Roślinne alternatywy owoców morza Ocean Hugger Foods®

Przełowienie oceanów przy stale rosnącym popycie na ryby i owoce morza nie wróży nic dobrego dla nas i całego ekosystemu. Jeśli nie chcemy na dobre pożegnać się z całym dobrodziejstwem mórz i oceanów, powinniśmy zacząć korzystać z dostępnych rozwiązań alternatywnych na bazie roślin, których na szczęście wciąż przybywa.

Wegańskie zamienniki tuńczyka Ahimi i węgorza Unami

Roślinny łosoś Ocean Hugger Foods

Wegański łosoś Ocean Hugger Foods®

Pomysł na firmę Ocean Hugger Foods® i roślinne zamienniki tuńczyka oraz węgorza miał swój początek na targu rybnym Tsukiji w Tokio, gdzie każdego dnia znikają olbrzymie ilości ryb. Założyciel firmy James Corwell i jeden z 60 certyfikowanych mistrzów kuchni w USA, zrozumiał, że oceany mogą nie wytrzymać tempa, z jakim pozyskiwane są ryby w sytuacji, gdy popyt na owoce morza nieustannie rośnie. Jeśli do oficjalnego rachunku doliczyć ryby odrzucone i niezgłoszone, pochodzące z połowów nielegalnych, które mogą łącznie stanowić 40% całego światowego legalnego połowu, to wyłania się prawdziwy i niestety przerażający obraz globalnego rybołówstwa.

Alternatywny węgorz z roślin Ocean Hugger Foods

Alternatywny węgorz z bakłażana Ocean Hugger Foods®

Wiele populacji dzikich ryb, na które jest duże zapotrzebowanie, na przykład do sushi, w tym tuńczyk, łosoś i węgorz, zostało odławianych aż do załamania populacji. Z drugiej strony produkcja paszy dla ryb w systemach akwakultury wymaga większej powierzchni niż spożywanie warzyw i innej żywności pochodzenia roślinnego przez ludzi. W tej sytuacji kierowany potrzebą wprowadzania zrównoważonych rozwiązań szef kuchni James Corwell, postanowił stworzyć roślinną alternatywę, która zapewniłaby ludziom doświadczenie jedzenia ulubionych owoców morza, bez pogłębiania niszczycielskiej presji na oceany.

Wegańskie zamienniki tuńczyka Ahimi i węgorza Unami

Wegańskie zamienniki tuńczyka Ahimi i węgorza Unami

Tak narodził się flagowy produkt Ocean Hugger Foods®Ahimi®, roślinna alternatywa dla surowego tuńczyka oraz Unami™ – roślinna alternatywa dla węgorza słodkowodnego. Dzięki zastrzeżonemu procesowi Ocean Hugger Foods® jest w stanie zachować krótką i prostą listę składników, wykorzystując bogactwo smaku i specyficznych właściwości owoców i warzyw.

Ahimi - alternatywa dla surowego tuńczyka powstaje z pomidorów, które zawierają wysoki poziom naturalnie występujących kwasów glutaminowych, odpowiadających za pikantny smak mięsnych potraw. Autorski proces poprawia jedynie tę naturalną, pikantną jakość i sprawia, że ta idealna alternatywa dla surowego tuńczyka, jest pyszna, bezpieczna i zrównoważona. Nie znajdziemy tu rtęci ani innych szkodliwych i niechcianych dodatków – tylko pomidory i kilka innych prostych składników. Ahimi oferuje cały smak i konsystencję surowego tuńczyka bez dalszego wyczerpywania dzikich zasobów.

Według FAO praktycznie wszystkie zasoby tuńczyka są w pełni eksploatowane, a 43% tuńczyka jest przełowione, co jest jednym z najwyższych wskaźników wśród wszystkich ryb o wysokiej wartości. Połowy tuńczyka białego, żółtopłetwego i innych gatunków ryb mogą wyrządzić tyle samo szkód ekologicznych, co hodowla świń i kurczaków. Chociaż tuńczyk zapewnia nam żywność, a rybakom środki do życia, to jednocześnie jest głównym drapieżnikiem w morskim łańcuchu pokarmowym, utrzymującym równowagę w środowisku oceanicznym. Zagrożenie jego populacji pociągnie za sobą nieodwracalne zmiany w morskim ekosystemie.

Roślinny łosoś Ocean Hugger Foods

Roślinny łosoś z pomidora Ocean Hugger Foods®

Drugi koronny produkt Ocean Hugger Foods® - Unami™ to wyjątkowa alternatywa dla węgorza słodkowodnego, wytwarzana z bakłażana, o teksturze prawdziwego mięsa z dodatkiem bezglutenowego sosu sojowego, mirinu, cukru, oleju z otrębów ryżowych, oleju z alg i proszku konjac. Węgorz słodkowodny jest poławiany obecnie aż do załamania, a szybko zmniejszająca się populacja węgorza doprowadziła do przyznania mu oceny „Unikaj” w zaleceniach dla wielu restauracji. Ekolodzy twierdzą, że dalsze nadmierne spożycie może skazać go na taki sam los, jak tuńczyka błękitnopłetwego z Pacyfiku. Dzięki takim firmom jak Ocean Hugger Foods® mamy okazję dołączyć do programu ratowania populacji cennych gatunków ryb przed zagładą, wystarczy skorzystać z oferty roślinnych alternatyw, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem z ekologicznym i zrównoważonym przesłaniem.

Wegański zamiennik węgorza Unami

Wegański zamiennik węgorza Unami. Ocean Hugger Foods®

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas