Mięso komórkowe Meatable

Stało się faktem, że obecne metody produkcji rolnej na potrzeby wyżywienia mają niszczycielski wpływ na środowisko i społeczeństwa. Traktowanie zwierząt wyłącznie jako jedynego źródła białka pogarsza sytuację i nie zapowiada lepszej przyszłości. A wystarczy zostawić zwierzęta w spokoju.

Jak jeść mięso bez zabijania zwierząt

Mięso z laboratorium Meatable

Jak jeść mięso bez zabijania zwierząt - opatentowana technologia Meatable

Emisja gazów cieplarnianych ma ścisłe powiązanie z rolnictwem, zorientowanym na produkcję żywności, a prym wiedzie tu hodowla zwierząt. Jeśli chcemy zmniejszyć emisję, a wiemy że musimy, to najpewniej przez ograniczenie hodowli i poszukiwanie bardziej ekologicznych sposobów na zaspokojenie apetytu na mięso. Jak wiadomo zmniejszanie hodowli zwierząt pociąga za sobą wiele innych korzystnych zjawisk, zwraca grunty rolnictwu, oszczędza wodę pitną, której już brakuje, ogranicza koszty i ryzyka związane z chorobami zwierząt, a to same korzyści dla środowiska, z dobrostanem zwierząt włącznie. Całkiem dobrze idzie nam produkcja coraz bardziej "mięsnych" w smaku i wyglądzie roślinnych alternatyw mięsa, które wręcz troszczą się o nasze zdrowie.

Mięso hodowane komórkowo Meatable

Mięso hodowane komórkowo Meatable

Dla smakoszy prawdziwego mięsa pozostaje jeszcze produkcja, w formie hodowli mięsa z komórek macierzystych pobranych od zwierząt. Ta najnowsza technologia, jeszcze niedostępna w sklepach z powodu braku regulacji unijnych, zdążyła już wyjść z fazy testów laboratoryjnych. Niekwestionowanym liderem w dziedzinie mięsa komórkowego w Europie jest holenderska firma technologii żywności Meatable, która dzięki hojnemu wsparciu inwestorów rozwija technologię oraz pracuje nad skalowaniem i optymalizacją procesów produkcyjnych, aby stać się realną konkurencją w stosunku do mięsa tradycyjnego. Po dopuszczeniu mięsa komórkowego na terenie Europy firma Meatable będzie przygotowana do podjęcia produkcji na skalę komercyjną, co już jest jej atutem. Do tego czasu produkty Meatable testowane są na terenie Singapuru i USA, gdzie ostatnie zmiany regulacyjne zwiększyły zaufanie do branży mięsa komórkowego i zatwierdziły produkty Meatable do obrotu.

Opatentowana technologia produkcji mięsa komórkowego holenderskiej firmy Meatable

Holenderska firma Meatable działa w oparciu o opatentowaną technologie opti-ox™ firmy bit.bio

Badanie przeprowadzone przez niezależną firmę badawczą CE Delft wykazało, że hodowane mięso może zmniejszyć ślad węglowy konwencjonalnej wołowiny nawet o 92% w zakresie emisji gazów cieplarnianych i o 95% w zakresie użytkowania gruntów. Między innymi dlatego inwestorzy chętnie wspierają ten sektor produkcji żywności, a Holandia już ogłosiła największą na świecie publiczną inwestycję w rolnictwo komórkowe. Produkty Meatable to nie alternatywy mięsa, to prawdziwe mięso o identycznych właściwościach jak mięso od zwierząt hodowanych obecnie, co stwarza olbrzymią szansę na bezpieczne zaspokojenie rosnącego popytu na mięso teraz i w przyszłości, przy znikomym zajęciu gruntu i zapotrzebowaniu na media.

Mięso z hodowli komórkowej Meatable

Opatentowana technologia produkcji mięsa komórkowego holenderskiej firmy Meatable

Meatable jest jedną z wiodących firm pomagających przekształcić przemysł hodowli mięsa. Mając na uwadze 80 miliardów zwierząt zabijanych każdego roku na mięso i 70 procent lasów deszczowych Amazonii zniszczonych z powodu hodowli zwierząt, istnieje realna potrzeba znalezienia rozwiązania, które może zapewnić mięso na skalę potrzebną do zaspokojenia rosnącego rynku masowego.Jim Mellon / Agronomics

Meatable działa w oparciu o opatentowaną technologie opti-ox™ firmy bit.bio, dostawcę jedynej jak na razie metody, pozwalającej na szybką hodowlę prawdziwych komórek mięśniowych i tłuszczowych z pluripotentnych komórek macierzystych (PSC) ze 100% wydajnością. Technologia ta umożliwia Meatable produkcję prawdziwych komórek w ciągu zaledwie ośmiu dni, 30 razy szybciej niż czas potrzebny na wyhodowanie świni na wieprzowinę w gospodarstwie. Dzięki tej wydajności Meatable może skalować produkcję hodowanego mięsa w sposób przystępny cenowo i zapewnić autentyczne rozwiązanie pilnego globalnego problemu żywnościowego. Założona w 2018 roku firma Meatable zgromadziła zespół blisko 100 ekspertów posiadających wyjątkową wiedzę w takich dziedzinach, jak biologia molekularna, chemia, inżynieria tkankowa, rozwój bioprocesów, bezpieczeństwo żywności i nauka o żywności, aby stworzyć nowe naturalne mięso i uwolnić raz na zawsze zwierzęta od cierpienia. To w ich imieniu czekamy na unijne dyrektywy.

Mięso komórkowe Meatable

Mięso z hodowli komórkowej Meatable.

Masz uwagi. Napisz do nas :)

Zgłoś swój eko biznes. Napisz do nas