Roślinne alternatywy mleka Cultivated Biosciences
Roślinne alternatywy mleka i produktów mlecznych zyskują nie tylko na popularności wśród konsumentów, przynoszą coraz większe zyski producentom i przyciągają uwagę inwestorów. Pocieszające, że finalnie największym zwycięzcą w tej konkurencji i tak będzie środowisko naturalne, więc im szybciej, tym lepiej.
Bezmleczne składniki do produkcji nabiału
Bezmleczne składniki do produkcji nabiału szwajcarskiego startupu Cultivated Biosciences
Sektor produktów bezmlecznych, wspierany przez liczne innowacje, odnotowuje ostatnio znaczną ekspansję i wysyp nowości, mimo to produkty alternatywne wciąż nie przekonują konsumentów, przywiązanych do tradycyjnego smaku i właściwości mleka krowiego. Przyczyn tej choroby wieku niemowlęcego alternatyw mleka należy upatrywać w dodatkach, emulgatorach i polepszaczach konsystencji czy smaku, nie zawsze obojętnych dla zdrowia, dzięki którym jednak próbujemy zbliżyć się do doskonałości natury.
Cultivated Biosciences poprawia smak serów, jogurtów i innych produktów bez składników pochodzenia zwierzęcego za pomocą unikatowego składnika o kremowej konsystencji dla przemysłu spożywczego na bazie fermentacji i ekstrakcji biomasy. Photo Credit: Elena Leya
Cultivated Biosciences, pionierski start-up ze Szwajcarii, zajmujący się biotechnologią żywności, oferuje zrównoważone i zdrowe rozwiązanie w postaci śmietanki na bazie drożdży, kluczowego składnika naśladującego kremowość, funkcjonalność i kolor tradycyjnej śmietanki mlecznej. Składnik ten poprawia konsystencję i stabilność produktów bezmlecznych i zastępuje liczne dodatki, nie wpływając na smak produktu końcowego. Ma wiele wspólnego z prawdziwym mlekiem, tyle że bez alergenów, laktozy, cholesterolu, za to z czystą etykietą.
Opatentowana technologia fermentacji i ekstrakcji biomasy Cultivated Biosciences zamienia oleiste drożdże w śmietanę. Photo Credit: Heather Barnes
Na realizację ambitnych planów rozwoju Cultivated Biosciences uzyskał dofinansowanie w kwocie 4,6 miliona Euro, co pozwoli firmie zakończyć pomyślnie przygotowania do wprowadzenia swojej oferty kremu drożdżowego na rynek w 2025 roku. Celem Cultivated Biosciences jest sprawienie, aby alternatywne produkty mleczne były jeszcze bardziej atrakcyjne dla tradycyjnych konsumentów produktów mlecznych, co pozwoli zmniejszyć emisję CO2 z produkcji mleka i wykorzystać wielomiliardowy potencjał drzemiący w rynku. Patrząc z krajowej perspektywy, kwoty dofinansowania nie robią już większego wrażenia, jednak efektów można pozazdrościć.
Śmietanka drożdżowa Cultivated Biosciences jest emulsją naturalną, całkiem podobnie jak śmietanka mleczna, tyle że pochodzącą z określonego rodzaju drożdży oleistych. Cultivated Biosciences opracowało unikatową i autorską technologię, a produkt końcowy - krem drożdżowy, został już opatentowany. Proces produkcyjny obejmuje fermentację biomasy drożdżowej metodą różniącą się od fermentacji precyzyjnej, gdyż nie zawiera GMO, jest tańsza i łatwiejsza do skalowania. Nie ma też na celu odtworzenia śmietanki mlecznej na poziomie molekularnym, zamiast tego pozwala osiągnąć równoważnik funkcjonalny i sensoryczny.
Krem drożdżowy zawiera tłuszcze, białka i błonnik, wszystkie pochodzące z drożdży, charakteryzujące się mikrostrukturą kropelek lipidów do złudzenia przypominających kropelki tłuszczu mlecznego. Składnik ten przeznaczony jest do integracji z końcowymi produktami konsumenckimi w modelu B2B w produktach takich jak mleko, desery, śmietanki do kawy, sery, lody i wiele innych. 15-osobowy zespół Cultivated Biosciences koncentruje się obecnie na zwiększaniu skali produkcji i ścisłej współpracy z przemysłem spożywczym i gastronomią, aby już niedługo zaskoczyć nas swoim wspaniałym bezmlecznym kremem o doskonałym smaku, odczuciu w ustach, wszechstronności i funkcjonalności.
Krem drożdżowy Cultivated Biosciences zawiera tłuszcze, białka i błonnik o mikrostrukturze lipidów, które do złudzenia przypominają kropelki tłuszczu mlecznego. Photo Credit: Demi DeHerrera