Roślinne białka alternatywne Kinoko

Białka roślinne, pomimo oczywistych zalet, wciąż muszą udowadniać swoją gotowość, by godnie zastąpić w naszym menu białka pochodzenia zwierzęcego. Są zdrowsze dla nas i lepsze dla planety, zużywają mniej ziemi i zasobów, a w szczególności minimalizują wydzielanie metanu przez hodowle zwierząt. Białka roślinne z powodzeniem mogą zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego i zaoferować tę samą wartość odżywczą przy zaledwie ułamku szkód ekologicznych, zużyciu wody i emisji CO2.

Żywność superfood z fermentacji grzybów

Roślinne białka alternatywne Kinoko

Żywność superfood z fermentacji grzybów Kinoko. Photo Credit: Kinoko-Tech

Izraelski startup Kinoko-Tech opracował technologię wytwarzania jadalnych produktów pochodzących z fermentacji grzybów, których zadaniem jest podniesienie zdrowej żywności do rangi superfood. Firma fermentuje grzybnię, czyli mycelium i dostarcza produkty o dużej wartości odżywczej, bogate w białko, zawierające niezbędne aminokwasy, o przepysznym smaku i aromacie, wolne od alergenów, glutenu i cholesterolu. I właśnie tego nam potrzeba, jeśli mamy być gotowi do zbliżającej się nieuchronnie epoki żywności post-animal.

Roślinne białka alternatywne Kinoko

Białka roślinne Kinoko, to nowa generacja alternatywnych pokarmów bogatych w pełnowartościowe białko

Kinoko stworzyło unikatową platformę fermentacyjną, która pozwala uprawiać superfood w całkiem nowy sposób. W nowatorskiej technologii Kinoko grzyby wzrastają na podłożu z roślin strączkowych i zbóż, po czym w procesie fermentacji stałej zamieniają się w niezwykle wartościowy, bogaty w białko i błonnik pokarmowy, odżywczy produkt. Dzięki technologii Kinoko jesteśmy w stanie uzyskać z roślin zrównoważoną, smaczną i wysoce odżywczą żywność, o niewielkim stopniu przetworzenia, z powszechnie dostępnych składników, która niekoniecznie musi udawać mięso i co najważniejsze, jest bogata w błonnik pokarmowy, czeko potrzebuje nasz układ trawienny. Białka Kinoko mają same zalety:

  • Przyjazne dla człowieka
    Wyobraź sobie, że możesz zjeść super zdrową i pyszną żywność, która jest uprawiana, a nie produkowana
  • Przyjazne dla roślin
    Wyobraź sobie, że możesz uprawiać żywność przy niskim zużyciu wody i energii i nie wytwarzać żadnych odpadów
  • Przyjazne dla smakoszy
    Wyobraź sobie nieskończone możliwości kulinarne, gdy każdy rodzaj grzybów można połączyć z dowolnym rodzajem rośliny
  • Przyjazne w każdym klimacie
    Wyobraź sobie, że możesz uprawiać żywność w dowolnym miejscu, bez ograniczeń klimatycznych i na obszarach wiejskich
Wykorzystując moc roślin i magię grzybów stworzyliśmy super odżywczy produkt. Bogaty w białko i unikalny błonnik pokarmowy, zawiera wszystkie 9 aminokwasów, niezbędnych do naszego prawidłowego rozwoju, aby stworzyć kompletne białko. Nasze produkty są uprawiane tak, aby miały przepyszny smak i aromat. Jasmin Ravid, CEO and cofounder

Roślinne białka alternatywne Kinoko

Wykorzystując moc roślin i magię grzybów firma Kinoko stworzyła super odżywczy produkt bogaty w białko i unikatowy błonnik pokarmowy o przepysznym smaku i aromacie

Kinoko dopasuje się do każdego stylu życia oferując: 

  • Dietę zrównoważoną
  • Dietę DASH
  • Dietę śródziemnomorską
  • Dietę bogatą w białko
  • Kinoko jest wegańskie i wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Bez GMO
  • Bez alergenów
  • Gwarantowany pyszny smak. Jedynym ograniczeniem może być wyobraźnia kucharza.

Firma Kinoko powstała w oparciu o przekonanie, że sfermentowane grzyby mogą zamienić roślinne alternatywy białkowe w pożywne, opłacalne i skalowalne pożywienie, dostępne dla wielu ludzi na Ziemi. W pewnym sensie w przeciwieństwie do hitowego programu HBO o niebezpiecznych grzybach, które zabijają, w technologii Kinoko grzyby mogą pomóc wykarmić ludzkość, z uwagi na powszechność wystepowania i mniejsze wymagania niż hodowla zwierząt. Można zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego, uzyskując tę samą wartość odżywczą przy zaledwie ułamku szkód ekologicznych, zużyciu wody i emisji CO2.

Roślinne białka alternatywne Kinoko

Alternatywne białka plant-based Kinoko bezglutenowe, wolne od GMO i alergenów

Platforma fermentacyjna Kinoko zapewnia produkt zawierający wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, składających się na kompletne białko, który zawiera także błonnik i probiotyki, co jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, a czego nie oferuje dieta mięsna. Na świecie istnieją miliony gatunków jadalnych grzybów, których mycelum, czyli nitkowatą strukturę korzenia, wykorzystuje się do produkcji żywności. Firma Kinoko zakłada model biznesowy działania B2B, dostarczając półprodukt, czyli wyhodowane grzyby, pozwalając partnerom, by przeprowadzili ostateczną fermentację u siebie na miejscu. To pro ekologiczne rozwiązanie skraca dystans do odbiorcy końcowego i pozwala lepiej wykorzystać lokalne zasoby rolnicze. Oczywiście prawdziwi grzybiarze i tak zrobią ze swoimi zbiorami to, co lubią najbardziej.

Roślinne białka alternatywne Kinoko

Żywność na bazie białka roślinnego Kinoko jest hodowana, nie uprawiana, przy niskim wykorzystaniu energii i wody, nie wytwarza żadnych odpadów.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas