Rolnictwo molekularne w produkcji białek alternatywnych Finally Foods

Rolnictwo molekularne wychodzi z cienia, dotychczas znane bardziej z produkcji preparatów farmaceutycznych, otwiera przed nami swoje nieograniczone możliwości wytwarzania bezpiecznej i zrównoważonej żywności. W sam raz na stojące przed nami globalne wyzwania związane z wyżywieniem ludzkości w obliczu postępującego kryzysu klimatycznego.

Roślinny nabiał z ziemniaka

Rolnictwo molekularne w produkcji białek alternatywnych Finally Foods

W chwili obecnej wiele firm projektuje mikroby w celu produkcji białek zwierzęcych poprzez precyzyjną fermentację, podczas gdy Finally Foods i inni podobni gracze w rozwijającej się przestrzeni roślinnej uprawy molekularnej twierdzą, że ekonomia jednostkowa uprawy niektórych wysokowartościowych białek w roślinach modyfikowanych genetycznie — wymaga mniejszych nakładów inwestycyjnych i może być korzystniejsza. Photo Credit: Lucas van Oort

Rolnictwo molekularne jest w stanie sprawić, że rośliny będą produkowały białka zwierzęce, co stwarza szansę bezpiecznego i niedrogiego sposobu na masową produkcję zrównoważonej żywności, bez udziału zwierząt. Hodowla molekularna białka zwierzęcego z roślin, a dokładniej albuminy z ziemniaka PoLoPo dowodzi, że jesteśmy na dobrej drodze do masowej zamiany zwierząt na rośliny w dotychczasowym modelu produkcji żywności. Pozwoli to zaspokoić stale rosnące potrzeby żywieniowe przy drastycznie ograniczonej emisji szkodliwych gazów do atmosfery, co z kolei pomoże przywrócić równowagę klimatyczną na Ziemi.

Z myślą o zrównoważonej produkcji żywności izraelski startup Finally Foods, zajmujący się również rolnictwem molekularnym, opracował technologię hodowli białka kazeiny z roślin, w szczególności z ziemniaka. Białko kazeiny występuje w mleku krowim i innych mlekach odzwierzęcych, jak kozie czy owcze oraz we wszystkich przetworach mlecznych, jak kefiry, jogurty, twarogi czy sery. Jest znane ze swoich właściwości emulgujących, zapobiegających oddzielaniu się wody i tłuszczu w nabiale, nadających serowi szczególnych właściwości, jak topienie się czy rozciągliwość. Możliwość zastąpienia zwierząt w produkcji tak ważnej dla wyżywienia człowieka, jak produkty mleczne, działa na wyobraźnię i pozwala traktować rolnictwo molekularne jak katalizator przemian, zapewniający globalne bezpieczeństwo żywnościowe i bardziej zrównoważoną przyszłość.

Rolnictwo molekularne w produkcji białek alternatywnych Finally Foods

Szybki postęp rolnictwa molekularnego Finally Foods jest możliwy dzięki sztucznej inteligencji, która wykorzystuje technologię GeneRator AI firmy Evogene. Photo Credit: engin akyurt

Osiągnięcia Finally Foods doskonale uzupełniają pozostałe innowacyjne metody produkcji białek alternatywnych, jak fermentacja precyzyjna, fermentacja biomasy czy hodowla komórkowa i dowodzą, że rolnictwo molekularne ma przed sobą ważną rolę do odegrania w zestawie technologii, które umożliwią przejście na czystszą i bardziej zrównoważoną produkcję żywności. W porównaniu z innymi formami produkcji alternatywnego białka, rolnictwo molekularne wykazuje zalety pod względem kosztów i skalowalności, biorąc pod uwagę, że nie potrzebuje drogich bioreaktorów do produkcji większych ilości białek. Naturalnymi bioreaktorami stają się same rośliny, a wszystko czego potrzebuje ta technologia, to więcej pól do uprawy.

Rolnictwo molekularne w produkcji białek alternatywnych Finally Foods

Technologia hodowli białka kazeiny z roślin, w szczególności z ziemniaka opracowana przez izraelski startup Finally Foods

Szybki postęp rolnictwa molekularnego Finally Foods jest możliwy dzięki sztucznej inteligencji, która wykorzystuje technologię GeneRator AI firmy Evogene, aby zoptymalizować proces produkcyjny, umożliwiając krótkie cykle badawczo-rozwojowe, bardziej wydajną ekstrakcję i przyspieszone wejście na rynek. Co najciekawsze startup Finally Foods został założony przez firmę zajmującą się biologią obliczeniową Evogene i The Kitchen FoodTech Hub, ramię inwestycyjne giganta spożywczego Strauss Group i izraelski Urząd ds. Innowacji, a Evogene ma 40% udziałów w firmie. Kto stawia na nowoczesne innowacyjne technologie, liczy zapewne na udział w rynku roślinnych alternatyw białek, który według szacunków za 5 lat będzie wart 3,5 miliarda dolarów.

Rolnictwo molekularne w produkcji białek alternatywnych Finally Foods

Roślinny nabiał z ziemniaka żółty ser Finally Cheese.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas