionym w kulinarnej kulturze i tradycji. Dobrze obrazują to liczby, które potwierdzają zarówno te dobre, jak niestety również i złe strony wysokiej popularności jajek prosto od kury. Najwyższy czas na zmiany.
Jajka bez kury smakują coraz lepiej
Jajka bez kury JUST Egg smakują coraz lepiej
Nie wyobrażamy sobie śniadania bez jajek w jakiejkolwiek formie, warto się obudzić by poczuć ich smak, równocześnie do świadomości zaczyna docierać obraz ich ciemnej strony. Weganie z oczywistych powodów od dawna próbują zastąpić jajka czymś roślinnym, niezwiązanym z traumą zwierząt, a ostatnio ekipa amerykańskiej firmy JUST Egg ma w tym swój wielki udział.
Smaczne i zdrowe roślinne jajka JUST Egg zawierają od 5 do 6 gramów białka na porcję, mają 69% mniej tłuszczów nasyconych niż jajo kurze i zero cholesterolu
Co ciekawe, wyprodukowanie zamiennika jaja kurzego na bazie roślin wcale nie jest takie proste, wymaga współpracy specjalistów wielu dziedzin nauki i godzin pracy w laboratoriach. Rodzina zawodowa JUST Egg składa się z biologów obliczeniowych ze Stanford, inżynierów żywności z Kraft i Campbell’s oraz szefów kuchni z restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin. Współpracują z Apple i General Electric oraz fachowcami największych i najbardziej innowacyjnych firm na świecie, aby każdego dnia robić wszystko, co w ich mocy, by przygotować dla nas naprawdę pyszne jajka, które pochodzą z roślin i przy okazji pomagają naprawić naszą planetę.
Puszyste roślinne jaja bez kury JUST Egg
Oddzielenie jaja od ptaka ma swój epokowy wymiar, kładzie kres niezrównoważonej masowej produkcji jednego z najpopularniejszych pokarmów na świecie i daje nadzieję na poprawę niekorzystnego bilansu klimatycznego. Uprzemysłowiony system produkcji jaj, jaki wciąż dominuje na świecie, nie jest dobry dla naszych ciał, dla ziemi i, bądźmy szczerzy, to bardzo marny biznes dla ptaków. W tym świetle, nowy wspaniały roślinny zamiennik jajek JUST Egg smakuje jeszcze lepiej, zwłaszcza gdy jedna z największych przyjemności życia łączy się z tworzeniem lepszego świata.
Smaczne i zdrowe roślinne jajka JUST Egg zawierają od 5 do 6 gramów białka na porcję, mają 69% mniej tłuszczów nasyconych niż jajo kurze i zero cholesterolu. Są bardzo miłym dodatkiem kulinarnym lub samodzielną potrawą jak jajecznice, naleśniki, najbardziej dekadenckie quiche czy frittaty, a to wszystko wyłącznie z roślin. Zdrowa dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i każdy kardiolog z czystym sumieniem poleciłby jajka JUST Egg na śniadanie. Zmniejszenie spożycia cholesterolu w diecie, a także zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi i jednonienasyconymi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zdrowa dieta roślinna zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
Wegańskie jajka z roślin JUST Egg