Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej Eat Blue®
To, co od lat wydawało się dystopijnym żartem z przyszłości „mięso hodowane w laboratorium” coraz bardziej wygląda na realną opcję. To fascynująca opowieść o współczesnej technologii i nauce, które próbują rozwiązać poważny globalny dylemat - jak wyżywić planetę, nie wyczerpując zasobów fauny mórz i oceanów.
BlueNalu wspiera środowisko mórz i oceanów
Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej BlueNalu
BlueNalu amerykańska firma z San Diego angażuje się w ochronę różnorodności biologicznej oceanów poprzez realizację idei zrównoważonego rozwoju — Życie pod wodą. Tym samym dołącza do inicjatywy ONZ Global Compact, sygnalizując zaangażowanie w ochronę oceanów w miarę narastania kryzysu klimatycznego. W pierwszej fazie BlueNalu skupiła się na hodowli komórkowej tuńczyka błękitnopłetwego, ponieważ gatunek ten jest wrażliwy na wyzwania środowiskowe, a jego podaż ograniczona.
Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej BlueNalu
Misją BlueNalu jest bycie światowym liderem w dziedzinie owoców morza z hodowli komórkowej z prawdziwej niemodyfikowanej genetycznie rybiej kómórki i dostarczanie konsumentom smacznych, zdrowych, bezpiecznych i godnych zaufania produktów, które wspierają zrównoważony rozwój i różnorodność oceanów.
BlueNalu koncentruje się na gatunkach przełowionych, głównie importowanych lub trudnych w hodowli, co w znacznym stopniu zmniejsza presję na dzikie łowiska i eliminuje potrzebę importu, pozwala również zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe, a przy okazji promować większe spożycie ryb i owoców morza na całym świecie. Rezultatem jest produkt o takich samych walorach smakowych i wartości odżywczej, jak tradycyjne produkty z owoców morza, które tak bardzo lubimy.
Ryby i owoce morza z hodowli komórkowej BlueNalu
BlueNalu ściśle współpracuje ze społecznością kulinarną, aby promować swoje produkty Eat Blue®. Przed nimi jeszcze mnóstwo pracy, w tym zatwierdzenie przez FDA - Food and Drug Administration (białka z hodowli komórkowej, które nie są obecnie zatwierdzone w USA – Singapur jest jak dotąd jedynym krajem na świecie, który tego dokonał). To ogromny, rozwijający się przemysł, z głównymi graczami wspieranymi przez największe "portfele" na świecie i celebrytami, jak Leonardo DiCaprio, który stoi za holenderską firmą Mosa Meat. BlueNalu twierdzi, że za kilka lat ich produkty znajdą się w menu restauracji na całym świecie i że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zawitały do Europy.
Ryby i owoce morza hodowane komórkowo BlueNalu
Be the first to Eat Blue® | Zostań konsumentem Eat Blue®