Roślinna alternatywa sera mozzarella Dreamfarm
Rośnie liczba konsumentów coraz bardziej świadomych zrównoważonego rozwoju i zasad zdrowego odżywiania, którzy nie chcieliby jednak rezygnować z kulinarnych nawyków i doznań smakowych, jakie dają produkty pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład sery. Wyczuwają to specjaliści od roślinnych alternatyw, doskonaląc swoje produkty, które coraz trudniej odróżnić od oryginału.
Włoskie sery z migdałów nie tylko dla wegan
Roślinna alternatywa sera mozzarella Dreamfarm
Włoski startup foodtech Dreamfarm, specjalizujący się w roślinnych alternatywach sera, pozyskał 5 milionów Euro dofinansowania na utworzenie centrum innowacji w zakresie roślinnych zamienników serów. Dzięki temu Dreamfarm mógł wprowadzić na rynek swoje pierwsze dwa produkty: roślinną alternatywę dla mozzarelli i jej odmianę do smarowania. Oba warianty sera powstają w wyniku fermentacji migdałów przy użyciu własnych, wybranych kultur bakterii.
Włoskie sery Dreamfarm z migdałów nie tylko dla wegan
Po 2 latach badań i rozwoju oraz opatentowaniu całego procesu, startup Dreamfarm osiągnął przełomowy kamień milowy - pierwszą i jedyną na świecie roślinną alternatywę dla mozzarelli o statusie płynnym, certyfikowanym przez rząd i ocenie Nutriscore A. Ten produkt już w pierwszych miesiącach od wprowadzenia na rynek nie tylko podbił kubki smakowe konsumentów, ale także przykuł uwagę branży detalicznej, gastronomiczno-usługowej oraz mediów. Wizją szybko rozwijającej się firmy jest stworzenie szeregu roślinnych alternatyw serów, które będą nie tylko smaczne, ale też lepsze pod względem odżywczym od innych produktów dostępnych na całym świecie.
Dieta roślinna to jedna z najbardziej zrównoważonych form produkcji żywności, znacznie zmniejszająca emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z dietą zwierzęcą. Włoskie sery plant-based Dreamfarm
Alternatywna mozzarella od Dreamfarm zawiera mniej niż 1% tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niezwykle atrakcyjną ofertą dla coraz bardziej świadomych konsumentów, ceniących sobie zdrowie własne i kondycję środowiska naturalnego. Warto dodać, że jednym z inwestorów wspierających startup Dreamfarm jest Francesco Mutti, właściciel i dyrektor generalny Mutti Group, oferującej najlepsze włoskie pomidory w każdej postaci, który wniesie do startupu kilkadziesiąt lat doświadczenia zarówno w sektorze spożywczym B2B, jak i B2C.
Alternatywna mozzarella od Dreamfarm zawiera mniej niż 1% tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niezwykle atrakcyjną ofertą dla coraz bardziej świadomych konsumentów, ceniących sobie zdrowie własne i kondycję środowiska naturalnego
Jak wiadomo dieta roślinna jest jedną z najbardziej zrównoważonych form produkcji żywności, o znacznie mniejszej emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z dietą zwierzęcą. Nie bez znaczenia jest też ilość składników i stopień przetworzenia produktu. W przypadku mozzarelli Dreamfarm, podstawą są migdały z Włoch i Hiszpanii, gdzie są są częścią lokalnej historii, bogate w składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Lokalnie dostępne surowce pozwalają zminimalizować wpływ dostaw i produkcji na emisję CO2. A poza tym cała tajemnica tkwi w opatentowanym, ale nieskomplikowanym procesie fermentacji, który jeszcze bardziej podnosi smak, konsystencję i profil odżywczy mozzarelli Dreamfarm!
Dreamfarm's Team: "Naszym marzeniem jest inspirowanie pozytywnych zmian poprzez pasję do pysznej żywności pochodzenia roślinnego".