Mięso roślinne z białka Rhiza lepsze od zwierzęcego

Przedstawiamy mykoproteinę Rhiza, roślinną bazę zamienników mięsa. Rhiza to pełnowartościowy, kompletny składnik białkowy, wszechstronny, wolny od alergenów, neutralny w smaku i o naturalnej teksturze mięsa zwierzęcego. Oprócz tych wspaniałych właściwości, mykoproteina Rhiza zawiera więcej białka niż jaja, więcej żelaza niż wołowina, więcej błonnika niż owies, więcej potasu niż banany i naturalnie zawiera witaminę B12, to mięso bez zwierząt.

Superżywność coraz bardziej super

Mięso roślinne z białka Rhiza

Mięso roślinne z białka Rhiza

Aby hodować miliardy zwierząt na żywność potrzebujemy ogromnej ilości ziemi, wody, gazów cieplarnianych i nie tylko. Nic dziwi więc pytanie, co by było, gdybyśmy mogli zaspokoić zapotrzebowanie ludzkości na mięso bez potrzeby hodowania tak wielkiej ilości zwierząt? Akurat nad tym problemem pracuje ekipa The Better Meat Co. wierząc, że przyszłość produkcji mięsa opiera się na procesie fermentacji.

Mięso roślinne z białka Rhiza - ryba

Mięso roślinne z białka Rhiza, ryba

Po latach eksperymentów powstaje Rhiza, prawdziwa superżywność zawierająca więcej żelaza niż wieprzowina, indyk, a nawet wołowina! Zawiera więcej białka niż jajka i więcej potasu niż banany, Rhiza jest niskotłuszczowym białkiem o zerowym poziomie cholesterolu, które w przekonujący sposób wzmacnia lub zastępuje mięso pochodzenia zwierzęcego. Ponadto Rhiza wypełniona jest zdrowym błonnikiem, zupełnie odwrotnie niż mięso, czyż to nie wspaniałe?

Mięso roślinne z białka Rhiza - pieczeń

Mięso roślinne z białka Rhiza, pieczeń

W The Better Meat Co. intensywnie pracują nad tym, aby nasz gatunek mógł cieszyć się mięsem, którego potrzebujemy w coraz większych ilościach, za to z niewielkim śladem węglowym na planecie, nie wspominając już o paskudnym losie zwierząt. 

Jesteśmy skoncentrowani na rozwiązaniu kryzysu związanego ze zrównoważonym rozwojem mięsa, przed którym stoi nasza planeta. Krótko mówiąc, dążymy do zrewolucjonizowania przemysłu mięsnego poprzez stworzenie nowego, lepszego sposobu wytwarzania mięsa. Będzie pysznie, satysfakcjonująco i przystępnie cenowo. Stworzymy bardziej zieloną planetę, którą wszyscy będziemy mogli się cieszyć. Warzymy lepszy kęs mięsa.The Better Meat Co.

Mięso roślinne z białka Rhiza - kraby

Mięso roślinne z białka Rhiza, owoce morza

Fermentacja białka Rhiza zajmuje mniej niż jeden dzień, zużywa znacznie mniej ziemi, wody i energii niż białka zwierzęce i wymaga jeszcze mniej przetwarzania niż inne izolaty białek roślinnych, stosowane zazwyczaj w produkcji zamienników mięsa pochodzenia roślinnego. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, konsystencję przypominającą mięso i wydajność, Rhiza jest po prostu zdecydowanie najlepsza.

Cykl produkcji Rhiza jest wykładniczo krótszy niż w przypadku innych białek roślinnych, przy jednoczesnym zużyciu mniejszej ilości zasobów, co dobrze wróży rosnącemu zapotrzebowaniu na żywność naszej populacji. Jest produktem wartościowym z pełnym profilem aminokwasowym, a nie czystym izolatem białka. Możemy już teraz myśleć o Rhiza jak o przyszłości białka roślinnego i nowej generacji substytutów mięsa dla następnych pokoleń.

Mięso roślinne z białka Rhiza - wołowina

Mięso roślinne z białka Rhiza, wołowina

Podstawowym składnikiem Rhiza są powszechnie dostępne warzywa, głównie ziemniaki, poddane starej technice fermentacji dają w ciągu zaledwie kilku godzin całkowicie naturalny, wysokobiałkowy, pełnowartościowy produkt o konsystencji zbliżonej  do mięsa zwierzęcego. Nie wnikając w szczegóły procesu technologicznego, biorą w nim udział specjalne rodzaje korzeni grzybów ("Rhiza" oznacza po łacinie "korzeń"), które mają specyficzną, włóknistą strukturę, imitującą teksturę mięsa zwierzęcego. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia, by nabrać ochoty na mięso bez mięsa w przeróżnych, apetycznych wariantach, w tej sytuacji temat owadów możemy chyba zostawić w spokoju.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas