Pionowe farmy żywności Nordic Harvest

Produkcja żywności staje się dla nas największym wyzwaniem środowiskowym, zwłaszcza że mieszkańców Ziemi przybywa znacznie szybciej niż miejsca pod grunty uprawne i hodowle. Wycinanie lasów szybko zmniejsza nasze szanse na przetrwanie i jedynie pogłębia kryzys klimatyczny. Całkiem świeża koncepcja przenoszenia produkcji żywności do farm pionowych staje się w tej sytuacji niezwykle istotną częścią rozwiązania problemu żywnościowego.

Ekologicznie, smacznie i zdrowo przez cały rok

Pionowe farmy żywności Nordic Harvest

Największe na świecie pionowe farmy żywności Nordic Harvest w Taastrup, Dania

Rozwój rolnictwa, jakie znamy, wymaga coraz większych areałów pod uprawy i hodowle, niestety odbywa się to zawsze kosztem środowiska naturalnego, utraty siedlisk zwierząt i wymierania gatunków. Nierówna dostępność ziem uprawnych i zmienne warunki klimatyczne pociągają za sobą problemy i duże koszty logistyczne przepływu żywności z krajów, gdzie produkcja jest najbardziej opłacalna. W tej sytuacji koncepcja pionowych farm ze świeżymi roślinami zielonymi, algami czy grzybami, wydaje się być niezwykle korzystnym rozwiązaniem, i to kilku problemów jednocześnie.

Farmy wertykalne Nordic Harvest

W farmy wertykalnych Nordic Harvest uprawia się przyjazne dla środowiska warzywa i zioła, bez użycia pestycydów

Nowoczesne, wysokie farmy pionowe zlokalizowane w obrębie aglomeracji miejskich, a więc najbliżej odbiorcy, to prawdziwie zrównoważone, całoroczne fabryki żywności. Zasilane ekologiczną energią gwarantują stałe dostawy produktów o niezmiennej jakości i walorach smakowych przez cały rok, bez względu na pogodę. Zajmując niepomiernie mniej miejsca niż uprawy tradycyjne, pozwalają zwrócić grunty rolne z powrotem naturze, aby mogły spokojnie zdziczeć z pożytkiem dla nas wszystkich. Warto brać przykład z najlepszych, a w przypadku farm pionowych jedną z największych na świecie prowadzi duńska firma Nordic Harvest w Taastrup.

Pionowe farmy żywności Nordic Harvest

Nordic Harvest dąży do ustanowienia zrównoważonego modelu produkcji żywności

Nordic Harvest dąży do ustanowienia prawdziwie zrównoważonego modelu produkcji żywności, który nie tylko rozwiązuje problemy, ale także skutecznie im przeciwdziała, dostarczając lokalnie uprawiane i przyjazne dla środowiska warzywa i zioła, bez użycia pestycydów. Według kalkulacji firmy wystarczy powierzchnia 20 boisk piłkarskich, aby zabezpieczyć potrzeby całej Danii w zakresie roślin sałatkowych. Zrównoważony rozwój to nie tylko walka o redukcję emisji CO2, ale ciągłe przechodzenie na nowe i coraz lepsze formy produkcji żywności, a działające farmy pionowe są tego najlepszym przykładem.

Pionowe farmy żywności Nordic Harvest

Zielone plony z farm pionowych są jak najbardziej ekologiczne, smaczne i zdrowe

W przypadku farmy Nordic Harvest produkcja zrównoważona realizuje się na każdym etapie procesu: brak pestycydów, zmniejszenie zużycia wody nawet o 250 litrów na kilogram zbiorów, nie wypuszczanie składników odżywczych do rzek, zapewnienie lokalnej produkcji o niezmiennie wysokiej jakości przez cały rok, oparcie całej produkcji na energii odnawialnej i znacznie większe uprawy na mniejszej powierzchni. Dostępność i przewidywalność wysokiej jakości produktów roślinnych przez cały rok wywołuje u konsumentów nawyk ich stałego utrzymywania w diecie, co dodatkowo czyni wybór jeszcze bardziej zrównoważonym. W jednej farmie można hodować wiele różnych rodzajów roślin zielonych, warzyw i ziół, co cieszy właścicieli barów i restauracji, mogących zamawiać gotowe zestawy i komponować je zgodnie z upodobaniami klientów.

Pionowe farmy żywności Nordic Harvest

Farmy wertykalne Nordic Harvest zlokalizowane są w obrębie aglomeracji miejskich, to prawdziwie zrównoważone, całoroczne fabryki żywności, zasilane ekologiczną energią

Jedyną, jak dotychczas, słabą stroną farm pionowych z uprawą wodną jest klasyfikacja plonów. Prawodawstwo UE w obszarze ekologii stanowi, że produkty muszą być uprawiane w glebie, zanim zostaną sklasyfikowane jako organiczne, zatem te uprawiane w wodzie nie mogą być za takie uznane. Ma to znaczenie formalne, choćby przy przetargach i zaleceniach rządowych agencji do spraw żywności, o preferowaniu żywności organicznej w dostawach do gmin, urzędów czy szkół. Oczywiście nie zmienia to faktu, że zielone plony z farm pionowych są jak najbardziej ekologiczne, smaczne i zdrowe.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas