Miód bez pszczół MeliBio
Miód jest jednym z najpotężniejszych produktów natury, jakie kiedykolwiek istniały w przyrodzie. Nawet znaleziony w egipskich piramidach sprzed tysięcy lat był w pełni jadalny, a to dzięki swojemu niesamowitemu składowi. Do niedawna kojarzony był wyłącznie z pszczołami, jednak wygląda na to, że po mięsie i mleku mamy kolejny w pełni zrównoważony, wegański substytut na bazie roślin, miód bez pszczół.
Wegański miód roślinny na ratunek pszczołom
Roślinny miód wegański z roślin MeliBio, zdjęcie Unsplash Benyamin Bohloudi
Historia kalifornijskiej firmy MeliBio wywodzi się z serbskich tradycji i doświadczeń zawodowych w przemyśle miodowym jej założyciela Darko Mandicha, który 10 lat temu położył pierwsze podwaliny pod rozwój całkiem nowej gałezi przemysłu spożywczego - produkcji miodu z roślin na skalę przemysłową i to bez udziału pszczół. Pszczoły na urlopie, to może brzmieć jak żart, ale akurat w przypadku miodu bez pszczół wygląda całkiem poważnie. Produkt MeliBio, który znalazł się na listach najlepszych wynalazków 2021 magazynu TIME, szykuje zrównoważoną przyszłość dla przemysłu pszczelarskiego i daje pszczołom wolne, na co sobie szczerze zapracowały.
Miód wegański z roślin Miód MeliBio z syropu z tapioki i jabłek, w oparciu o procesy fermentacji mikrobiologicznej, zdjęcie Unsplash Jocelyn Morales
W 2022 roku firma MeliBio uruchomiła pierwszą komercyjną linię produkcji miodu roślinnego, niezawierającego nektaru pszczół. Od tego czasu rozwija się współpraca z najlepszymi restauracjami w USA, w tym ze słynnym na całym świecie Eleven Madison Park w prestiżowej lokalizacji na Manhattanie w Nowym Jorku.
Produkcja pszczelarska jaką znaliśmy była i jest niezrównoważona, a zależność od pszczół miodnych, jako jedynego środka produkcji ma negatywny wpływ na dzikie i rodzime gatunki pszczół. Problemy ze zmianami klimatycznymi powodują wymieranie pszczół i coraz niższe zbiory miodu w uprawach z ostatnich lat. W połączeniu ze skomplikowanym i często "zepsutym" łańcuchem dostaw oraz brakiem kontroli jakości, która pozwoliłaby na wykrywanie pestycydów w miodzie naturalnym, branżę produkcji miodu czeka niepewność i wiele trudnych wyzwań.
Największym wyzwaniem jest zaprojektowanie, skonfigurowanie i skalowanie technologii, która zasadniczo zastąpiłaby pszczoły Darko Mandich
Miód MeliBio zrobiony jest między innymi z takich składników jak syrop z tapioki i jabłek, w oparciu o procesy fermentacji mikrobiologicznej, reklamowany jako trzeci filar w branży alternatyw roślinnych. Używając związków występujących w miodzie MeliBio chce dać nam pewność, że wegański miód ma w swoim składzie dokładnie to samo, co miód naturalny - te same właściwosci odżywcze, smakowe i organoleptyczne.
Produkt MeliBio trafił na listę najlepszych wynalazków 2021 magazynu TIME, zdjęcie Unsplash Heather Barnes
Głównym celem strategicznym MeliBio jest uzyskanie identycznego produktu końcowego, jak miód naturalny. Oznacza to konieczność kontynuacji badań i nieustanne ulepszenie miodu poprzez dodawanie kolejnych super składników, co pozwoli uczynić go jeszcze smaczniejszym i zdrowszym. W tym wszystkim nie zapominajmy o pszczołach, które będą mogły wreszcie najeść się swojego miodu do syta i wychować równie dorodne jak one potomstwo pracowitych zapylaczy.
Roślinny miód wegański MeliBio, zdjęcie Unsplash Chinh Le Duc