Żywność, po pierwsze nie marnuj

Aż trudno uwierzyć, że 1/3 produkowanej na całym świecie żywności jest marnowana, podczas gdy prawie 1 miliard osób cierpi z powodu głodu. Te liczby zmuszają do myślenia i działania, bo produkcja i marnotrawstwo żywności w dużej mierze odpowiadają za produkcję gazów cieplarnianych. Jeśli można, nie marnujmy!

Mądre ceny i dobre przeceny z systemem WASTELESS.

Organiczny naskórek Apeel

Apeel ekologiczne powłoki owoców i warzyw

Apeel, ekologiczne powłoki ochronne owoców i warzyw

Nawet jeśli tylko część produktów spożywczych uda się uratować przed zmarnowaniem, to i tak będzie to wielki sukces. Rzecz w tym, by robić to planowo i z odpowiednim wyprzedzeniem. Rozdawanie produktów po terminie przydatności nie rozwiązuje problemu, ale może stwarzać nowe. Wszelkie działania zmierzające do minimalizacji strat są godne uwagi i rozpowszechnienia. Warto odnotować nowe technologie i pomysły, mniej lub bardziej skuteczne, ale za to zmierzające do ograniczenia możliwych strat.

Naukowcy w Stanach zjednoczonych szacują, że zmniejszenie marnotrawstwa żywności o połowę mogłoby w znaczący sposób zmniejszyć wpływ produkcji na środowisko - zaoszczędzilibyśmy tyle wody, ile rocznie zużywa 28 milionów amerykańskich domów, zmniejszylibyśmy zużycie energii na tyle, aby zasilić 21,4 miliona domów w USA przez rok i ograniczylibyśmy emisje gazów cieplarnianych w ilości równej emisjom z 23 elektrowni węglowych. Te liczby robią wrażenie. Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że lepiej jest przeciwdziałać marnotrawstwu, niż wyrzucać zepsute produkty. Technolodzy żywności intensywnie pracują, aby stało się to naszą codzienną rutyną. Oto rozwiązania warte wprowadzenia w życie:

Wasteless - dynamiczne ceny i mądre przeceny

Wasteless inteligentny system przecen produktów spożywczych

Wasteless Pricing Engine, system wspierania sprzedaży produktów spożywczych

Kreatywny system wspierania sprzedaży produktów spożywczych, uzależniający adaptacyjnie cenę od daty ważności. W uproszczeniu im bliżej końca, tym niższa cena. System Wasteless wspiera zarówno sprzedaż online jak i w supermarketach, współpracuje z drukarkami etykiet cenowych i wyświetlaczami elektronicznymi. Pozwala niezwykle łatwo zaplanować dostawy, reagując na bieżącą sprzedaż produktów. Sercem systemu jest Pricing Engine, pierwsze na świecie rozwiązanie do uczenia maszynowego i śledzenia w czasie rzeczywistym dla sklepów spożywczych, oferujące klientom dynamicznie ustalane ceny w oparciu o datę ważności produktu.

Wasteless inteligentny system przecen produktów spożywczych

Wasteless Pricing Engine, system wspierania sprzedaży produktów spożywczych

W tej grze wygrywają wszyscy, klienci dostają przejrzystą ofertę cenową oszczędzając pieniądze, sklepy optymalizują zarobki minimalizując straty, no i w końcu planeta dostaje mniej śmieci i gazów cieplarnianych. Również dostawcy doceniają system Wasteless, mogą przewidywalnie zaplanować i zoptymalizować dostawy, ograniczając koszty i straty. Warto zauważyć, że straty żywności w sklepach pociągają za sobą nieuchronnie straty w całym łańcuchu produkcji, prztwórstwa i dostaw, wpływając na nadmierne zużycie wody, gleby oraz emisję gazów cieplarnianych. Firma Wasteless o izraelskich korzeniach szybko zadomowiła się w USA i śmiało wkracza do Europy. Chętnie zobaczymy takie rozwiązania i u nas.

Apeel - organiczny naskórek chroniący owoce i warzywa

Apeel ekologiczne powłoki owoców i warzyw

Apeel, ekologiczne powłoki ochronne owoców i warzyw

Apeel to jedyne w swoim rodzaju zrównoważone rozwiązanie na bazie roślin, które zatrzymuje wilgoć w owocach i warzywach. Chroni je przed wysychaniem i skutecznie zabezpiecza przed utlenianiem, dzięki czemu jakość może być zachowana 2x dłużej. Oznacza to, że znacznie mniej żywności ulegnie zepsuciu i zmarnowaniu, ku zadowoleniu producenta czyli rolnika, sklepu i konsumenta, który w efekcie nabędzie towar lepszej jakości i trwałości. To dobra wiadomość dla całej rosnącej globalnej populacji i naszej planety. Produkty Apeel to wspaniały przykład inspiracji mądrością natury, każda roślina, a zwłaszca owoce i warzywa mają skórkę, która chroni je przed zepsuciem i wysychaniem.

Apeel ekologiczne powłoki owoców i warzyw

Apeel, ekologiczne powłoki ochronne owoców i warzyw

Poprzez laboratoryjne odtworzenie właściwości i budowy warstwy naskórkowej, naukowcy Apeel byli w stanie wyprodukować całkowicie zrównoważony preparat na bazie naturalnych składników, bezpieczny dla rośliny i konsumenta. Warstwa ochronna może być usunięta podczas mycia owoców i warzyw przed jedzeniem, co i tak jest rekomendowanym i dobrym zwyczajem, ale sama w sobie nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego. Chyba pora pożegnać ogórki w plastikowych osłonkach, to już przeżytek. Preparat Apeel powstał w USA, ale jest dostępny w europejskiej filii w Holandii, a to całkiem blisko.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas